Elhunyt Gregor József operaénekes
Dátum: 2006. október 27., péntek, 19:10
Hosszan tartó, súlyos betegségben elhunyt Gregor József operaénekes - közölte Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház fűigazgatója.

A Kossuth- és Liszt-díjas kiváló mûűészt 66 éves korában, pénteken érte a halál.

Gregor Józsefet, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, Szeged városa és a Szegedi Nemzeti Színház saját halottjának tekinti.

Gregor József meghatározó tagja volt a szegedi teátrum operatagozatának és az egész magyar színikultúrának - mondta Székhelyi József. Hozzátette: „elvesztésével szegényebb lett a Föld, és gazdagabb a túlvilág".

A Szegedi Nemzeti Színház és a közönség Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabjának péntek esti premierje elõtt egyperces néma fõhajtással emlékszik majd a kiváló operaénekesre - közölte a direktor.

„Óriási veszteség érte a magyar kultúrát és Szeged városát Gregor József operaénekes halálával" - mondta Botka László polgármester, aki elrendelte, hogy az elhunyt művész tiszteletére tûzzenek ki gyászlobogót a városházára.

Gregor József Szeged díszpolgára volt, így a város díszsírhelyet ajánl fel számára - tudatta a politikus.

Szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között a városháza elé kihelyezik Gregor József mellszobrát, melyet a polgármester ajándékozott a művésznek a 65. születésnapjára, aki azonban a szobrot a városházán hagyta. A szegediek itt helyezhetik el az emlékezés virágait és mécseseit.

A világhírű magyar basszista 1940-ben, Rákosligeten született. Énekesi pályája tulajdonképpen a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének férfikórusában kezdõdött, amelynek 1958 óta tagja volt. 1964-ben innen ment szegedi próbaéneklésre, ahol azután tizennégy esztendeig dolgozott a legendás karmester, Vaszy Viktor irányítása alatt.

Gregor József 1987-ig dolgozott a Szegedi Nemzeti Színház magánénekeseként, 1976-tól a budapesti Operaház állandó vendégművésze, 1987-89-ben a gyõri Kisfaludy Színház tagja, ezután a szegedi operatársulat igazgatója volt. 1991-tõl a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja.

Az opera-repertoár minden nagy basszus szerepét elénekelte.

Művészetét rangos kitüntetésekkel ismerték el: 1974-ben Liszt-díjat kapott, 1979-ben érdemes művész, 1983-ban kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 1999-ben vehette át, a Székely Mihály-emlékplakettet pedig 2002-ben. Kiemelkedõ művészi tevékenysége elismeréséül ez év október 22-én a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal Kitüntetés (polgári tagozat) kitüntetésben részesült.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„Egy eszme nem felelős azokért, akik hisznek benne."
Don Marquis
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ