Ifjú tehetségek bérletsorozata
Dátum: 2008. május 28., szerda, 9:33
A fiataloknak szeretne több fellépési lehetőséget teremteni és a vidék felé is nyitni akar Körmendi Klára, a Magyar Zeneművészeti Társaság új elnöke. Körmendi Klára zongoraművész eddig is tevékenyen részt vett a társaság munkájában.

– Miért vállalta el a megbízatást?

– Mert egyetértek az alapító elnök, Durkó Zsolt célkitűzéseivel, és mert az elnökség három évre bizalmat szavazott nekem. Durkó Zsoltot jól ismertem, több művét nekem ajánlotta, ezeket játszottam is pódiumon. 1987-ben 16 muzsikustársával együtt ő hozta létre a Magyar Zeneművészeti Társaságot azért, hogy védjék a kortárs zeneszerzők érdekeit. Halála után Devich János volt az elnök, tíz évig. Továbbviszem az elképzeléseit, hogy kapcsolatban legyünk az Artisjussal, a Magyar Zeneszerzők Szövetségével, és minden olyan intézménnyel, ahol mai zenével foglalkoznak. Ugyancsak továbbviszem a Mini-Fesztivált is, melyet 2009 januárjában újra megrendeznek a Művészetek Palotája Fesztiváltermében. Hat fiatal diplomás játszik majd mai műveket – osztja meg velünk elképzeléseit az elnök.

– Mi az, amiben változtatni szeretne?

– Nyitni szeretnék a fiatalok és a vidék felé. Ezért például az említett Mini-Fesztivál a Győri Filharmonikusok közreműködésével, Medveczky Ádám vezényletével zajlik majd, és mint mondtam, friss diplomások lépnek fel. Mivel magam is tanítok a Zeneakadémián, zongora tanszakon, tudom, hogy sok új tehetség van. De mivel telített a pálya, alig kapnak koncertlehetőséget. Bogányi Gergely óta Farkas Gábor, Liszt-verseny győztes az egyetlen, akire felfigyeltek és fellépési lehetőséget kapott. De közben évente tízen végeznek az egyetemen. A vidéki nyitásban partner Sárospatak, Pécs - a tervek szerint e helyszíneken már a 2008-2009-es évadban lesznek koncertek.

– Ön hogyan találkozott először a kortárs zenével?

– Szerencsém volt, mert első férjem, Bozay Attila irányította rá a figyelmemet. Negyed századig voltam a Filharmónia szólistája, és zömmel huszadik századi darabokat adtam elő zongorán. Ma is vannak olyan magyar szerzők, akiket csak én játszom! Nagy élmény élő zeneszerzővel dolgozni, például Jeney Zoltánnal, Vajda Jánossal. De játszom Stockhausent, Schönberget, Lajtha Lászlót és persze Bartókot, Kodályt is. Aztán Falvay Sándor rektor hívott tanítani a főiskolára – ennek immár 15 éve –, ott is kortárs zenével foglalkoztam. Most úgy érzem, továbblépés, hogy a Társaság elnökeként szervezhetem is a mai zene koncertjeit és hozzájárulhatok az elfogadtatásához. Természetesen a közönségre tekintettel kell lenni. Még nem tartunk ott, mint Párizsban, ahol Pierre Boulez a zenei pápa, és egész esteket szentelnek a kortárs műveknek. Nálunk ezt még vegyíteni kell a klasszikusokkal, de a cél az, hogy minden koncertünkön hangozzék el egy-egy huszadik századi mű is. A közönség sosem fogja megszeretni, ha nem ismeri őket! Nagyon tehetséges fiatal zeneszerzőink vannak, például Gyöngyössy Levente, Fekete Gyula, de mondhatnám a tanítványaimat is, akik között zeneszerző növendékek is vannak: Dargay Marcell, Dragony Tímea és a többiek. Párizsban, ahol nemrég jártam zsűritagként, már ott tartanak, hogy az ilyen fiatal diplomásoknak külön koncertbérletet hirdetnek! Ilyeneket szeretnék megvalósítani itthon is – mondja még terveiről.

– Vállal még fellépéseket?                                   

– Kevesebbet, mint régen. De játszottam a Bartók-házban, és ősszel készülök a rákoshegyi Bartók Zeneházba is. Legközelebb pedig Sárospatakon lesz koncertem. Ilyen időszakban napi több órát gyakorolok, hogy formában maradjak. Párizsban azt láttam, hogy a fiatalok kotta nélkül játsszák Ligetit, Stockhausent. Én kottából játszom, nálunk itthon még ez a természetes. Legutóbb – nagy örömömre – az Óbudai Társaskörben Rahmanyinov négykezeseket játszottunk a lányommal, Bozay Melindával.

Ézsiás Erzsébet (MTI Press)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„Egy eszme nem felelős azokért, akik hisznek benne."
Don Marquis
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ