Meghalt a zongora izraeli nagyasszonya
Dátum: 2006. december 21., csütörtök, 17:17
Meghalt Pnina Salzman, a zongora izraeli First Lady-je. 84 éves korában érte a halál egy Tel-Aviv-i kórházban - adta hírül a Haaretz című napilap.

Pnina Salzman Tel-Avivban született, és õ volt az elsõ izraeli pianista, aki nemzetközileg ismertté és elismertté vált. Nagyon fiatal volt, amikor megkezdte szólókarrierjét a világban.

A Buchmann-Mehta zeneiskola professzora volt, és idén megkapta a legmagasabb állami kitüntetést, a zenei Izrael-díjat. Pnina Salzmant a nemzetközi zenekritika a korszak öt legjobb pianistája között tartja számon.

Pnina Salzmant az izraeli művészek közül elsõként 1963-ban meghívták az akkori Szovjetunióba. Egyike volt azoknak az izraeli művészeknek, akik megismertették a világgal az izraeli zeneszerzõket.

Salzman az elmúlt években is folyamatosan dolgozott, nyaranta tanított a nemzetközi zongora mesterkurzuson, Tel Haiban, és koncertezett is. A mai nemzetközi pianista nemzedék szinte valamennyi tagja professzorai sorában az elsõ helyen említi Pnina Salzmant.

Danijel Detoni ifjú horvát pianista, aki a budapesti Zeneakadémián szerzett diplomát, elmondta, hogy Pnina Salzman a nyáron még sokat foglalkozott vele a mesterkurzuson, de már arról panaszkodott neki, hogy mindene fáj, és még csak rá sem gyújthat, mert az orvosok eltiltották a dohányzástól.

Apró, törékeny asszony volt, és mégis, ha valahol megjelent, rá kellett figyelni. Meleg, bársonyos hangon szólaltatta meg a zongorát, a növendékekkel viszont nem bánt kesztyűs kézzel, nagyon egyszerűen megmondta a véleményét - emlékezett Danijel a nyári izraeli napokra.

Tel Haiban azt mesélték, hogy Arthur Rubinstein, a világhírű zongoraművész izraeli koncertjei elõtt elõször Pnina Salzmannak játszott, õ pedig tréfásan megjegyezte: „Mester, Ön fejlõdik!"

Pnina Salzman, a világszerte ismert és tisztelt izraeli zongoraművész, tanár egy leánygyermeket, Yaira Yasmint és két unokát hagyott hátra.

(MTI-Panoráma)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„ ...inkább az értelmes poklot választom, mint a hülye paradicsomot."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ