Liszt-év
Dátum: 2011. március 28., hétfő, 14:54
Liszt Ferenc Krisztus oratóriumának eredeti változatát szcenírozva mutatja be kedden este a Művészetek Palotájában a Debreceni Filharmonikus Zenekar, a Csokonai Színház kórusa és a Kodály Kórus. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében látható előadás rendezője Mispál Attila, vezényel Kocsár Balázs.

„Liszt Ferenc monumentális oratóriumának szcenírozása nem hagyomány nélküli kísérlet, hiszen 1938-ban Budapesten Oláh Gusztáv állította színpadra. Mi sem először játsszuk így, 2008-ban már szcenírozva mutattuk be a művet Debrecenben” – idézte fel Kocsár Balázs karmester.

Mint mondta, törekszik arra, hogy „összművészeti eszközökkel” keltsen életre olyan alkotásokat, amelyek nem részei az alaprepertoárnak. „Ez a megközelítés közelebb viheti e darabokat a közönséghez, azokhoz is, akiknek másként túl nagy falat lenne a befogadásuk” – vélekedett a dirigens.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában (ahogy a múlt héten Debrecenben is) a teljes darab elhangzik, ez három órányi zenét jelent. A három részben megkomponált zeneművet (Karácsonyi oratórium, Vízkereszt után, Szenvedés és feltámadás) két szünettel adják elő.

Kocsár Balázs szerint a koncerttermekben azért szólal meg ritkán ez a nagy alkotás, mert a hangversenyprogramok keretét szétfeszítené az eredeti verzió, ezért rendszerint erősen megcsonkítják. A szcenírozott változat elkerüli a rossz kompromisszumot. Akusztikailag is követik a zeneszerző elképzeléseit, például a gyermekkórus hangja kívülről csendül föl – mutatott rá a karmester.

Kocsár Balázs a tavaszi fesztiválon Don Pasquale-előadásokat vezényelt a Magyar Állami Operaházban, májusban ugyanott Rigolettót dirigál. Debrecenben, a Csokonai Színházban a Hunyadi László kritikai kiadásán alapuló változatban mutatták be az évad első felében Erkel művét. Rendkívüli sikerrel adtál elő – Magyarországon először – Prokofjev darabját, A tüzes angyalt, márciusban Bizet Carmenje is a hiteles, vagyis recitativókkal teljes változatban került színre. Vidnyánszky Attilával Kodály Háry Jánosának áprilisi premierjére készülnek.

Kocsár Balázs tehát folyamatosan dolgozik, bár debreceni szerződése december 31-én lejárt. A cívisvárosban eddig közös művészeti igazgatásban működött a Csokonai Színház operatársulata, a Debreceni Filharmonikus Zenekar és a Kodály Kórus, Kocsár Balázs vezetésével.

Jelenleg nincs zenekari igazgató, két sikertelen pályázat után talán május elsejétől lesz. De a következő évad műsortervét már rég ismernie kellene a közönségnek – mutatott rá Kocsár Balázs, aki úgy véli: ha Debrecenben visszatérnek a 2005-öt megelőző, korábbi koncepcióhoz, amely külön választaná a művészi tevékenység alapelveit a három együttesnél, és érvényesülni látszana valamiféle stagnálásra, esetleg leépülésre mutató szándék, ahhoz nem adja a nevét.

„2014-ig vannak külföldi felkéréseim és azt is látom, hogy a következő két évben milyen feladatok várnak a budapesti dalszínházban” – mondta a jövőről Kocsár Balázs.

MTI

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„ Az ördög nem alszik, legalábbis nem akárkivel."
Sándor György
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ