Megnyílt a bayreuthi fesztivál
Dátum: 2009. július 26., vasárnap, 17:29
Bár reformokat ígértek, egyelőre ragaszkodtak a hagyományokhoz a Wagner-testvérek, akik a hétvégi megnyitón debütáltak a Bayreuthi Ünnepi Játékokon.

A két féltestvér, Katharina Wagner és Eva Wagner-Pasquier első ízben állt a világ egyik leghíresebb nemzetközi zenei fesztiváljának élén a szombat esti megnyitón, miután apjuktól, a 90 esztendős Wolfgang Wagnertől közösen vették át a stafétabotot. 1951 óta első ízben fordult elő, hogy nem Wolfgang Wagner, hanem első és második házasságából származó lányai köszöntötték a vendégeket a híres Zöld Dombon, mindenesetre a 31 éves Katharina és a 64 éves Eva az apai örökség folytatását ígérte.

A 98. ünnepi játékok megnyitóján a Cristoph Marthaler által rendezett Trisztán és Izolda szerepelt. A siker eleve biztosított volt, hiszen egy olyan Wagner-operát adtak elő, amely négy éve műsoron van. Sőt a nagyközönség már annak is örülhetett, hogy a felgördült a függöny, sokáig úgy tűnt ugyanis, hogy a színpadi berendezők több hetes sztrájkja miatt nem kerülhet sor a megnyitóra.

A hagyományokhoz hűen a bayreuthi Zöld Dombon megjelent a német politikai, gazdasági és kulturális élet színe-java Angela Merkel kancellárral az élen. A Wagner-lányok bemutatkozása mellett nagy érdeklődés előzte meg azt is, hogy a "munkanapokon" kizárólag blézert és nadrágot viselő kancellár ezúttal milyen öltözéket visel majd, különös tekintettel arra, hogy egy évvel ezelőtt mély dekoltázsú türkiz estélyijével valósággal elkápráztatta Németországot. Ezúttal ezüstösen csillogó szürkés estélyit viselt, a "kritikusok" szerint azonban ezúttal mégsem ő volt a "sztár", hanem az ország legnépszerűbb politikusává avanzsált Karl-Theodor zu Guttenberg gazdasági miniszter neje.

Katharina és Eva - akik korábban hosszú éveken keresztül nem is beszéltek egymással és apjuk unszolására csak a bayreuthi játékok irányításának közös átvétele miatt békültek ki - együttműködést és újításokat ígért. Az utóbbit illetően az idei játékok idején még aligha látni, illetve hallani valamit is a reformokból - egyetlen projekt kivételével, amely Katharina "találmánya". Az ifjabbik Wagner-lány ugyanis elhatározta, hogy a hagyományos közönség mellett a fiatalokat, sőt a gyerekeket is igyekeznek megszólítani. Ezért mutatták be az esti megnyitó előtt a Wagner gyermekeknek elnevezésű program keretében az ükapa, Richard Wagner Bolygó hollandija rövidített változatát kizárólag fiataloknak.

Katharina bevallott célja az, hogy ezzel a kezdeményezéssel hosszú távra biztosítsa a "közönség-utánpótlást" a bayreuthi ünnepi játékokra.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„ Amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell."
Wittgenstein
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ