BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Rock-kincsek a Moiras lemezkiadótól
Dátum: 2012. január 30., hétfő, 15:59
A Moiras lemezkiadó néhány éve nagy fába vágta a fejszéjét. Korábban ki nem adott, vagy hozzá nem férhető hazai beat-, rock- és jazzrock-kincseket jelentet meg bakelit korongokon. A példányszám limitált, de ebben az esetben nem a rentabilitás a fő szempont – magyarázta Kovács László, a Moiras vezetője.

2005-ben a Metropol együttes Égig érhetne az ének című hard  rock lemeze, a Józsa Erika – Horváth Károly folk-duó Kettőspont albuma és a Liversing együttes „1965 – Rhythm and Blues Madhouse” című lemeze voltak az első kiadványaik.Tizenhárom lemez önállóan, három társkiadóval készült.

Kizárólag hagyományos, vinil lemezeket adnak ki?

– Egy kiadványunk jelent meg CD-n, a Kéknyúl együttes Nahát babám bemutatkozó albuma. Két vinil LP-nek van CD-változata, az említett Kettőspontnak és Szabó Gábor In Budapest című lemezének.

– Milyen szempontok alapján válogatnak a múltból? Műfaj, népszerűség, egyéb kritériumok?


– A magyar könnyűzenei kultúrához – legalább laza szálon – kapcsolódó, a maga korában ki nem adott, vagy a kiadás jellemzői miatt hozzá nem férhető zenék kiadása a célunk, elsősorban az 1960-70-es évekből. 

– Tudna-e választani „kiadvány-gyermekei” közül? Melyik sikerült különösen jól?

– Mindegyik „gyereket” egyformán szeretem. Kétfelé osztanám a lemezeket, aszerint, hogy valamelyik kiadvánnyal sikerült-e utólag egy „korabeli” album-állapotot megmutatni, egy, a maga korában is lábra állítható lemezt összehozni, vagy az adott előadó lemeze kaleidoszkóp az akkori színpadi, illetve stúdióbeli munkájáról.

– Mi a véleménye a Liversingről, amelytől két korongot is kiadtak?

– Különleges színpadi jelenség lehetett – jómagam korom miatt nem láthattam. Vadulós rhythm and blues banda, kiemelkedő gitárossal, Szendrődi Zsolttal. Az első album koncertfelvételeket tartalmaz, időpontjukhoz képest (1965 ősze) kiemelkedő minőségben. A második lemezen az 1967-es évük epizódjait gyűjtöttük össze. Egy holland recenzió szerint a lemez poptörténelmet írt Kelet-Európában. Ilyen friss, 1967-es Hendrix- és Cream-stílusú hangot eddig a vasfüggöny mögül nem lehetett hallani.

(A külvárosi fiataloknak zenélő, hivatalosan soha el nem ismert Liversing együttes 1964-1968 között játszott Shadowst, Beatlest is, de fő erőssége az első években a rhythm and blues volt Them, Pretty Things,  Animals, Rolling Stones és Yardbirds számokkal.  Szendrődi Zsolt mellett akkoriban Túry Árpád, Homonnai Zsombor és Varga László volt a legkarakteresebb egyéniség.  A Demjén testvérek, Pataki László, Merczel András csatlakozásával került a repertoárba Jimi Hendrix és a Cream. A zenekar megszűnése után Szendrődi az Olympia együttesben játszott egy ideig, Pataki a Syriussal tartott. Az utóbbi időben a Liversing Túry Árpáddal, Homonnai Zsomborral és Pataki Lászlóval újra koncertezik.)   

Hogyan került napirendre a Winkelmayer Brass lemezének megjelentetése?

– Eddig nem volt lemezük. Én is rövid ideje ismertem meg a felvételeiket, amelyek beleillettek kiadói elképzeléseinkbe. 

(Az 1969-ben alakult, jazzt, jazz-rockot játszó Winkelmayer Brass, vezetője Winkelmayer József pozaunos, billentyűs. Zenélt a Benkó Dixieland Bandban, a Decca, az Olympia együttesben.  Két évig játszottak Magyarországon, három évig külföldön. A zenekar honlapja szerint a legerősebb felállásuk: Jakab György (billentyűsök, ének), Németh János (tenorszaxofon), Czakó Endre (trombita), Nyári Elek (basszusgitár), Bihari András (dob) volt. Blood Sweat and Tears, Deodato, Chicago,Tijuana Brass és hasonló együttesek zenéjét játszották. A zenekar megszűnése után Winkelmayer Németországban élt, zeneiskolát alapított. A Moiras Kiadó lemezén jazzes és jazz-rockos oldalukról is kaphat ízelítőt a hallgató.)


Kovács László megemlítette kiadványaik közül az Omegának a  Collectiv Art Recordsszal közösen kiadott Ten Thousand Paces című LP-jét – 1968-70-es elfelejtett felvételekkel –, valamint a Kex és a Scampolo lemezét.
– Korlátozott példányszámban jelennek meg lemezeik. Rentábilis-e szűk érdeklődő-számra publikálni?

– Általában 300 példányban készülnek a kiadványok. Ez nem a rentabilitásról szól. A keresletnek ez felel meg, ennyi a gyártási minimum a legtöbb gyárban. A kevésbé eladható kiadványokat a népszerűbbek „tartják el”.

Régi előadók, régi zenei anyag mellett, hogyan biztosítható a megfelelő minőség?

– A dokumentatív felvételeknél a hallgató is megbocsátóbb a technikai hibákkal szemben.  Kereteink között természetesen mindent megteszünk a zenék technikai feljavításáért

Konkrét tervek a közeljövőre?

– Babonából nem szeretnék pontos terveket említeni. A munkát mindenesetre szeretnénk folytatni – fejeztük be a beszélgetést.

Kovács Miklós

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
Aforizmák
„ Az az ember, aki csakis önmagát szereti, semmit sem gyűlöl annyira, mint egyedül maradni önmagával."
Pascal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ