Születésnapi interjú Vásáry Tamással
Dátum: 2008. agusztus 9., szombat, 10:26
Vásáry Tamás szerint az embereknek nagy szükségük van arra, hogy valami szellemi fogódzóba kapaszkodhassanak. A muzsikán át könnyebben fogadható be nagy alkotók üzenete, semmi nem hat oly közvetlenül, mint a zene, már csak azért is, mert a hang vibráció, fizikailag is megérint - vallja a zongoraművész-karmester, aki hétfőn ünnepli 75. születésnapját.

Vásáry Tamás, aki csodagyerekként indult - ötévesen hallás után zongorán próbálgatta a műveket, nyolcévesen pedig Mozart-zongoraversennyel kápráztatta el közönségét - az MTI-nek adott születésnapi interjúban felidézte: annak idején Dohnányi Ernő nagyon intette, hogy normális gyerek legyen, ne gyakoroljon túl sokat, inkább focizzon többet.

"Kodály rendkívül fontosnak tartotta, hogy a művész ne legyen satnya, ússzon, sétáljon. Az ő fizikuma eredetileg nagyon törékeny volt, de szívóssá tette magát. Tőle tanultam, hogy érdemes sétálva tanulni, a szellemi tevékenységet a fizikaival összekapcsolni" - tette hozzá Vásáry Tamás.

Mint szavaiból kiderült, fontosnak tartja az ambíciót is, legalábbis annak pozitív megnyilvánulását, amikor az ember azért küzd, hogy több legyen, "mert a szellemnek, a léleknek, a bennünk lakó istennek ez az ambíciója". A földi ambíció rossz útja, ha valaki nem a személyes fejlődését választja, hanem a másikat "nyomja le". Ebből ered minden gyalázat, a rasszizmus, mindenféle hatalmi törekvés - mutatott rá Vásáry Tamás.

Mint megjegyezte, ma a társadalmat áthatja az erős önérvényesítés. "Érthető, hiszen a zenészpályán is egyre több az eszkimó és egyre kevesebb a fóka? Harminc évvel ezelőtt, készítettek egy statisztikát, amiből az derül ki, hogy kétszáz, szinte egyforma képességű zongorista közül egynek volt csak esélye, hogy mint koncertzongorista megéljen. Azóta sokat romlott a helyzet, kétezerből talán egynek jut lehetőség" - vélekedett a művész.

Vásáry Tamás az élmény átadásának nagymestere, nemcsak a pódiumon, hanem a katedrán is. Bár formálisan nem tanít, a legjobb "népművelők" közé tartozik, a Mindentudás Egyetemén például nagy sikerű előadást tartott Liszt Ferencről. Korábban kicsik és nagyok egyaránt rajongtak a zenemű-elemzéseiért, ezekből tévéműsor és könyv is készült.

"Nagyon szerettem ezt a missziót, tudom a visszhangokból, hogy sokat adott az embereknek. Azt tartottam a legértékesebbnek ebben a tevékenységben, hogy lelki-szellemi üzeneteket közvetíthettem, amihez a zene csupán jó apropó volt. Az embereknek nagy szükségük van arra, hogy valami szellemi fogódzóba kapaszkodhassanak. De rengetegen reagáltak úgy, hogy mennyit segítettem az klasszikus alkotások megközelítésében, felfogásában és megértésében" - emlékezett vissza Vásáry Tamás.

A zongoraművész elárulta: van esély arra, hogy ezek a sorozatok ismét életre keljenek a Művészetek Palotájában, melynek vezérigazgatójával, Kiss Imrével hosszan beszélgettek már a lehetőségről. Az induláshoz azonban várni kell három évet, mert a Zeneakadémia felújítása miatt az épület nagyon foglalt lesz.

Megemlítette, hogy szeretne többet dolgozni az opera területén is. "Amikor megnyílt volna előttem a lehetőség, hogy rendszeresen operát dirigáljak, a véletlen folytán mindig lezárult egy sorompó" - tette hozzá Vásáry Tamás, felidézve, hogy annak idején az operaházi munkáról az 56-os forradalom és az emigráció miatt kellett lemondania, Aix-en-Provence-ban és Glyndebourne-ban pedig a vezetőváltás miatt maradt le a fesztiváligazgatóságról.

A zongoraművész-karmester elmondta azt is, hogy bár feleségével idejük egy részét Londonban töltik, most elég sokat lesz itthon, mert a Hungaroton számára, a Kodály-sorozatban felveszi az összes dalt különböző énekesekkel, köztük Hajnóczy Júliával, Brickner Szabolccsal, Meláth Andreával, valamint Korondi Annával, Wiedemann Bernadettel és Halmai Katalinnal. Dolgozik egy Schumann-lemezen is, és természetesen készül a 75. születésnapja tiszteletére rendezendő októberi hangversenyre, a Művészetek Palotájában.

(Albert Mária)Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ