A Budapest Bár Zenéje
Dátum: 2010. november 8., hétfő, 13:56
Napokon belül a boltokban lesz a Budapest Bár Zene című dupla CD-je. Most, hogy a felvételek befejeződtek, a zenekar újabb kihívások, fontos koncertek előtt áll. A részletekről Farkas Róbert zenekarvezetőt kérdeztük.

– Hány dal hallható a két lemezen?

– A két lemezre 24 dal került, az első korong 45, a második 50 perces. Az első lemezen könnyedebb – szvingek, bossa novák, tangók, szambák, régi magyar slágerek – a másodikon „elmélyülősebb” számok vannak.

– Az argentin tangó helyszínről „hozott” anyag? 

– Az első lemezen hallható a Milongueando en el 40 című híres, régi argentin tangó. Buenos Airesben hallottuk az utcán, felvettük kamerára, nagyon tetszett. Fantasztikus, idős zenészek játszották, egy gitáros és egy bandoneonos. Kiderült róluk, hogy a leghíresebbek közül valók. Vasárnaponként a San Telmo piacon – hatalmas kézműves és antik piac – táncolnak és tangót játszanak gyakran olyanok is, akik a legfontosabb koncerttermekben vagy tangó klubokban muzsikálnak. Argentínai utazásunk lenyomataként két nagyszerű Astor Piazzolla darabot játszunk a második lemezen – az egyik egy varázslatos tangó. A kottákat Buenos Airesben vettem, illetve kaptam attól a hegedűművésztől, akitől mesterkurzust vettem. Eredetiben játszunk mindent, azzal a különbséggel, hogy a bandoneonon szólamot harmonikán, a gitár- és zongoraszólamot cimbalmon szólaltatjuk meg.

– Érzése szerint, a lemez mely dalai a legsikerültebbek?

– Még friss a CD, mindegyik számát szeretjük valamiért. A Piazzolla-darabok igen jók, nagy kihívást jelentettek. Egyik kedvencem a Brian Kellockkal felvett Oscar Peterson-szerzemény. Farkas Mihály cimbalmosunk készített egy fantasztikus átiratot Bartók Román táncokcímű művéből, amit sajnos – érthetetlen okból nem engedélyezett a jogutód, így nem kerülhetett a lemezre. Számomra a legnagyobb kihívás a második korongon bónuszként hallható, gyönyörű brazil dal. Ezt a dalt gitározom, ami azért fontos, mert csak pár éve fogtam le az első akkordokat a hangszeren.

Miként kapcsolódik Haydn, Piazzolla és Sarasate a Budapest Bár világához?

– A Budapest Bár világába szerintünk minden belefér, ami igényes, és a közönség figyelmére számot tarthat. Mindegyik darabot „budapestbárosítottuk” a hangszereléssel, a játékmóddal. Haydn Gypsy rondója magyaros, cigányos dallamokat idéz. Farkas Mihály barátom nagyon érdekes átiratát Szakcsi Lakatos Bélával közösen szólaltatjuk meg. Buenos Airesben megtanultam azt a játékmódot, ahogy Piazzollát játsszák. Több zenész mondta, hogy a kivándorló cigányok stílusa nagy hatással volt a tangóra. Sarasate műve olyan klasszikus, amit a legnagyobbak játszanak, ugyanakkor igen népszerű, magyar és cigány dallamokra épül. Mindenképpen szerettük volna frissíteni, modernebbé tenni azt a repertoárt, amit cigányzenekarok játszanak, reméljük, sikerült.

– Szerepelnek a lemezen a zenekar állandó énekes vendégei is?

– A Budapest Bár énekesei nem. Frenk több számban dobol, Ferenczi Gyuri egy gyönyörű népdalt énekel, ami Jimi Hendrix Little Wing című dalának a magyar „testvére”.

– A vendégművészek a tengerentúli utazásokon kerültek képbe?

Igen. Valódi művészi és emberi kapcsolatok ezek, nemcsak alkalmi projektre állt össze a csapat. Brian Kellock régi barátunk, Farkas Misi és jómagam évekkel ezelőtt ismertük meg. Szaklapok a világ egyik legjobb élő zongoristájának tartják, csodáljuk a tudását. Nagyon sokat tanultunk tőle. Októberben itt volt, felvettünk vele néhány számot a lemezre, és fellépett velünk az A38 Hajón. Mazz Swiftet tavaly ismertük meg New York-i fellépésünk alkalmával, és barátságot kötöttünk. Nagyon megszerettük, nagyszerű hegedűművész, énekesnő és ember – s nem utolsó sorban gyönyörű nő. Több számban énekel. João Egashirát Brazíliában ismertem meg. A távolság és a nyelvi nehézségek ellenére, az egyik legjobb barátom, gitártanárom. Hálásak vagyunk, amiért ilyen nagyszerű emberekkel hozott össze a sors. A Budapest Bárnak ezt a programját velük együtt adjuk elő. A turnékon, koncerteken lehetőség szerint minél többen velünk lesznek.

– Hol készültek a felvételek? Itthon vagy külföldön?

Mindent itthon vettünk fel, az Etnofon Stúdióban, Mazura János barátunk segítségével. Az emberi és zenei együttlétek a legfontosabbak a Budapest Bárban. Ezért például a fájlcsere nem működik. Az előkészületeket e-mailen intézzük, de nehezen tudnám elképzelni, hogy a felvételeket egymástól távol készítsük. Aki Budapest Bár koncertekre jár, érezheti az energiát, a kapcsolatot a külföldi vendégekkel, és a magyar énekesekkel is. Valódi emberek, valódi kapcsolatokkal, valódi zenét játszanak. Nekünk ez fontosabb, mint az, hogy megspóroljunk néhány repülőjegyet.

– A Budapest Bár nem kezdő külföldön sem. Hogyan jött össze a mostani londoni út? Az új lemezzel készülnek, vagy a korábbiakkal is?

A meghívást a nagyon rangos London Jazz Fesztivál szervezőitől kaptuk. Hálásak vagyunk a Magyar Intézetnek, amiért támogatja utazásunkat. Ez a világ egyik legjelentősebb fesztiválja, mindenki játszik vagy játszott már ott, aki számít. Az egyik legfontosabb brit zenei ügynökség, a Serious és a BBC 3 Rádió szervezi. Két koncertet adunk, az egyiket november 14-én a Royal Academy of Arts-ban, a Treasures of Budapest kiállításhoz kapcsolódóan. Ez akusztikus koncert lesz, csak a Budapest Bár zenekar tagjaival. November 15-én a Royal Festival Hall Purcell termében velünk lesz Mazz Swift, Brian Kellock és Frenk is. Ez a „nagy” koncertünk. Mindkét koncerten a Zene című albumunk anyagából játszunk. Ezt a repertoárt pár nappal előtte, a budapesti lemezbemutatón fogjuk először előadni. London után rögtön Rómába repülünk; egy ottani ügynökség meghívására adunk koncertet a Museo dell'Ara Pacis múzeumban. Ez az ügynökség szeretné Olaszországban turnéztatni a zenekart. Olyan helyszínek, fesztiválok szervezőit is meghívják a koncertre, akikkel remélhetőleg jövőre dolgozni fogunk. A Zene című lemez anyagával nem titkolt szándékunk, hogy a nemzetközi színtéren elinduljunk, és bízunk benne, hogy sikereket fogunk elérni.

– A budapesti lemezbemutatón lesznek vendégek, korábbi sikerdalok?

– Nem lesznek korábbi sikerdalok, azokat máskor hallhatják rajongóink, így november 29-én és december 15-én a Katona József Színházban. Az Urániában a Zene című album anyagát mutatjuk be, és bízunk benne, hogy a közönség ugyanúgy megszereti, mint az előző lemezeinket. Nagyon boldogok vagyunk, hogy erre a programra is igen kíváncsi a közönségünk, annak tudatában is, hogy ez részben más jellegű koncert lesz, mint amit megszoktak tőlünk. Hetekkel ezelőtt, napok alatt fogyott el az összes jegy. A Budapest Bár zenekar tagjain kívül fellép Mazz Swift és Brain Kellock, Szakcsi Lakatos Béla, Ferenczi György és Frenk. João barátom sajnos nem tud most eljönni Brazíliából, de reméljük, hamarosan lesz alkalmunk együtt muzsikálni vele.

Kovács Miklós 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„ A lángész számára a földön csak egy hely van, ahol menedéket élvezhet, és ez – a sír."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ