Pannon dalok
Dátum: 2010. október 13., szerda, 11:01
Rost Andrea tágabb szülőföldje jelenik meg Pannon dalok című vasárnapi estjén a Dohány utcai zsinagógában. A program zenei anyagát az énekesnő saját koncepciója alapján Jávori Ferenc, Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás szerezte, az est vendége Bognár Szilvia lesz.
Pannon dalok című műsorát a Pécsi Tavaszi Fesztiválon mutatta be első ízben Rost Andrea. A vasárnapi budapesti koncert előtt arról beszélt, miért vállalkozott arra, hogy a pannon térség zeneiségét újrafogalmazza – de nem az opera nyelvén.

„Az energiák átalakulnak az ember pályája során. A kíváncsiság vezetett abban, hogy ismét behatóbban foglalkozzam népzenével, kiránduljak a saját gyerekkoromba, amikor oly gyakran találkoztam ezzel a muzsikával” – mondta a világjáró szoprán.

Eleinte puszta érdeklődésből kezdett az anyag összeválogatásához. „Aztán találkoztam ezekkel a nagyszerű zenészekkel, akik másfajta előadói attitűdöt mutattak meg nekem. Erősen kötött, ahogy az operaszínpadon dolgozom, ahogy ott énekelek. Itt pedig fantasztikus szabadságot kaptam, hiszen a népzenének alapvető sajátossága a változatosság, a variabilitás” – tette hozzá a Kossuth-díjas énekesnő.

Rost Andrea három népcsoport különböző karakterén átszűrve rajzol képet a zsinagógabeli koncerten Magyarország és a közép-európai régió zenei hagyományairól. Olyan alkotótársakkal, akik nemcsak jó ismerői, hanem ismert előadói is műfajuknak. A Szokolay Dongó Balázs – Bolya Mátyás szerzőpáros népzenei feldolgozásai, valamint Jávori Ferenc klezmerzenéje sok részletét feltárja ennek a ritka gazdagságú zenei világnak, az archaikus magyar népdaloktól a cigányság dallamain keresztül egészen a klezmerig.

Az énekesnő elárulta, hogy a klezmerzenében az érzelmesség fogta meg. „Vigyáznom is kell, hogy ne én hatódjam meg, hanem a közönség. Gyerekkoromban Szolnokon és környékén sok cigányzenét hallottam, a belőle áradó életöröm maradandó élményem. A magyar népzene is pontosan fejez ki hangulatokat: mulatunk, élünk, elsiratunk, gyászolunk – ez a klezmerben és a cigányzenében is megjelenik és a mi műsorunkban – remélem – gyönyörűen összeforr” – tette hozzá Rost Andrea.

A budapesti műsor kissé eltér a pécsitől. Mint az énekesnő fogalmazott, „képlékeny az anyag, épp az az izgalmas benne, hogy minden egyes koncertre alakul”.

Vendégként azért Bognár Szilviát hívta, mert autentikusnak tartja. „Én ugyan próbálom a belcanto vibratóját kivenni a hangomból, és az ’operás’, nagy hangerőt csökkenteni, mégsem tudok úgy énekelni, mint ő. Sokat segít nekünk a próbákon Sebő Ferenc, mert tavaszra lemezt is készítünk a Pannon dalokból. A napokban megjegyezte, ha együtt énekelünk gyönyörűen összecseng a hangunk és egy harmadik születik belőle, számomra ez csodálatos eredmény” – hangsúlyozta Rost Andrea.

(MTI)

 

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ A világ nagy eseményeinek a története jóformán nem egyéb a bűntettek történeténél."
Voltaire
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ