Hegedűs László a koncertszervezés rejtelmeiről
Szívesen eladnánk bulikat
Dátum: 2011. június 23., csütörtök, 10:40
A hazai koncertszervezés nagy öregje, Hegedűs László, a Multimédia Concerts Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója számos emlékezetes fellépővel örvendeztette meg a hazai rockrajongókat (Rolling Stones, Paul McCartney, Elton John). Pályára kerüléséről, Jeff Beck pozsonyi és Ringo Starr budapesti koncertje ürügyén pedig "műhelytitkokról" nyilatkozott az MTI-Pressnek.

- Újságírástól került a zene közelébe.

- Gimnazistaként lettem az induló Ifjúsági Magazin beatzenei rovatának külsős munkatársa 1964-65 körül. Ez volt az egyetlen fóruma az éledező popzenének. Később újságíró-gyakornokként dolgoztam a Magyar Nemzetnél, de rockzenéről írtam az Ifjúsági Magazinba, a Magyar Ifjúságba és a Világ Ifjúságába. Írtam és szerkesztettem az Omega Klub Omegazinját, az Illés klub, az első miskolci pop fesztivál, a budapesti szolidaritási rockfesztiválok újságait. A Magyar Nemzettől 1970-ben kirúgtak "politikai tévedés" miatt (én hibáztam). Üzemi lapnál dolgoztam, rosszul fizetett, rossz ízű munka volt, 1973-tól a Generál együttes menedzsere lettem. Ez tilos volt, (ál) hangmérnökként regisztráltak, hogy útlevelet és pénzt kaphassak a munkámért - mesélte.

Mint felidézte, a Multimedia nyitotta meg a piacot Magyarországon a 80-as években, de a Szovjetunióban, Lengyelországban, az NDK-ban, Csehszlovákiában, Romániában és Bulgáriában is szervezett koncerteket. Németországba kerülve egy svájci ügynökségnek dolgozott, majd 1982-ben Nyugat-Berlinben angol társakkal megalapította az angol Multimedia céget.

- A devizahiány idején kompenzációs üzleteket kötöttünk, szolgáltatásokkal és árukkal kereskedtünk, jó áron kaptuk cserébe koncertekért. A kulturális minisztériumok többnyire elintézték az engedélyeket: óriási volt a fiatalok nyomása, látni akarták a nyugati sztárokat. Így került a régióba Santana, Elton John, a Dire Straits, az Iron Maiden, a Deep Purple, a Queen, a Genesis, David Bowie, Rod Stewart, Miles Davis és mások - mondta.

- Hogyan alakult a cég sorsa?

- A piaci előny megmaradt a rendszerváltás után is. A 2000-es évek elején a személyemhez is fűződő piacvezető szervezetet átadtam az akkor szerveződő, tőkeerős Live Nation multinacionális cégnek, bennük láttam a jövőt. 2008-ig irányítottam a cég itteni működését, de nyilvánvaló lett, hogy a nemzetközi trend, akármilyen sikeres, nem az én világom, szembe megy az általam képviselt "zene és minőség" eszmékkel, ez szakításhoz vezetett.

- Most ismét Multimedia Concerts.

- 2008-ban visszavonultam, de nem bírtam a "nyugalmat", két év után újra beindítottam a Multimediát. A Live Nationnél nem örültek, de korrekt a viszonyunk, ők is "saját gyerekeim". Nem működünk együtt. Mi inkább az egyre erősödő független cégek művészeivel kötünk turnészerződéseket, és kiállításokat kezdtünk szervezni. A független vállalkozók több kockázatot vállalnak, és friss levegőt hoznak az elüzletiesedett rock világába - magyarázta.

- A többi magyarországi irodával együttműködnek?

- A 90-es években alakult néhány komoly konkurens Magyarországon és a környező országokban, mindenekelőtt a Sziget Fesztivál, a Concert és Media, a Showtime, de a Multimedia és a Live Nation piaci pozícióját ma sem veszélyezteti senki, a nemzetközi koncertek piacának legalább 50 százalékát uralják a régióban. A kisebb cégek tartanak tőlünk, kevesen keresik az együttműködést. Pedig szívesen eladnánk bulikat, nagyon kis stábbal dolgozunk, nem tudunk mindent megcsinálni.

- A programok látogatottságával elégedett?

- A piac gyenge a válság miatt, ami nálunk hosszabban elhúzódik. Sajnos a kisebb cégek nagyon sok kétes ügybe belefolynak, nemzetközi szélhámosok áldozataivá válnak, olyan neveket próbálnak világsztárként eladni, akik nem azok, és értékesítésük reménytelen. Sok esetben ajánlanék jobb neveket, olcsóbban, ha élnének a lehetőséggel. Mi elsősorban ügynökséget vezetünk, és az ügynökségnek éppen ez a dolga.

- Jeff Beck június 24-én Pozsonyban lép fel. Itthon nem lett volna kereslet?

- Ügynökségünk elsősorban külföldre szervez turnékat: Ringo Starr, Bryan Ferry, Elton John, Ozzy Osbournbe, Placebo, A-ha - néhány név, akikkel az elmúlt évben turnéztunk. Jeff Becket üzleti okból léptetjük fel Pozsonyban, de itthon is árul jegyeket a Ticketpro.

- Azok olcsón kaphatók. Itthon nem lehetnének hasonló árak?

- Pozsonyban jobb a vásárlóerő, mindössze 10 százalék az áfa, nincs iparűzési adó, euro a pénzük. Ez könnyen dönthet hasonló nézőszámra kalkulált ajánlat esetén Szlovákia javára. Szlovákiában általában 20 százalékkal olcsóbbak a jegyek, mint nálunk.

- Jeff Beck kétségtelenül a rockzene nagy egyénisége.

- A gitáros 25 éve legjobb zenei formáját éli, utolsó lemeze három Grammy-díjat kapott. Kitűnő zenészekkel dolgozik (Rhonda Smith basszusgitározik, Narada Michael Walden dobol, Jason Rebello a billentyűs). Prágában és Varsóban is fellép.

- Milyen különlegességek várhatók Ringo Starr június 28-i budapesti koncertjén?

- Elsősorban az All-Starr Band, zenészei a Beatles és Ringo Starr dalain kívül saját slágereikből játszanak. Ringóval érkezik Richard Page, Rick Derringer, Garry Wright, Greg Bissonet és Edgar Winter. A koncert valóságos rock enciklopédia lesz, első osztályú muzsikusokkal, fantasztikus hangzással. Prágai koncertjét is szervezzük.

- Megfelelő az érdeklődés? A nyár nem az arénakoncertek időszaka.

- Valóban nem, de a művészek ilyenkor turnéznak. Remélem, a Beatlest szerető nézők ennek ellenére eljönnek.

(Kovács Miklós-MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„Szépen élni, ameddig lehet, és szépen meghalni, amikor kell."
Benedek Marcell
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ