Tripla LGT-koncert az Arénában - Presser Gábor-interjú
Dátum: 2013. január 23., szerda, 23:57
Napi hat-hét órákat próbál maratoni vállalkozására a Locomotiv GT, amely néhány felvezető koncert és egy többezres főpróba után február 15-én, 16-án és 17-én is koncertet ad a Papp László Budapest Sportarénában. Presser Gábor, a zenekar vezetője az MTI-nek elmesélte, mi várható.

"Kicsit féltünk attól, egyáltalán időszerű-e most LGT-koncertet rendezni, mert az ország nincs túl jó állapotban, az embereknek kevés a pénzük ilyesmire, de aztán hallgattunk a minket felkérő koncertszervezőkre és végül nekik lett igazuk. Ezt igazolja a tripla koncert, amelyek közül az első kettőre már minden jegy elkelt" - mondta Presser Gábor az MTI-nek.

Felidézte, hogy éltek már át hasonló érdeklődést, hiszen két évtizeddel ezelőtt, az LGT úgynevezett búcsúkoncertjein, 1992-ben a Nyugati pályaudvaron - akkor bizonytalan időre függesztették fel tevékenységüket - a két főpróbával és a két ráadással együtt egymás után öt este léptek fel, összesen mintegy 50 ezer ember előtt.

"Persze jó érzés, hogy háromszor egymás után megtelik ránk az Aréna, de így nehezebb is, nagyobb súlyt és lelki terhet rak a vállunkra" - jegyezte meg a billentyűs, zeneszerző.

Az LGT 1992 után 1999-ben a Felvonulási téren játszott, 2002-ben és 2007-ben pedig a Hajógyári-szigeten. Közben néhány szám erejéig 2009-ben a Sziget fesztiválon a Zene a rasszizmus ellen koncerten is volt LGT-blokk, 2011 decemberében pedig Zorán Aréna-koncertjén álltak színpadon két szám erejéig.

"Azért megvolt közöttünk az állandó kapcsolat, találkozgattunk, beszélgettünk, szakadás soha nem állt be az LGT-ben. A zenekar nem oszlott fel, csak felfüggesztette tevékenységét és közben azért két új stúdióalbum is készült, 1997-ben a 424 - Mozdonyopera, 2002-ben pedig A fiúk a kocsmába mentek. LGT-koncert meg akkor van, ha fennállnak az ahhoz szükséges anyagi és technikai feltételek, rendelkezésre áll egy hónapra egy berendezett próbaterem és a megfelelő apparátus. Most a ShowTime ezt megreszkírozta" - hangsúlyozta a zenekarvezető.

Presser Gábor azt sem zárta ki, hogy az LGT egyszer minden előzetes bejelentés nélkül egy kis klubban rögtönzött koncertet ad, "bár ez még soha nem jutott eszünkbe".

"Az a mostani koncertek után derül ki, felgyülemlett-e annyi energia a LGT többhetes próbafolyamatán, majd az Aréna színpadán, hogy most ne intsünk búcsút egymásnak újra, hanem még csináljunk valamit közösen. A lemezkészítés például nagyon összetett és bonyolult, ráadásul ma Magyarországon a kiadók hozzáállását ismerve könnyen átcsúszhat kabarétréfába a dolog. Szerintem egyébként ma már nem lemezt kell eladni, mert azt óriási energiák ráfordításával sem igazán lehet, nekünk az elmúlt másfél évtizedben nem is nagyon sikerült bekerülnünk a médiába. Egyszerűen új dalokat kell írni, és ezzel nincs is gond" - fejtette ki Presser Gábor.

Arra is kitért, hogy az LGT 1971 óta mintegy kétszáz dalt írt, ám hiába készítene újakat, azokat "megölik" a régiek, mert a koncerteken a közönség elsősorban a nagy slágerekre kíváncsi. "Ötévenként mi sem unjuk ezeket eljátszani" - tette hozzá nevetve. A tripla Aréna-koncerten az LGT négy tagja mellett három fúvós, egy basszusgitáros, egy billentyűs és egy ütőhangszeres lesz színpadon.

A LGT tagjai belső szavazással állították össze azt az 50-es dallistát, amely az Aréna-koncertek repertoárjának alapját képezi, innen kerül ki a három és fél órás műsorba beférő mintegy 30 szám. A próbaterem falán függő 50-es listán 1-es számmal a Hogyha eljönnek az angyalok szerepel, 50-essel pedig az Embertelen dal.

"Fontos, hogy olyan legyen a dalsorrend, ami jó ívet ad a koncertnek. Lesz egy blokk, amelyben Barta Tamásnak, a zenekar egykori gitárosának állítunk emléket, ebben adjuk elő az Ő még csak 14 című dalt a Barta Tamás gitárverseny győztesével együtt. Két olyan számot is eljátszunk, a Szabadíts meg és a Szeress nagyon címűt, amit azóta nem adtunk elő, amióta Barta nincs velünk. Aztán lesznek olyan szakaszok, amikor egy-egy tag egyedül lesz a színpadon és itt akár a szólólemezekről is elhangozhat egy-két nóta" - jegyezte meg.

A Locomotiv GT egyfajta supergroupként alakult 1971-ben, Presser korábban az Omega, az azóta elhunyt Barta Tamás gitáros a Hungária, Frenreisz Károly basszusgitáros a Metro, Laux József dobos szintén az Omega tagja volt. Frenreisz 1973-ban, Barta egy évvel később, Laux pedig 1976-ban lépett ki. A zenekar 13 stúdióalbumot készített, ért el sikereket Nagy-Britanniában és Amerikában is. A jelenlegi felállás 1976-ban alakult ki: Presser mellett Karácsony János gitározik és énekel, Somló Tamás énekel és sokféle hangszeren játszik, Solti János dobol.

A csapathoz számos sláger fűződik, köztük a Zenevonat, a Neked írom a dalt, az Ilyen a boksz vagy a Ringasd el magad. A zenekar első stúdióalbuma 1971-ben jelent meg (Locomotiv GT), a legutóbbi 2002-ben (A fiúk a kocsmába mentek). Az LGT nemcsak az Arénában nem játszott korábban, elődjében, a Budapest Sportcsarnokban sem lépett fel soha.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
Aforizmák
„A nő akkor a legerősebb, ha gyöngeséggel vértezi fel magát."
George Sand
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ