Serge Gainsbourg emléke él
Dátum: 2008. november 22., szombat, 14:15
A franciák a párizsi Musée de la Musique-ben kiállítással ünneplik a nagy lázadó Serge Gainsbourg-t, a francia sanzon egyik ikonját.

Gainsbourg számos külföldi művészre volt hatással, ugyanakkor nőfaló hírében állt, meghódította Brigitte Bardot-t és Jane Birkint. Kényelmetlen művész volt, aki éppen Birkinnel közösen került szembe a cenzúrával 1969-ben a Je t'aime, moi non plus (Szeretlek, én sem...) című, több mint erotikus dallal, később viszont a francia veteránok akarták őt meglincselni, amikor a Marseillaise-t reggae-változatban adta elő, Aux armes et cetera(Fegyverbe hát, satöbbi) címmel. Egyszer a televízió egyenes adásában tett "tisztességtelen" ajánlatot Whitney Houstonnak, egy másik alkalommal viszont az adó elleni tiltakozásul elégetett egy 500 frankost, ami bűncselekménynek számított. Ugyanakkor nemzeti legenda is volt, 1991-ben bekövetkezett halálakor tízezrek kísérték koporsóját.

A kiállításon filmek, fotók, szövegek mutatják be négy különböző periódusát: Kék Korszak (1958-65), Bálványok (1968-69), Dekadencia (1969-79) és Ecce Homo (1979-91). Dalainak szövegeit olyan hírességek mondják-éneklik, mint Jane Birkin, az énekes-színésznő, illetve Charlotte Gainsbourg (Serge Gainsbourg és Birkin lánya), Vanessa Paradis és Catherine Deneuve.

A vitrinekben kéziratok, művészeti tárgyak, egy önarcképe, és a mitikus Repetto mokaszinok, amelyeket egész életében viselt, mindig zokni nélkül. Az egyik terem falait 300 lemez borítói díszítik: a korongokon rögzített számokat ő írta vagy komponálta múzsáinak, Juliette Grecótól France Gallon át Francoise Hardy-ig. A lemezek meg is hallgathatók.

A kiállítás 2009. március 1-ig lesz nyitva. Közben Serge Gainsbourg előtt tisztelgő koncertet ad a múzeumban a Blone Redhead, Jane Birkin, John Zorn és Sean Lennon is.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„ A tizedik Múzsa, aki most kormányoz: a sajtó."
Trollope
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ