Interjúk
Napokon belül a boltokban lesz a Budapest Bár Zene című dupla CD-je. Most, hogy a felvételek befejeződtek, a zenekar újabb kihívások, fontos koncertek előtt áll. A részletekről Farkas Róbert zenekarvezetőt kérdeztük.
Interjúk
Rost Andrea tágabb szülőföldje jelenik meg Pannon dalok című vasárnapi estjén a Dohány utcai zsinagógában. A program zenei anyagát az énekesnő saját koncepciója alapján Jávori Ferenc, Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás szerezte, az est vendége Bognár Szilvia lesz.
Interjúk
Groove Armada koncert Tokajban
A Groove Armada Pete Tonggal melegített a Hegyaljára a Pacha-ban, Ibizán. Már csak hármat kell aludni, és a srácok itt vannak. Először élőben Magyarországon: a Hegyalján. Hogyan készülnek a Tisza-parti bulira és a hegyaljás őrületre? Erről is mesélnek az interjúban.
Interjúk
A Magyar Állami Operaházban hosszabb szünet után júniusban – 11. és 19. között – négy előadáson ismét színre kerül Mozart Don Giovannija, amelyben Bátori Éva Donna Elvirát játssza. Az énekesnő a héten vette át a Gundel Művészeti Díjat.
Interjúk
Interjú a MAnökken ProlEtarZ alapító tagjaival
A MAnökken ProlEtarZ nevű zenekart nehéz zeneileg kategorizálni, épp úgy, mint megfejteni, miért éppen ez lett a nevük. Ilyesmivel tehát nem is próbálkozom, amikor az együttes két alapító tagjával, Kerekes Sugárkával (Súg), az énekessel és a basszusgitárossal, Karvalics Viktóriával (Karva) beszélgetünk egy kávézóban ülve.
Interjúk
Petrovics Emil február kilencedikén ünnepli nyolcvanadik születésnapját. A Magyar Állami Operaházban a héten, C'est la guerre című operájának előadása előtt köszöntik, a Bartók Emlékházban pedig február 8-án három vonósnégyesét szólaltatják meg.
Interjúk
Nemrégiben töltötte be 65. életévét Kőszegi Imre, az ország vezető jazzdobosa. A kitűnően sikerült születésnapi koncertje után "szakmai" ügyekről és mindennapjairól mesélt az MTI-Pressnek.
Interjúk
Kitűnő zenésztanárokkal, kitűnő tanulókkal 13 éve működik a Cserkesz utcában a Kőbányai Zenei Stúdió. A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének iskolája Közép-Európában egyedüliként könnyűzenei szakképesítést ad. Nehéz bekerülni, a gyerekek szeretik az iskolát – meséli Póka Egon ügyvezető igazgató, ismert zenekarok basszusgitárosa.
Interjúk
Ha egy koncerten nemcsak a közönség, hanem a színpad szélén álló technikus is táncol, az jelent valamit; a manchesteri acid house zene egyik szülőatyja, az 808 State fergeteges koncertet adott a Sziget fesztivál Party Arénájában. Graham Massey, a több mint két évtizede alakult csapat kulcsembere az MTI-nek adott exkluzív interjújában arról is beszélt, hogy a dance zene kultúrája alapvetően megváltozott az elmúlt néhány évben.
Interjúk
Babos Gyulát a közönség és a szakma a legjobb dzsesszgitárosok között emlegeti. A 60 éves, Szabó Gábor életműdíjjal, a Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje, Liszt Ferenc díjjal kitüntetett gitáros pályája azonban nem dzsesszel kezdődött.
Interjúk
Ünneplésre méltó része-e ma a zene a magyar kultúrának? Kocsis Zoltán zongoraművész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főzeneigazgatója válaszolt az MTI-Pressnek A Magyar Kultúra Napja alkalmából föltett kérdésére.
Interjúk
Csak "kicsit" ünnepel idén karácsonykor Koncz Zsuzsa, aki december 29-i budapesti koncertjére készül. A két évvel ezelőtti siker a Budapest Sportarénában kötelezi, mint mondja:"valamit valamiért".
Interjúk
Elsősorban filmzeneszerzőként vált híressé, holott zongoraművek, dalok, operák, versenyművek egyaránt szerepelnek életművében; Michael Nyman számára mégsem a vizualitás az elsődleges a zenében. A kortárs zene angol kiválósága október 21-én lép fel együttesével a Művészetek Palotájában.
Interjúk
Ritka és örömteli pillanat, amikor a progresszív rock és a korszerű komolyzene elegyét játszó After Crying fellép vagy lemezt ad ki; a csapat hétfőn a fővárosi A38 hajón játszik, és már dolgozik új albumán, ami jövőre, a megalakulás 25. évfordulóján jelenik meg.
Interjúk
A Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenyteremben ad koncertet vasárnap a Péterfy Bori&Love Band. Az idén februárban megjelent 2B című lemezüket mutatják be. A koncertről és a lemezről faggattuk az énekesnőt.
Interjúk
Elhunyt Giuseppe Taddei világhírű olasz bariton, aki az opera olyan nagyságaival énekelt együtt, mint Maria Callas vagy Luciano Pavarotti. Rómában érte a halál 93 esztendős korában – jelentette szerdán az olasz média.
Interjúk
Tanúhegyek
Szörényi Levente 65 éves. Miközben készül a december 28-i Hattyúdal című produkcióra, zenészpályája néhány villanásáról és terveiről mesélt az MTI-Pressnek.
Interjúk
Számvetés két ünnepi koncert között
Soha nem tárulkoztam ki ennyire a közönség előtt, mint áprilisi koncertünkön a Művészetek Palotájában - meséli Benkó Sándor klarinétművész.
Interjúk
Nem csak játssza, tanítja is a népzenét. Bejárta a fél világot, és vendégül látta a másik felét. Közel 1600 darabos hangszergyűjtemény és számos rangos díj birtokosa. Ő Birinyi András, a Táborfalvi Közművelődési és Népzenei Egyesület elnöke. Nemrégiben két kitüntetést is átvehetett: egyet csapata, egyet pedig saját nevében.
Interjúk
A szakértők, a rock- és bluesrajongók egyaránt az élmezőnybe, ha nem az első helyre sorolják Tátrai Tibort a gitárosok között. Rengeteg fellépést vállal, lemezt készít. Minderről, de főként a Tátrai Band december 18-i koncertjéről nyilatkozott a népszerű Tibusz az MTI-Pressnek.
Interjúk
Fischer Ádám hatvanéves. Akit legkevésbé hoz lázba a születésnap – a tavaly átvett Kossuth-díjjal, a Magyar Kultúra Követe címmel és az augusztus 20-i újabb, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal elnevezésű kitüntetéssel együtt – az maga Fischer Ádám.
Interjúk
Vajda Gergelyt nevezték ki a Music In The Mountains (Zene a hegyekben) elnevezésű kaliforniai klasszikus zenei fesztivál élére; a 35 éves magyar karmester-zeneszerző Paul Perryt váltja a poszton. Vajda nemrég a szombathelyi Bartók Szemináriumon és Fesztiválon Eötvös Péterrel és Kovalik Balázzsal dolgozott együtt. A napokban jelent meg a Hungarotonnál a Kettős portré című lemeze.
Interjúk
A Magyar Állami Operaház művészeti vezetője Puccini Bohémélet című operáját vitte színre a Bajor Színházművészeti Egyetem diplomázó növendékeivel a müncheni Prinzregententheaterben, az egyetem játszóhelyén. A produkció sikere nyomán Kovalik Balázs négy német színház vezetőjétől kapott felkérést. Februárban Eötvös Péter születőben lévő új operáját, a Die Tragödie des Teufels című darab világpremierjét rendezi a Bayerische Staatsoperben.
Interjúk
- A havannai Buena Vista Social Club zenei közösség egyik legjellegzetesebb alakja Eliades Ochoa. Már a klub nevét viselő 1996-os lemezen és az erről készült 1999-es Wim Wenders dokumentumfilmben is szerepelt.
Interjúk
A CarmenCET (Central European Time) Bizet operájának kamaszokhoz szóló változata. A november 8-i operabemutató előtt - amelyet a Thália Színházban tartanak - az egyik címszereplő, Várhelyi Éva beszélt a figuráról, és a reá váró feladatokról.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ A paptól elvárják, hogy két lábon járó vasárnap legyen."
Samuel Butler
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ