Húsz éve hunyt el Woody Herman
Dátum: 2007. október 27., szombat, 12:06
Méltán emlegetetik a legjobb klarinétosok és szaxofonosok között a húsz évvel ezelőtt elhunyt Woody Hermant. Nemcsak kitűnő hangszeres játékával, hanem énekesként és zenekarvezetőként is beírta nevét a jazz és a blues történetébe.

A múlt század első felének kimagasló művésze 1987. október 29-én fejezte be mozgalmas életét - hetvennégy évet élt. A közönség és a szakma egyaránt elfogadta, akikkel együtt zenélt, egyenesen csodálták, istenítették.

Wisconsin államban, Milwaukee-ban született. Azt mesélik róla, hogy csodagyerekként nagyon fiatalon megbarátkozott a szaxofonnal és a klarinéttal.

Hamar a mélyvízben találta magát: zenekarok érdeklődtek iránta, szerződtették őt. Eleinte nem sok érdeklődést mutatott a jazz iránt, igaz a korabeli kommersz tánczene mellett sem ragadt le. Isham Jones Juniors tánczenekarával készítette első lemezfelvételét 1936-ban. Amikor a zenekarvezető feloszlatta a bandát, a többiek őt kiáltották ki vezetőnek. A harmincas évek végén és a negyvenes években bluest játszott az együttes, de az a fajta blues más volt, mint a mai, vagy akár az 50-es és 60-as években - jazzes és tánczenei elemek is keveredtek bele.

First Herd nevű, gyakran változó összetételű együttesével felléphetett a New York-i Carnegie Hallban is. Anyagi gondok miatt egy ideig szüneteltette zenekara működését, majd Second Herd néven szervezett újabb együttest, amely Four Brothers néven sokkal ismertebb és sikeresebb volt. Tagja volt többek között Stan Getz tenorszaxofonos, aki más zenészekkel együtt nagyszerű szaxofon-együttest alkotott a zenekaron belül. Ismertebb számaik közül kiemelkedik az „At The Wodchoppers Ball" és a „Golden Wedding."

Az ötvenes években Woody Herman már a Third Herd nevű együttest vezette. A továbbra is kitűnő fúvósszekciót kiváló zongoristával, Nat Pierce-szel egészítették ki.

A hatvanas években Swinging Herd, Thundering Herd és más néven szervezett zenekarokat. Próbálkozott jazzrockkal, de csak más stílusok mellett. A Carnegie Hallban 1976-ban koncerttel ünnepelte első itteni fellépésének 40. évfordulóját.

Több lemezét jegyezték a listákon és nagyzenekari előadásokért összesen három Grammy-díjat kapott.

Menedzserei csődbe juttatták Woody Hermant. Súlyos anyagi helyzete, a milliós tartozás megerőltető koncertsorozatot kényszerített rá, ez felőrölte a szervezetét, s végül halálához vezetett.

(MTI-Panoráma-Kovács Miklós)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
Aforizmák
„ Csak azon volna szabad csodálkoznunk, hogy tudunk még csodálkozni."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ