Péterfy Bori a Művészetek Palotájában
Dátum: 2010. agusztus 30., hétfő, 10:32
A Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenyteremben ad koncertet vasárnap a Péterfy Bori&Love Band. Az idén februárban megjelent 2B című lemezüket mutatják be. A koncertről és a lemezről faggattuk az énekesnőt.

– Mit ajánl elsősorban a legutóbbi lemezről? 

– Az egészet. Ez a decemberben megjelent második album „folytatása”. Azért lett 2B a címe, mert a zenekar B oldalát akartuk megmutatni, ami kicsit háttérbe szorul mostanában, mert a finom hangulatú számok egyre inkább kimaradnak a koncertrepertoárból. A közönség megköveteli, hogy hangerő legyen, tempó legyen. Azt szoktuk mondani, hogy ez egy „elszállt” lemez, mesés, fura hangulatú számokkal. Két verzióban jelent meg, az egyik egy CD, a másik, a sárga borítós DVD melléklettel. A DVD anyaga kis hallgatóság előtt rögzített koncertprogram saját számaink átdolgozásaival. Nagyon kellemes a hangulata az egésznek.

Mit szólt a B verzióhoz közönségük?

– Az ilyen anyagnak nincs akkora sikere, mint egy poplemeznek. Ez kísérletező lemez. Szeretik, veszik, de nyilván nem ismerik annyira, mint a slágerszámokat, amelyek a rádióban mennek. Én sokaktól hallottam, hogy hozzájuk közelebb áll ez a zenei világ, az Amorf Ördögök (Bori első zenekara) hangulatára emlékeztet.

– Nem hozható össze a rohanós koncertekkel pár „üldögélős” szám?

– Vannak a koncertrepertoárunkban is lassú számok, de csak kevés A 2B lemezről szintén játszunk párat, de az igazi finomságokhoz egy kicsit másképpen kell hangszerelni. Erre nagyon alkalmas a MűPa nagyterme, ahol nem lehet hangosan játszani. Akusztikus koncertekre találták ki. A Fesztiválszinházban volt már koncertünk, a Honvéd Férfikar volt a vendégünk. (Szólóban az év elején a Bizottság és a Kex számát énekelte a 70-es és 80-as évek slágereit bemutató koncerten.)

A lemezről Péterfy Bori elmondta, hogy a CD-n lévő számokat még nem próbálták össze, amikor a DVD készült.

– Azért csináltuk meg ezt az anyagot, mert a MR2 akusztikhoz hasonlóan, mi is akartunk egy ilyen koncertet, csak kicsit másképpen. A Keleti Blokkban a Metropol stúdió szuper helyszínnek bizonyult.  

Milyen koncertre számít a MüPában?

– Lesznek nagyon érdekes visual-art dolgok. Csáki László animációs filmrendezőt, a Délelőtt a kádban szám klipjének készítőjét nagyon megihlették ezek a számok. Horváth Árpád fotóssal csinálnak rövidfilmeket. Lesz élő vetítés, de nem akarjuk ezzel a koncertet agyonnyomni. Az a tapasztalatom, hogy ha végig van vetítés, vagy azt nézik, vagy a zenekart, s ez nagyon zavaró. A zenére kívánom helyezni a hangsúlyt, de szeretnénk, ha lennének olyan vizuális élmények is, amelyek segítik a nézőket a nagy utazásban. Lesz egy zenész-vendégünk, Császári Gergő – nagyon jó gitáros.

– A vállalt műfajukhoz nem idegen a MüPa?

– Nem nagyon válogathatunk az ekkora befogadóképességű, jó akusztikájú helyszínek között. Sajnos ilyen kevés van. Néha én is úgy gondolom, hogy talán túl steril, túl elegáns a műfajunkhoz.

Szólóprodukciók?

– Elég sokszor hívnak különböző projektekbe. Főleg azon múlik, hogy ráérek-e. Ott a színház, saját koncertjeink mellett sem könnyű vállalni bármit. Van, amikor olyasmihez hívnak, amiben egyszerűen nincs kedvem részt venni. Ha valami izgat és tehetem, akkor nagyon szívesen megyek.

– A színházi és zene ütközéseinél melyiket részesíti előnyben?

– Ez nagyon nehéz kérdés. Mindig vígasztalom magam: soha ne legyen nagyobb bajom, mint az, hogy ennyi felkérésre kell nemet mondanom. Nyilván vissza fogom sírni, amikor várom, hogy megcsörrenjen a telefonom. Amikor a Krétakör után a Nemzeti Színházba szerződtem, megmondtam Alföldi Róbertnek: csak akkor tudom elvállalni, ha figyelembe veszik, hogy nekem koncerteznem kell. Sokszor belekerülhetnék előadásokba. Mivel szóltam, hogy csak egy-két új darabban szeretnék benne lenni, elzárok magamtól csomó izgalmas lehetőséget, jó szerepet. Valaki mondta is, hogy ez nagy hiba, mert abban a korban vagyok, amikor színésznőként nagyon sok mindent el tudok játszani. Luxus, hogy visszaadogatok szerepeket. Mindegy: próbálom csinálni, folyamatosan leterhelem magam. Még szerencse, hogy pénzhiány miatt most nincsenek filmek. Tavaly nagyon sok film volt.

­– Hogyan csöppentek bele a Cseh Tamás-történetbe? Ismerte őt?

– Nem ismertem személyesen de mindig szerettem a dalait, bár nem mondanám, hogy sokat hallgattam. Az emléklemez kitalálóitól kaptuk a felkérést, s örömmel vállaltuk. A Forrró város című dalt dolgoztuk fel. Annyira megszerettük, hogy sokszor el fogjuk játszani, például a MüPában is.

Milyen zenét érez sajátjának?

– Mindig a színház vonzott, a zene véletlen, nem erőltettem, csak belecsöppentem. Eleinte jó játéknak tűnt, aztán komolyra fordult. Mindig az underground zene vonzott. Az első koncertek, az első kazetták erről szóltak. A magyarok közül is az underground érdekelt, alteros (alternatív) voltam mindig. A külföldiek közül is David Bowie, Velvet Underground – ezeken nőttem fel.  Ma rengeteg féle zenét hallgatok, teljes stílus-kavalkádban, a hangulatomtól függően.

A vasárnapi koncerten a „B” lemez és DVD anyagát vasárnap láthatja-hallhatja először a közönség.

Kovács Miklós

Fotó: Merényi Dávid

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
 
Aforizmák
„ ...aki meghallgatja a IX. szimfóniát, és utána nekiül, hogy tapétaminát rajzoljon, az vagy szélhámos, vagy degenerált."
Loos
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ