After Crying koncert
Dátum: 2010. október 13., szerda, 11:09
Ritka és örömteli pillanat, amikor a progresszív rock és a korszerű komolyzene elegyét játszó After Crying fellép vagy lemezt ad ki; a csapat hétfőn a fővárosi A38 hajón játszik, és már dolgozik új albumán, ami jövőre, a megalakulás 25. évfordulóján jelenik meg.

„Kellemes emlékeink vannak a helyről, hiszen öt évvel ezelőtt a lengyel progresszív rock sztárjával, az SBB-vel együtt léptünk fel az A38-on” – mondta Egervári Gábor, az After Crying (AC) alapító tagja, szövegírója, fuvolása, hangmestere. A minőségi megszólalásra rendkívül ügyelő AC igen ritkán koncertezik, tavaly mindössze nyolc fellépésük volt, idén a hétfői lesz a nyolcadik.

A progresszív rock és a klasszikus zene közötti határon egyensúlyozó csapat 1986-ban alakult, eddig tizenkét albumot és egy DVD-t adott ki, tavaly a világhírű Van Der Graaf Generator előzenekaraként lépett fel a Művészetek Palotájában. Az AC Nyugat-Európában, Amerikában szakmai és közönségberkekben egyaránt nagy népszerűségnek örvend, itthon azonban kevésbé vannak előtérben; lemezeik négyötödét külföldön adják el.

Egervári Gábor elmondta, hogy csendesen készülődnek fennállásuk negyedszázados évfordulójára, ami jövőre lesz. Ebből az alkalomból egy új stúdióalbum is megjelenik 2011-ben, hét évvel a legutóbbi után.

„A lemez készítése jól halad, annyit elmondhatok, hogy az elmúlt 25 évre való visszautalások is lesznek rajta, meg persze azok a dolgok, amik most foglalkoztatnak minket. Néhány darabot már játszunk róla élőben, ezek egyfajta tesztjei ezeknek a szerzeményeknek, az ideális megszólalásnak” – fejtette ki a zenész.

Az After Crying a budapesti koncert után három nappal, október 21-én Madridban játszik a Kotebel spanyol progresszív zenekarral együtt. Az AC idén tavasszal már játszott Spanyolországban; La Corunában a Finisterrae Festivalon olyan sztárok társaságában koncertezett, mint a Dream Theater volt tagja, a billentyűs Derek Sherinian által erősített Planet X, a Camel együttesből ismert Colin Bass basszusgitáros vagy a Genesis egykori gitárosa, Steve Hackett.

Az After Cryingnak szintén áprilisban jelenése lett volna a portugáliai Gouveia Art Rock Festivalon is, azt azonban az izlandi vulkánkitörés nyomán kialakított légtérzár meghiúsította. Ezt pótolják most október 23-án, miután a portugáliai szervezők az akkor Gouveiába el nem jutott fellépőknek újabb koncertet szerveztek.

„Ebből az alkalomból tizenhat év után először játszunk újra együtt Vedres Csabával, a Crying egyik alapítójával, zongoristájával, akit szintén meghívtak Gouveiába, és akivel három régi dalt adunk elő közösen: a Júdást, a Jó éjtet és a Noktürnt” – mesélte Egervári Gábor.

Egyelőre nem dőlt el, hogy a 25. születésnap évében, 2011-ben sok kisebb koncertet adnak majd, vagy inkább kevesebb, de nagyobb szabású fellépésük lesz.

„Nem ez a lényeg, hanem az, hogy jó kedvvel akarjuk csinálni. Hiszen ez a mi születésnapunk és örülni szeretnénk annak, hogy a csapat ilyen sokáig kibírta. Mi mindig a magunk útját jártuk” 0 szögezte le.

Az After Crying alapítói közül napjainkra Egervári Gábor mellett Pejtsik Péter csellós, basszusgitáros maradt. Rajtuk kívül Bátky-Valentin Zoltán énekes, Lengyel Zoltán billentyűs, Madai Zsolt dobos, Torma Ferenc gitáros és Winkler Balázs trombitás alkotja a csapatot.

Az A38-on hétfőn a szintén progresszív utakon járó Random Deeds lesz az előzenekar.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ A boldogság titka a jó emésztés és a rossz memória."
Ingrid Bergman
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ