Húsz éve halt meg Roy Orbison
Dátum: 2008. december 5., péntek, 8:21
Négy évtizedet énekelt át a rock and roll korszak legszebb hangjának tulajdonosa, az amerikai Roy Orbison. Legismertebb száma, az Only, The Lonely túlságosan is találó: ha nem is volt mindig magányos, életét súlyos tragédiák kísérték A kivételes képességű énekessel húsz évvel ezelőtt, 1988. december 6-án szívroham végzett.

Elvis Presleyvel, Chuck Berryvel, Fats Dominóval együtt hamar berobbant a rock and roll világába. Nem volt sztártípus, s talán nem volt elég jó a sajtója, így Elvis Presley, aki egyébként soha nem volt rá féltékeny, s nagyra tartotta, alaposan elhúzott tőle népszerűségben.

A texasi születésű Big O 14 éves korában szervezte első zenekarát, első lépéseire Pat Boone, az ötvenes évek másik nagy sztárja ügyelt. Első országos sikerét Ooby Dooby című dala hozta meg 1956-ban, amelyet hamarosan követett a Rock House. Az első időkben rock and rollokkal tarolt, nagy sikere volt a Mean Little Woman, a You're Gonna Cry, a You're My Baby és a This Kind of Love című listákra is felkerült dalaival.

Már pályája első időszakában is énekelt lírai dalokat, amelyek a hatvanas évekre szinte kizárólagossá váltak repertoárjában. Különleges, falzettes tenorjához illettek az olyan dalok, mint az Only the Lonely, a Runnig Scared, az It's Over, az In Dreams, vagy a Blue Bayou. Fénykorában is voltak gyorsabb dalai, például az egyik legnagyobb sikere, az Oh, Pretty Woman vagy a Mean, Woman Blues. Dalai többségének ő maga volt a szerzője.

A hatvanas évek közepén előbb felesége halálos balesete, majd fiai szörnyű tűzhalála okozott súlyos törést életében, e tragédiák ellenére sem adta fel. A fekete szemüveges, többnyire fekete ruhában fellépő Orbison a 70-es és 80-as években régi dalaival "tartotta el" magát. Duettet énekelt Emmylou Harrisszel és Little Richarddal, s a Traveling Wilburys szupergup tagja lett Bob Dylannel, George Harrisonnal és Tom Pettyvel együtt.

A nyolcvanas évek végén Mystery Girl című lemezével tért vissza a csúcsra, albuma sikerét azonban nem érhette meg, új dalai halála után kezdték meg diadalmenetüket a listákon - közülük a You Got It listát vezetett, s nagy siker volt a California Blue is.

Elsők között került a rock and roll halhatatlanjai közé. Első Grammy-díját 1980-ban kapta, s négy díja mellé a posztumusz életműdíjat is kiérdemelte.

Idén ősszel jelent meg egy négylemezes reprezentatív válogatás legszebb dalaiból, soha nem halott felvételeiből és ritkaságaiból The Soul of Rock and Roll címmel.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„ A világegyetem elmélet nélkül működik."
Teleki László
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ