Meghalt Buck Owens
Dátum: 2006. március 26., vasárnap, 11:46
Country-muzsikusként ismerték el, csak ő nem tartotta magát annak, sőt, tiltakozott e jelző ellen. Hetvenhat éves korában a Kalifornia állambeli bakersfieldi otthonában elhunyt Buck Owens amerikai énekes, gitáros.

A texasi farmercsaládból származó Alvis Edgar Owens a műfaj egyik legnagyobb sztárjának számított, akinek pályafutása az 50-es években indult. Gitárosként olyan korabeli csillagokat kísért, mint Wanda Jackson, Tennessee Earnie Ford vagy Gene Vincent. Énekstílusa, a rock and roll-elemeket sem nélkülöző feszes gitárjátéka, amelyet „bakersfieldi hangnak" neveztek, sokakat megihletett a következő évtizedekben, többek között a Grateful Deadet és a Creedence Clearwater Revivalt. Fogertyék a Looking Out My Backdoor című dalban, mint az élvezetek egyik csúcsát említik meg Buck Owens dalainak hallgatását.

A muzsikus legnagyobb slágere az Act Naturally volt, egy mozikarrierre vágyó egyszerű fiú története, amely 1962-ben 16 hétig állt az amerikai toplisták élén. A dalt három évvel a Beatles is előadta, Ringo Starr énekével, - szinte egy az egyben átvették még Owens hangszerelését is - majd 1989-ben Owens és Ringo közös felvételt is készítettek a dalból. Buck hasonlóan nagy sikert aratott az Emmylou Harrissel duettben előadott Together Againnel, az I've Got A Tiger By The Taillel, a Love,s Gonna Live Here-rel és a My Heart Skips A Beattel. Utolsó listavezető dala az 1988-ban megjelent Streets of Bakersfield volt, amelyet tanítványával, Dwight Yoakammal énekelt.

Owens volt 17 évig, 1969 és 1986 között a házigazdája az amerikai televíziózás egyik legnagyobb sikerű country-show-jának, a Hee Haw-nak. A műsorról később azt nyilatkozta, hogy „becsületes show volt, amelynek nem volt társadalmi üzenete, nem indított keresztes háborút, egyszerűen csak szórakoztatni akart." Nem tartozott a léha, pazarló sztárok közé: saját kiadót alapított, Bakersfieldben televíziót és rádiót vásárolt. A 90-es években megnyitotta a városban a Crystal Palace-t, amely étterem, koncertpódium és múzeum volt egyszerre. Ugyanakkor Buck hazafias érzelmű muzsikus volt, aki gitárját piros, fehér, kék amerikai nemzeti színekre festette, és 1968-ban még a Fehér Házban is játszott földijének, Lyndon B. Johnson elnöknek.

Owens, akit 1996-ban beválasztottak a Country zene Dicsőségcsarnokába, nem szerette, ha country-zenésznek nevezik.
– Amerikai zenét játszom - mondta, és együttesének, a Buckaroos-nak energikus, férfias hangzását szembeállította a country negédes-szirupos irányzatával.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„ A jóságnak legyen ökle."
Jevgenyij Jevtusenko
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ