Blues- és dzsesszfesztivál Szegeden
Dátum: 2009. március 24., kedd, 11:33
A többszörös Grammy-díjas amerikai Andy Narell, a Magyarországon most először hallható Victor Bailey Group, egy karakteres, bohém és humoros chicagói hölgy, Karen Carroll, a hazai kedvencek közül pedig a Fusio Group, valamint Vasvári Pál lép föl a szegedi blues- és dzsesszfesztiválon, amely csütörtökön kezdődik a Tisza-parti városban - tájékoztatott a szervező IH Rendezvényközpont sajtóreferense.

A fesztivál attól függetlenül, hogy negyedikként aposztrofálják, nem mondható újnak, hiszen közel 30 éves múlttal büszkélkedhet. Annak idején, még a hetvenes évektől egészen a kilencvenes évek végéig a JATE Klub adott otthont a rendezvénynek, ezt követően egy rövid szünet után 2006-ban a Szegedi Ifjúsági Ház szervezte meg ismét - mondta Dömény Ágnes.

Színvonalát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt három évben olyan neves külföldi és magyar előadók tették tiszteletüket a fesztiválon, mint Rhoda Scott, Sarah Morrow, Pribojszki Mátyás, Hobó, Ripoff Raskolnikov, Nagy Szabolcs, Enrico Crivellaro, Török Ádám és a Mini, Tátrai Antal és Szűcs Antal Gábor.

Az idei fellépők sora is hasonlóan színvonalas produkciókat ígér. A koncertek sorát Vasvári Pál kezdi barátaival, a kontrabass-gitáros ezúttal a Steel Pans formáció élén áll színpadra. Az együttes nevét a többszörös Grammy-díjas Andy Narell hangszeréről kapta, amerikai művész acéldobokon játszik majd.

A fesztivál első napján játszik Karen Carroll és a Mississippi Grave Diggers is. Karen Carroll muzsikájának gyökerei a déli államok, a romlatlan fekete blues világából és a gospelből erednek. Nem lehet összehasonlítani más előadóval, produkciójában karakteresen, különleges atmoszférában bizonyítja egyedülállóságát a kortárs blues világán belül. A chicagói hölgy zenésztársa lesz Oláh Andor, Láposi Farkas, Frankie Látó, Szuna Péter, Gyöngyösi Gábor és Oláh Gábor.

Pénteken elsőként Szendőfi Péter saját zenekara játszik. A Fusio Groupot a szabad improvizációkkal ötvözött magas szintű hangszertudás, a többféle stílusirányzat jelenléte egy időben jellemzi.

A rendezvény sztárvendége a Victor Bailey Group. A pénteken este fellépő zenekar egy valódi all stars csapat, mindhárom muzsikus - Victor Bailey (bass), Poogie Bell (dob) és Dean Brown (gitár) - a saját hangszerén a világ egyik legjobbja. A Szegeden hallható zenei anyag alapjai a zenekarvezető Victor Bailey basszuson alapon futó funky műfaját ötvöz az improvizatív dzsesszel - közölték a szervezők.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„ A rossz, amit elkövetünk, nem zúdít ránk annyi üldözést és gyűlöletet, mint jó tulajdonságaink."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ