Elhunyt Gregor József operaénekes
Dátum: 2006. október 27., péntek, 19:10
Hosszan tartó, súlyos betegségben elhunyt Gregor József operaénekes - közölte Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház fűigazgatója.

A Kossuth- és Liszt-díjas kiváló mûűészt 66 éves korában, pénteken érte a halál.

Gregor Józsefet, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, Szeged városa és a Szegedi Nemzeti Színház saját halottjának tekinti.

Gregor József meghatározó tagja volt a szegedi teátrum operatagozatának és az egész magyar színikultúrának - mondta Székhelyi József. Hozzátette: „elvesztésével szegényebb lett a Föld, és gazdagabb a túlvilág".

A Szegedi Nemzeti Színház és a közönség Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabjának péntek esti premierje elõtt egyperces néma fõhajtással emlékszik majd a kiváló operaénekesre - közölte a direktor.

„Óriási veszteség érte a magyar kultúrát és Szeged városát Gregor József operaénekes halálával" - mondta Botka László polgármester, aki elrendelte, hogy az elhunyt művész tiszteletére tûzzenek ki gyászlobogót a városházára.

Gregor József Szeged díszpolgára volt, így a város díszsírhelyet ajánl fel számára - tudatta a politikus.

Szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között a városháza elé kihelyezik Gregor József mellszobrát, melyet a polgármester ajándékozott a művésznek a 65. születésnapjára, aki azonban a szobrot a városházán hagyta. A szegediek itt helyezhetik el az emlékezés virágait és mécseseit.

A világhírű magyar basszista 1940-ben, Rákosligeten született. Énekesi pályája tulajdonképpen a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének férfikórusában kezdõdött, amelynek 1958 óta tagja volt. 1964-ben innen ment szegedi próbaéneklésre, ahol azután tizennégy esztendeig dolgozott a legendás karmester, Vaszy Viktor irányítása alatt.

Gregor József 1987-ig dolgozott a Szegedi Nemzeti Színház magánénekeseként, 1976-tól a budapesti Operaház állandó vendégművésze, 1987-89-ben a gyõri Kisfaludy Színház tagja, ezután a szegedi operatársulat igazgatója volt. 1991-tõl a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja.

Az opera-repertoár minden nagy basszus szerepét elénekelte.

Művészetét rangos kitüntetésekkel ismerték el: 1974-ben Liszt-díjat kapott, 1979-ben érdemes művész, 1983-ban kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 1999-ben vehette át, a Székely Mihály-emlékplakettet pedig 2002-ben. Kiemelkedõ művészi tevékenysége elismeréséül ez év október 22-én a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal Kitüntetés (polgári tagozat) kitüntetésben részesült.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„ Két rossz közül mindig azt választom, amelyiket még nem próbáltam."
Mae West
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ