Liszt-év
Dátum: 2011. március 28., hétfő, 14:54
Liszt Ferenc Krisztus oratóriumának eredeti változatát szcenírozva mutatja be kedden este a Művészetek Palotájában a Debreceni Filharmonikus Zenekar, a Csokonai Színház kórusa és a Kodály Kórus. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében látható előadás rendezője Mispál Attila, vezényel Kocsár Balázs.

„Liszt Ferenc monumentális oratóriumának szcenírozása nem hagyomány nélküli kísérlet, hiszen 1938-ban Budapesten Oláh Gusztáv állította színpadra. Mi sem először játsszuk így, 2008-ban már szcenírozva mutattuk be a művet Debrecenben” – idézte fel Kocsár Balázs karmester.

Mint mondta, törekszik arra, hogy „összművészeti eszközökkel” keltsen életre olyan alkotásokat, amelyek nem részei az alaprepertoárnak. „Ez a megközelítés közelebb viheti e darabokat a közönséghez, azokhoz is, akiknek másként túl nagy falat lenne a befogadásuk” – vélekedett a dirigens.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában (ahogy a múlt héten Debrecenben is) a teljes darab elhangzik, ez három órányi zenét jelent. A három részben megkomponált zeneművet (Karácsonyi oratórium, Vízkereszt után, Szenvedés és feltámadás) két szünettel adják elő.

Kocsár Balázs szerint a koncerttermekben azért szólal meg ritkán ez a nagy alkotás, mert a hangversenyprogramok keretét szétfeszítené az eredeti verzió, ezért rendszerint erősen megcsonkítják. A szcenírozott változat elkerüli a rossz kompromisszumot. Akusztikailag is követik a zeneszerző elképzeléseit, például a gyermekkórus hangja kívülről csendül föl – mutatott rá a karmester.

Kocsár Balázs a tavaszi fesztiválon Don Pasquale-előadásokat vezényelt a Magyar Állami Operaházban, májusban ugyanott Rigolettót dirigál. Debrecenben, a Csokonai Színházban a Hunyadi László kritikai kiadásán alapuló változatban mutatták be az évad első felében Erkel művét. Rendkívüli sikerrel adtál elő – Magyarországon először – Prokofjev darabját, A tüzes angyalt, márciusban Bizet Carmenje is a hiteles, vagyis recitativókkal teljes változatban került színre. Vidnyánszky Attilával Kodály Háry Jánosának áprilisi premierjére készülnek.

Kocsár Balázs tehát folyamatosan dolgozik, bár debreceni szerződése december 31-én lejárt. A cívisvárosban eddig közös művészeti igazgatásban működött a Csokonai Színház operatársulata, a Debreceni Filharmonikus Zenekar és a Kodály Kórus, Kocsár Balázs vezetésével.

Jelenleg nincs zenekari igazgató, két sikertelen pályázat után talán május elsejétől lesz. De a következő évad műsortervét már rég ismernie kellene a közönségnek – mutatott rá Kocsár Balázs, aki úgy véli: ha Debrecenben visszatérnek a 2005-öt megelőző, korábbi koncepcióhoz, amely külön választaná a művészi tevékenység alapelveit a három együttesnél, és érvényesülni látszana valamiféle stagnálásra, esetleg leépülésre mutató szándék, ahhoz nem adja a nevét.

„2014-ig vannak külföldi felkéréseim és azt is látom, hogy a következő két évben milyen feladatok várnak a budapesti dalszínházban” – mondta a jövőről Kocsár Balázs.

MTI

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„ Addig káromkodjunk, amíg lehet, mert az égben már tilos lesz."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ