Meghalt Billy Preston
Dátum: 2006. június 7., szerda, 8:15
Hosszan tartó betegség után ötvenkilenc éves korában elhunyt Billy Preston amerikai énekes, billentyűs, zeneszerzõ - jelentette be kedden testvére és menedzsere.

Billy Preston, aki krónikus veseelégtelenségben szenvedett, 2002-ben esett át szervátültetésen. A beültetett vese azonban leállt, és azóta dialízises kezelésre járt.

Billy Preston menedzsere, Joyce Moore elmondta, hogy a zenész november óta kómában feküdt egy gondozóközpontban és szombaton szállították át az Arizona állambeli Scottsdale kórházába, miután állapota rosszabbodott. Preston a kórházban hunyt el.

A texasi születésű Billy Prestont gyakran emlegették a Beatles ötödik és a Rolling Stones hatodik tagjaként, miután egy ideig aktívan közremûködött e két banda lemezein és koncertjein.

Houstonban jött a világra 1946. szeptember 9-én. Gyermekként kísérhette Mahalia Jacksont, és szerepet kapott az ötvenes évek végének legendás filmjében, a St. Louis Bluesban. Még akkor is gyermek volt, amikor 1960-ban elõször kapott szereplési lehetõséget a Shindig című zenés tv-show-ban.

A színes bõrű fiatalember nemcsak a feketék körében oly népszerű soulzenében kereste a boldogulást. Hamar ráérzett a fehér pop-rockzenében - számára is - kínálkozó lehetõségekre.

A hatvanas évek közepén ismerkedett meg a Beatles tagjaival, majd a személyes ismeretségbõl szoros munkakapcsolat alakult ki. Hasznosan és visszafogottan működött közre a Beatles 1968-as „fehér" albumán, a „Let It Be" című lemezen és a Beatles-korszak vége felé keletkezett Get Back felvételeinél.

A Rolling Stones tagjaival egyebek között az „Exile On Main Street" című albumot rögzítette, és részt vett Jaggerék több turnéján is. Joe Cocker számára írta a You Are So Beautiful című dalát.

Kiemelkedõ felvételei az 1972-es Outa-Space, a Space Race, a That's The Way God Planned It, a Nothing From Nothing listavezetõk voltak.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
Aforizmák
„ Kevés olyan bosszantó és elviselhetetlen dolog van a világon, mint másnak a jó példája. "
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ