Szeged búcsúja Gregor Józseftől
Dátum: 2006. október 29., vasárnap, 9:27
Virággal és mécsesekkel búcsúznak a szegediek Gregor József operaénekestől; a városháza elé szombaton kihelyezték a művész mellszobrát, amelyet a Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai őriznek.

Az operaénekes pénteken bekövetkezett halála miatt kitűzték a gyászlobogót a polgármesteri hivatal épületére, amely elé kihelyezték a művész mellszobrát. Az emlékezõk itt helyezhetik el virágjaikat szombaton és vasárnap délelõtt tíz és este hat óra között.

A szobrot Stanzel Antal szegedi szobrász készítette; a gipszmintát Gregor József 60. születésnapján adták át az énekesnek a szegedi városházán, aki akkor megígértette, hogy 65 éves korára az alkotást bronzba öntik, ami meg is történt - mondta el Kerek Attila, az önkormányzat munkatársa.

Tájékoztatása szerint már készültek, hogy elviszik a szobrot a művésznek, de õ azt kérte, hogy erre akkor kerüljön sor, ha végleg visszaköltözik Szegedre; a szobor további sorsáról most már özvegye dönt - fűzte hozzá.

Gregor Józsefet 66 éves korában érte a halál. A művészt az Oktatási és Kulturális Minisztérium, Szeged városa, a Szegedi Nemzeti Színház és a Fejér Megyei Közgyűlés saját halottjának tekinti.

A világhírű magyar basszista 1940-ben, Rákosligeten született. Énekesi pályája a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének férfikórusában kezdõdött, amelynek 1958 óta volt tagja. 1964-ben innen ment szegedi próbaéneklésre, ahol azután tizennégy esztendeig dolgozott a legendás karmester, Vaszy Viktor irányítása alatt.

Gregor József 1987-ig dolgozott a Szegedi Nemzeti Színház magánénekeseként, 1976-tól a budapesti Operaház állandó vendégművésze, 1987-89-ben a gyõri Kisfaludy Színház tagja, ezután a szegedi operatársulat igazgatója volt. 1991-tõl a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja.

Művészetét rangos kitüntetésekkel ismerték el: 1974-ben Liszt-díjat kapott, 1979-ben érdemes művész, 1983-ban kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 1999-ben vehette át, a Székely Mihály-emlékplakettet pedig 2002-ben. Kiemelkedõ művészi tevékenysége elismeréséül ez év október 22-én a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetés (polgári tagozat) kitüntetésben részesült.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„ Amikor egy kutya megugat egy árnyékot, tízezer kutya valósággá teszi azt."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ