Meghalt Anna Moffo operaénekesnő
Dátum: 2006. március 12., vasárnap, 19:17
Elhunyt az ötvenes-hatvanas évek ünnepelt amerikai operacsillaga, Anna Moffo - jelentette be vasárnap a The New York Times. A tekintélyes lap szerint szerint Moffót 73 éves korában egy New York-i kórházban, még csütörtökön érte a halál.

Moffo, aki egy cipész lányaként született a Pennsylvania államban lévő Wayne-ben (hogy 1930 és 35 között pontosan melyik évben, azt nem tudni), az ötvenes közepétől szenzációs karrierstarttal indult: az olasz televízió felkérésére ő alakította Cso-Cso-Szant Puccini Pillangókisasszonyában, operadebütálását pedig 1955 hozta meg, amikor is Donizetti Don Pasquale című művében Norinát alakította.

A következő évben Mozart Don Giovannijában ő játszotta Zerlinát, 1957-ben pedig Verdi Falstaffjában Nannettát alakította. Ez utóbbi szerepe külön is felkeltette Herbert von Karajan érdeklődését, aki lemezfelvételeket készíttetett vele, és bevezette a Salzburgi Ünnepi Játékokba. Azután jött, szinte megállás nélkül Bécs, Párizs, majd 1959-ben a New York-i Metropolitan, tehát a világsiker.

A hatvanas években már nemcsak lírai, hanem drámai szerepeket is énekelt, és egészen az évtized végéig egymást követték a televíziós szereplések is. Az 1975-ös rákműtét után lecsendesedett a világ a díva körül, utána már csak rikán lépett a közönség vagy a kamerák elé, igaz, akkor is nagy sikerrel.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„ A szerelem buzgó megfeledkezés mindarról, ami rajta kívül van."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ