Serge Gainsbourg emléke él
Dátum: 2008. november 22., szombat, 14:15
A franciák a párizsi Musée de la Musique-ben kiállítással ünneplik a nagy lázadó Serge Gainsbourg-t, a francia sanzon egyik ikonját.

Gainsbourg számos külföldi művészre volt hatással, ugyanakkor nőfaló hírében állt, meghódította Brigitte Bardot-t és Jane Birkint. Kényelmetlen művész volt, aki éppen Birkinnel közösen került szembe a cenzúrával 1969-ben a Je t'aime, moi non plus (Szeretlek, én sem...) című, több mint erotikus dallal, később viszont a francia veteránok akarták őt meglincselni, amikor a Marseillaise-t reggae-változatban adta elő, Aux armes et cetera(Fegyverbe hát, satöbbi) címmel. Egyszer a televízió egyenes adásában tett "tisztességtelen" ajánlatot Whitney Houstonnak, egy másik alkalommal viszont az adó elleni tiltakozásul elégetett egy 500 frankost, ami bűncselekménynek számított. Ugyanakkor nemzeti legenda is volt, 1991-ben bekövetkezett halálakor tízezrek kísérték koporsóját.

A kiállításon filmek, fotók, szövegek mutatják be négy különböző periódusát: Kék Korszak (1958-65), Bálványok (1968-69), Dekadencia (1969-79) és Ecce Homo (1979-91). Dalainak szövegeit olyan hírességek mondják-éneklik, mint Jane Birkin, az énekes-színésznő, illetve Charlotte Gainsbourg (Serge Gainsbourg és Birkin lánya), Vanessa Paradis és Catherine Deneuve.

A vitrinekben kéziratok, művészeti tárgyak, egy önarcképe, és a mitikus Repetto mokaszinok, amelyeket egész életében viselt, mindig zokni nélkül. Az egyik terem falait 300 lemez borítói díszítik: a korongokon rögzített számokat ő írta vagy komponálta múzsáinak, Juliette Grecótól France Gallon át Francoise Hardy-ig. A lemezek meg is hallgathatók.

A kiállítás 2009. március 1-ig lesz nyitva. Közben Serge Gainsbourg előtt tisztelgő koncertet ad a múzeumban a Blone Redhead, Jane Birkin, John Zorn és Sean Lennon is.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„A gonosz győzelméhez csak annyi kell, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit."
Edmund Burke
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ