Szeged búcsúja Gregor Józseftől
Dátum: 2006. október 29., vasárnap, 9:27
Virággal és mécsesekkel búcsúznak a szegediek Gregor József operaénekestől; a városháza elé szombaton kihelyezték a művész mellszobrát, amelyet a Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai őriznek.

Az operaénekes pénteken bekövetkezett halála miatt kitűzték a gyászlobogót a polgármesteri hivatal épületére, amely elé kihelyezték a művész mellszobrát. Az emlékezõk itt helyezhetik el virágjaikat szombaton és vasárnap délelõtt tíz és este hat óra között.

A szobrot Stanzel Antal szegedi szobrász készítette; a gipszmintát Gregor József 60. születésnapján adták át az énekesnek a szegedi városházán, aki akkor megígértette, hogy 65 éves korára az alkotást bronzba öntik, ami meg is történt - mondta el Kerek Attila, az önkormányzat munkatársa.

Tájékoztatása szerint már készültek, hogy elviszik a szobrot a művésznek, de õ azt kérte, hogy erre akkor kerüljön sor, ha végleg visszaköltözik Szegedre; a szobor további sorsáról most már özvegye dönt - fűzte hozzá.

Gregor Józsefet 66 éves korában érte a halál. A művészt az Oktatási és Kulturális Minisztérium, Szeged városa, a Szegedi Nemzeti Színház és a Fejér Megyei Közgyűlés saját halottjának tekinti.

A világhírű magyar basszista 1940-ben, Rákosligeten született. Énekesi pályája a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének férfikórusában kezdõdött, amelynek 1958 óta volt tagja. 1964-ben innen ment szegedi próbaéneklésre, ahol azután tizennégy esztendeig dolgozott a legendás karmester, Vaszy Viktor irányítása alatt.

Gregor József 1987-ig dolgozott a Szegedi Nemzeti Színház magánénekeseként, 1976-tól a budapesti Operaház állandó vendégművésze, 1987-89-ben a gyõri Kisfaludy Színház tagja, ezután a szegedi operatársulat igazgatója volt. 1991-tõl a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja.

Művészetét rangos kitüntetésekkel ismerték el: 1974-ben Liszt-díjat kapott, 1979-ben érdemes művész, 1983-ban kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 1999-ben vehette át, a Székely Mihály-emlékplakettet pedig 2002-ben. Kiemelkedõ művészi tevékenysége elismeréséül ez év október 22-én a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetés (polgári tagozat) kitüntetésben részesült.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„A vereség tudomásulvétele a győzelem kezdete."
Bohumil Hrabal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ