Blues- és dzsesszfesztivál Szegeden
Dátum: 2009. március 24., kedd, 11:33
A többszörös Grammy-díjas amerikai Andy Narell, a Magyarországon most először hallható Victor Bailey Group, egy karakteres, bohém és humoros chicagói hölgy, Karen Carroll, a hazai kedvencek közül pedig a Fusio Group, valamint Vasvári Pál lép föl a szegedi blues- és dzsesszfesztiválon, amely csütörtökön kezdődik a Tisza-parti városban - tájékoztatott a szervező IH Rendezvényközpont sajtóreferense.

A fesztivál attól függetlenül, hogy negyedikként aposztrofálják, nem mondható újnak, hiszen közel 30 éves múlttal büszkélkedhet. Annak idején, még a hetvenes évektől egészen a kilencvenes évek végéig a JATE Klub adott otthont a rendezvénynek, ezt követően egy rövid szünet után 2006-ban a Szegedi Ifjúsági Ház szervezte meg ismét - mondta Dömény Ágnes.

Színvonalát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt három évben olyan neves külföldi és magyar előadók tették tiszteletüket a fesztiválon, mint Rhoda Scott, Sarah Morrow, Pribojszki Mátyás, Hobó, Ripoff Raskolnikov, Nagy Szabolcs, Enrico Crivellaro, Török Ádám és a Mini, Tátrai Antal és Szűcs Antal Gábor.

Az idei fellépők sora is hasonlóan színvonalas produkciókat ígér. A koncertek sorát Vasvári Pál kezdi barátaival, a kontrabass-gitáros ezúttal a Steel Pans formáció élén áll színpadra. Az együttes nevét a többszörös Grammy-díjas Andy Narell hangszeréről kapta, amerikai művész acéldobokon játszik majd.

A fesztivál első napján játszik Karen Carroll és a Mississippi Grave Diggers is. Karen Carroll muzsikájának gyökerei a déli államok, a romlatlan fekete blues világából és a gospelből erednek. Nem lehet összehasonlítani más előadóval, produkciójában karakteresen, különleges atmoszférában bizonyítja egyedülállóságát a kortárs blues világán belül. A chicagói hölgy zenésztársa lesz Oláh Andor, Láposi Farkas, Frankie Látó, Szuna Péter, Gyöngyösi Gábor és Oláh Gábor.

Pénteken elsőként Szendőfi Péter saját zenekara játszik. A Fusio Groupot a szabad improvizációkkal ötvözött magas szintű hangszertudás, a többféle stílusirányzat jelenléte egy időben jellemzi.

A rendezvény sztárvendége a Victor Bailey Group. A pénteken este fellépő zenekar egy valódi all stars csapat, mindhárom muzsikus - Victor Bailey (bass), Poogie Bell (dob) és Dean Brown (gitár) - a saját hangszerén a világ egyik legjobbja. A Szegeden hallható zenei anyag alapjai a zenekarvezető Victor Bailey basszuson alapon futó funky műfaját ötvöz az improvizatív dzsesszel - közölték a szervezők.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ A kétségbeesés lépcsőfokai felfelé vezetnek."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ