Elő-előszilveszter – három zenekarral
Dátum: 2010. december 16., csütörtök, 15:01
Átalakult Erik Sumo Band, gyereklemez-bemutató minibugi és retróhangulatú pszichedelikus beat – ezt kínálja az A38 Hajó december 29-én, amolyan elő-előszilveszteri mulatságként. Az A38 Hajó sorozata, az Into the Music ezúttal Tövisházi Ambrus „gondozásában” mutat be három zenekart: az egyik énekesnője, Harcsa Veronika novemberi távozása után új erőre kapó Erik Sumo Bandet, a Tövisházi-Tariska szerzőpáros „igazi gyerekzenekarát”, az Amorf Lovagokat, illetve a Qualitonst. Egy vidám este, annak bizonyítékaként, hogy a szilveszteri mulatságot sosem lehet elég korán elkezdeni!

Tövisházi Ambrus 2005-ben alapított, szórakoztató, táncos, vegyes zenét játszó zenekara, az Erik Sumo Band nagy utat tett meg a szó konkrét és átvitt értelmében egyaránt. Zeneileg is rengeteget változott az öt év alatt: az első album elektronikus, mesejáték-szerű kalandozásai után az együttes tavaly progresszív-pszichedelikus rockzenét idézgető poplemezt készített. Harcsa Veronika idén novemberben távozott a zenekarból, viszont Kiss Erzsi, a halandzsa/varázsének-felelős és a többiek mind maradtak – az Erik Sumo Band pedig ereje teljében új korszakot kezd az A38 Hajón. Egyáltalán nem véletlen, hogy pont itt, hiszen a zenekar első lemezbemutatójától kezdve rendszeres vendége az A38 koncerttermének.

Főzőcskélő kalózkapitány, égből potyogó cigánygyerekek, kamrát kifosztó, csokitorta-zabáló kisfiú, magát csatába képzelő török büfés legény és műanyag rallimotor-bajnok srác az Amorf Lovagok zenekar első, Tócsarobbantó című lemezének főszereplője. A kéttagú együttest 2010-ben hozta létre az egykori Amorf Ördögök kacatpopzenekar két alapítója, Tariska Szabolcs szövegíró és Tövisházi Ambrus zeneszerző/producer.

Albumuk igazi kakukktojás a hazai gyereklemezek között, a csak rájuk jellemző szövegvilággal, egzotikus-elbűvölő hangszereléssel és fülbemászó dallamvilággal. Az Amorf Lovagok hivatalos eskütételére és felavatására egy négyszámos minikoncert keretei között kerül sor. A bemutatkozó koncert ugyan a késői időpont miatt elsősorban felnőtteknek szól, de jövőre a kisebbek is találkozhatnak majd velük élőben.

Ha van zenekar Magyarországon, ami bizonyítja, hogy a retró nem ciki, hát a Qualitons bizonyosan az. Ez az öttagú zenekar – soraiban a Hammond Királyság magyarországi nagykövetével, Premecz Mátyással, Szőke Barna gitárossal, Hock Ernő bőgőssel, G. Szabó Hunor dobossal és a fáradhatatlan ceremóniamesterrel, Káosz Kapitánnyal – a magyar és nemzetközi könnyűzene oly csodás hagyományaihoz nyúl vissza, ami semmilyen körülmények között sem lehet ciki.

Koszos, recsegős hard funk, varázslatos ritmusképletekkel megtámogatott afrobeat, zakatolós rhythm & blues, leheletnyi jazz – mindaz, amire örömmel gondolunk vissza, és amit örömmel fedezünk fel a hatvanas-hetvenes években. Emellett a Qualitons fontos kultúrmissziós feladatot is ellát: a magyar tánczene legkülönlegesebb gyöngyszemeit ássa elő: azokat a már-már progresszív darabokat, amik e zenekar nélkül a feledés homályába merülnének.

A Qualitons a kétezres évek elejére katapultálta a magyar könnyűzene legszebb hagyományait, a jazzfunkot, Kovács Katit és a felhőtlen tánczenét. Ez a mi cool-unk, és nem kell szégyenkeznünk miatta. A Qualitons első nagylemezét, a Panoramic Tymest idén szeptemberben mutatta be az A38 Hajón – óriási sikerrel.

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„Az egyetlen hasznos hazugság a gyógyszer."
Platón
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ