125 éve született Jacobi Viktor
Dátum: 2008. október 20., hétfő, 11:13
Százhuszonöt éve, 1883. október 22-én született Jacobi Viktor zeneszerző, a magyar operett egyik jelentős alakja, a Leányvásár és a Szibill komponistája.

Jakabfi Viktor néven született egy budapesti zsidó családban. Zeneszerzést a Zeneakadémián tanult, még növendék volt, akikor 1904-ben a Népszínház bemutatta első operettjét A rátartós királykisasszony címmel, Küry Klárával a címszerepben. A következő évben a Magyar Színház hatalmas sikerrel állította színpadra Simonyi óbesterről szóló daljátékát, A legvitézebb huszárt, és ekkor már Jacobi Viktorként szerepelt a plakátokon. Ettől kezdve majdnem minden évben egy-egy új operettel jelentkezett, kitűnő színpadi érzéke, lágy, dallamos muzsikája a legkiválóbb magyar operettkomponisták sorába emelte.

Első maradandó sikerét az 1911-ben bemutatott Leányvásárral aratta, a Király Színház premierjén a főszerepeket a kor nagy csillagai, Fedák Sári, Rátkai Márton, Petráss Sári, Király Ernő alakították. A Leányvásárt hamarosan szárnyára kapta a világhír, főként angol nyelvterületen vált népszerűvé, még Új-Zélandon is bemutatták. Jacobi nemzetközi hírnevét tovább erősítette az 1914-ben ugyancsak a Király Színházban színre vitt Szibill, a főbb szerepekben Fedák Sárival, Latabár Árpáddal, Lábass Jucival, Rátkai Mártonnal. Ebben a daljátékban hangzik el a szerző kétségkívül máig legnépszerűbb melódiája, Szibill levele: "Kis Petrovom, remélem, megbocsájtja..."

1914 nyarán Jacobi Angliába utazott a Szibill londoni próbáira, de a munkák a háború kezdetekor félbeszakadtak, őt pedig, mint osztrák-magyar állampolgárt kiutasították az országból. Amerikába távozott, New Yorkban telepedett le. Itt főleg korábbi darabjainak színpadra állításán munkálkodott, de kisebb zongoradarabokat is komponált, amelyek 1915 és 1919 között meg is jelentek. New Yorkban ismerkedett meg a világhírű hegedűművésszel, Fritz Kreislerrel, közösen megírt Almavirág című operettjüket 1919-ben mutatták be, ezt egy újabb közös munka, a Szerelmes levél követte 1921-ben. (E műveket Magyarországon nem játszották.)

Jacobi beilleszkedése nem sikerült igazán: zenéje veszített közvetlenségéből, egyéni bájából. 1920-ban még utoljára ellátogatott Európába, de az óhazába többé nem tért vissza. A nagy tehetségű muzsikus élete tragikus véget ért: alig harmincnyolc évesen, 1921. december 12-én New Yorkban önkezével vetett véget életének. A Leányvásárt 1941-ben filmesítették meg Szeleczky Zita, Sárdy János, Latabár Kálán és Vaszary Piri főszereplésével, a Szibillből 1981-ben tévéfilm készült.

(Sebők Márta)



Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Jacobi András 2014-04-11 16:51 | Válasz erre | #1
Kedves szerkesztö ùrasszony !

Mivel vezetéknevem Jacobi, egy kutató csoportban sokat foglalkozok oly magyar személyek életrajzával, akiket ugyancsak Jacobi-nak hivtak. Igy Jacobi Viktor csládjáról már sokat tudok, és életének fontossabb eseményeit is megismerhettem.

A cikk részeit, amely Viktor muzsikai elfoglaltságát illeti, nem akarom megcáfolni. Ahhoz túl keveset tudok. Viszont a mondat, hogy ö, Viktor, "önkezüleg vetett véget életének" teljessen hibás ! Viktor t.i. az utolsó honapokban, mivel leukémiával szenvedett, egyre gyengébb lett. Halála elött még megpróbálta báttya, Olivér, öt meglátogatni New Yorkban. De mig a gözös az óceánt keresztezte, Viktor a betegsége elörehaladása miatt meghalt. Ott New York mellett lett eltemetve.

Üdvözlet
Jacobi András

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„Nem szabad haragudni a divatra, hisz oly fiatalon hal meg."
Jean Cocteau
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ