A hazai rock egyénisége
Dátum: 2007. november 15., csütörtök, 10:53
Somló Tamás énekes, fúvós, basszusgitáros, artista – ahogy mondja, zenebohóc – a hazai rock egyénisége 60 éves. Tagja volt az Omegának, Kex-nek, LGT-nek, mostanában szólóban szerepel.

– A zene révén kerültem kapcsolatba az artistaélettel – mesélte. A VIII. kerületben születtem, apám hegedült, ő szorgalmazta a zenetanulást – bátyám is harmonikázott. Artistaiskolába járt, ott ismerte meg Horváth Charlie-t.

A hegedűről 13-14 évesen váltott szaxofonra. Flamm Ferenccel megalakították az Atlasz zenekart, a nagy Atlasz elődjét. Beatlest, Rolling Stones-t játszottak, meg amit a Luxemburg rádióban hallottak. – Szaxiztam, csörgődoboztam, Egyre többen jöttek velünk, a „vad” srácokat megszelídítette a zene – emlékezik. Az Omegába bátyja vitte le, egy ideig még játszott az Atlasszal is. – Mondtam: ha befejezem a sulit, világgá megyek. Mindig utazni akartam.

Az Omega, mint a többi banda, azt játszotta, amit a „Luxin” hallott, leírták a szöveget, a hangszerelést. – Rolling Stones-okat, Tom Jones-t játszottunk, a Metro Roy Orbison-t, Beatlest. Nagy váltás volt, amikor az Illésék a saját számaikat kezdték, addig ők is Beatlest játszottak. A legjobb „Beatles-utánjátszó banda” a Sankó volt – jegyezte meg. Nehezen lehetett lemezekhez jutni, a gyakran légkörös Luxi volt az egyetlen forrás.

– Befejeztem az artistasulit, az Omegába akkor jött Presser, Mihály Tamás, amikor három év után elmentem. 1966 után márciustól októberig, a cirkuszi szezonban külföldre jártam. Néha beszálltam az Omegába, amikor beindultak a saját számok, már nem, de összejártunk.

A Luxor társulattal – három lány, két fiú – artistaként járta a világot Angliától, Dél-Amerikáig, nagyon élvezte. Két év után szétszéledt a csapat.

Ismét zene: a Kex együttessel, Baksa Sós Jánossal. „Nagy fazon volt, görcsben voltunk a nevetéstől, a közönség is” – mondja. – Félórás magánszámai közben játszottunk Stevie Winwoodot. Figyelték a zenekart, nem értették az intellektuális szövegeket. Kitiltottak a rádióból, tv-ből, lemezgyárból. Baksa zokon vette, disszidált. Most Berlinben él, grafikus lett belőle. Veszprémben volt kiállítása a nyáron.

Jött a Non Stop 72-től. Jó galeri volt, saját számokat játszott (Szelíd tüzek, Szép Margit), a polihisztor Zádor István volt a vezetője, Viktor Máté kívülről segítette a csapatot dalokkal, koncertezett, intézte a felvételeket.

– Az LGT-ből 73-ban elment Frenreisz, hívtak. A Non Stopban frontember voltam, meg kellett beszélni – egy sörözés után elengedtek – mondja.

A Loksiban Barta Tamás gitáros tanította basszusgitározni, sokat gyakoroltak. – A Bumm-lemez, a Popfesztivál jó időszak volt. Laux szervezte az angliai turnét, lemezfelvételt, az amerikai Jimmy Miller, a Rolling Stones korábbi menedzsere dolgozott velünk. Négy és fél hónapra Amerikába mentünk a CBS-hez, ABC-hez. – Az első kommunista rock & roll zenekarként nagy szám voltunk. Los Angelesben újabb angol nyelvű lemezt csináltunk, de Barta kiszállt. A szerződés szerint 3 év alatt 3 lemezt, 3 turnét kell csinálni, tagot csak az engedélyükkel lehet cserélni – Bartát nem érdekelte. Meghiúsult a lemezszerződés. 1975-ben Karácsony János érkezett. Más lett a hangzás, volt egy kis visszaesés, nem értették a Barta-ügyet.

Laux '78-ban vagy '79-ben ment el Amerikába. Ő volt a banda lelke, sokáig rágódtunk Presserrel, folytassuk-e – idézte fel. Végül jött Solti a Generálból. Laux felesége, Adamis Anna helyett Dusán lett a szövegírónk. Presser ajánlotta, én nem ismertem a szövegeit, de Zorán lemezén csoda dolgokat csinált, s Rádió című dala is zseniális volt. Akkor készült Sándor Pállal a tv-filmünk, visszatért az élet a bandába. Az Ellenfél nélkül című lemezt megint nem fogadták jól, felfüggesztették a működést.

– Kimentem Dániába, külföldiek között zenekarban játszottam, itthon nem akartam. Két-három évre terveztem, hat lett belőle. Akkor születtek ikerfiaim, ma 21 évesek. Van egy kislányom és egy „öreg” fiam, a 28 éves Dávid, Varsóban él, s megoldja problémáimat – teszi hozzá.

Demjén hívta haza, 93-ban megcsinálták első szólólemezét.

– Rockzenésznek vallom magam, de mást is el tudok viselni. Minden zenét lehet jót csinálni, ízléssel és tudással – fogalmaz. A hangszerek közül a szaxofont szereti a legjobban.

Demjént és Charlie-t érzi közel magához. – Rózsi zseni, olyan dalokat ír, hogy tanítani fogják. Magyarul úgy énekel, mint talán senki, fantasztikus a hangja, szövegei. A koncertjein minden generáció ott van. Zorán szólóban fantaszikus – értékel Somló.

„Rengeteg a tehetség”, említi Mester Tamást, Pélyi Barnát, Éliás Jr.-t, a lányok közül Friderikát, Varga Zsuzsát, Szekeres Adriennt, Tóth Verát, Oláh Ibolyát, Zsédát és másokat.

Az RTL-től hívták táncolni, nem akart, de „behálózták”. – Lefogytam tíz kilót, Südi Iringó idomított – mondta nevetve. Azt hittem, hamar kiesünk, de a döntőbe kerültünk. A bulvársajtó félremagyarázta az egészet.

Vasárnap az SBB-vel, régi barátaival lép fel. 4-5 számos maxilemezt tervez, ha „bejön”, lesz nagylemez. Januárra tervez zenés esztrádműsort a Körcsarnokba, sok vendéggel, meg a fiaival.

(MTI-Panoráma - Kovács Miklós)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„ Mondj néha igazat, hogy higgyenek neked, amikor hazudsz."
Jules Renard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ