Meghalt Ali Farka Touré gitáros
Dátum: 2006. március 7., kedd, 16:07
Hatvanhét éves korában kedden mali otthonában elhunyt Ali Farka Touré gitáros, Afrika egyik legnépszerűbb muzsikusa. A csontrákban szenvedő, az „afrikai John Lee Hookerként" is emlegetett művészt álmában érte a halál.

Farka Toure In the Heart of the Moon című lemezéért, amelyet a legjobb világzenei albumnak választottak, a múlt hónapban kapta meg második Grammy-díját. Az elsőt 1995-ben érdemelte ki a Talking Timbuktu című koronggal, amelyet az amerikai Ry Cooderrel vett fel. Halála előtt nem sokkal fejezte be a munkálatokat legújabb szólólemezén.

Ali Farka Touré szerepelt A blues című, 2003-ban elkészült, a blues történetét feldolgozó, hét epizódból álló amerikai ismeretterjesztő filmsorozatban is, amelynek producere és egyik részének rendezője Martin Scorsese volt.

A zenészt a mali állami rádió jelentése szerint szülőfalujában, a mali fővárostól 850 kilométerre északra, Tombouctou tartományban fekvő Niafunkéban helyezik végső nyugalomra.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„ A nevetés bölcsebbé tesz minket, mint a bosszankodás."
Gotthold Ephraim Lessing
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ