Visszatekintő
Negyven éve, 1971. július 6-án halt meg az amerikai dzsessz széles körben legismertebb alakja, Louis Armstrong, avagy Satchmo, az aranyszájú trombitás. Őt tartják a múlt század első számú dzsesszzenészének, énekesének, akinek hatása felmérhetetlen a műfajra. Egyik nagy pályatársa, Dizzy Gillespie például azt mondta, hogy „ha ő nem lett volna, közülünk sem lett volna senki".
Visszatekintő
Száztíz éve, 1901. január 27-én halt meg Giuseppe Verdi, a zenetörténet egyik legnagyobb operakomponistája.
Visszatekintő
Hétfőtől, vagyis mától kerül forgalomba a Michael Jackson új lemezét beharangozó következő felvétel, a Hold My Hand, amely a tavaly elhunyt popsztár és Akon hiphop előadó duettje.
Visszatekintő
Élj gyorsan, szeress sokat és halj meg fiatalon - ez volt Janis Joplin életének mottója. Minden idők legnagyobb fehér blues-énekesnője negyven éve, 1970. október 4-én, alig huszonnyolc évesen halt meg, a rockzenészek "betegsége", a drog és az alkohol végzett vele.
Visszatekintő
Kétszázhatvan éve, 1749. december 17-én született Domenico Cimarosa olasz zeneszerző, az opera buffa műfajának mestere.
Visszatekintő
Minden idők egyik legnagyobb zongoraművésze Fryderyk Franciszek (Frédéric Francois) Chopin lengyel zeneszerző 160 éve, 1849. október 17-én halt meg.
Visszatekintő
Bár reformokat ígértek, egyelőre ragaszkodtak a hagyományokhoz a Wagner-testvérek, akik a hétvégi megnyitón debütáltak a Bayreuthi Ünnepi Játékokon.
Visszatekintő
A romantikus cseh nemzeti zeneművészet első nagy képviselője, Bedrich Smetana 125 éve, 1884. május 12-én halt meg; a komponista Moldva című műve ma is a hangversenyek kedvelt darabja.
Visszatekintő
A többszörös Grammy-díjas amerikai Andy Narell, a Magyarországon most először hallható Victor Bailey Group, egy karakteres, bohém és humoros chicagói hölgy, Karen Carroll, a hazai kedvencek közül pedig a Fusio Group, valamint Vasvári Pál lép föl a szegedi blues- és dzsesszfesztiválon, amely csütörtökön kezdődik a Tisza-parti városban - tájékoztatott a szervező IH Rendezvényközpont sajtóreferense.
Visszatekintő
Az operairodalom utolsó nagy mestere, Giacomo Puccini 150 éve, 1858. december 22-én született.
Visszatekintő
A franciák a párizsi Musée de la Musique-ben kiállítással ünneplik a nagy lázadó Serge Gainsbourg-t, a francia sanzon egyik ikonját.
Visszatekintő
Százhuszonöt éve, 1883. október 22-én született Jacobi Viktor zeneszerző, a magyar operett egyik jelentős alakja, a Leányvásár és a Szibill komponistája.
Visszatekintő
Kétszázharminc éve, 1778. augusztus 3-án nyitották meg a milánói Scalát, a világ egyik legjelentősebb operaházát.
Visszatekintő
120 éve, 1891. április 23-án született az ukrajnai Szoncovkában Szergej Szergejevics Prokofjev orosz zeneszerző, zongoraművész.
Visszatekintő
Harminc évvel azután, hogy New Yorkban meggyilkolták John Lennont, legendája elevenebb, mint valaha: filmek készülnek, életrajzok jelennek meg róla, és nem csupán zenei örökségét ismerik el, hanem egy egész korszak jelképeként is méltatják.
Visszatekintő
„Nem tudom elképzelni az életet zene nélkül" - vallotta Leonard Bernstein, a múlt század egyik legnagyobb karmestere és zenepedagógusa, a West Side Story komponistája, aki húsz éve, 1990. október 14-én halt meg.
Visszatekintő
Százhuszonöt éve, 1885. április 16-án született Budapesten Weiner Leó kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, zenepedagógus. Mivel ötven éve, 1960. szeptember 13-án halt meg, a kettős évforduló alkalmából emlékévet tartanak tiszteletére.
Visszatekintő
Százhúsz éve, 1889. november 3-án született Seress Rezső, a legendás Szomorú vasárnap című dal szerzője.
Visszatekintő
Negyven éve, 1969. augusztus 7-én halt meg Kozma József (Joseph Kosma) magyar származású francia zeneszerző, a francia sanzon megújító mestere, a világsikerű Hulló levelek szerzője.
Visszatekintő
„Aki minden célját elérte, túl alacsonyra tette a mércét" – vallotta a múlt század és talán minden idők egyik legismertebb karmestere, Herbert von Karajan, aki húsz éve, 19889. július 16-án halt meg.
Visszatekintő
Öt helyszínen ötven órányi zenei élmény, mintegy kétszáz muzsikus várja az érdeklődőket a jubileumi 25. Nemzetközi Dixieland Fesztiválon Salgótarjánban május 8. és 17. között.
Visszatekintő
Buddy Holly, a rock and roll, a rockabilly egyik legnagyobb tehetsége csupán 22 évet élt. Repülőszerencsétlenség érte 1959. február 3-án. Szörényi Levente, Fenyő Miklós, Szidor László (Old Boys), Egri Péter (Mystery Gang) és Komár László énekesek, Sebők János és Nemes Nagy Péter szakírók értékelik rövid életművének rocktörténeti jelentőségét.
Visszatekintő
Négy évtizedet énekelt át a rock and roll korszak legszebb hangjának tulajdonosa, az amerikai Roy Orbison. Legismertebb száma, az Only, The Lonely túlságosan is találó: ha nem is volt mindig magányos, életét súlyos tragédiák kísérték A kivételes képességű énekessel húsz évvel ezelőtt, 1988. december 6-án szívroham végzett.
Visszatekintő
Százhuszonöt éve, 1883. október 22-én végre felgördült a függöny, csaknem háromévi előkészület után elkezdődhetett a Metropolitan Opera (Met) első előadása, amelyen Gounod Faustja csendült fel. A Met sikere azóta is töretlen, noha erre nem sokan gondoltak volna az anyagi szempontból katasztrofális első évad után.
Visszatekintő
Száztíz éve, 1898. szeptember 26-án született George Gershwin, a "legamerikaibb" zeneszerző, a Kék rapszódia és a Porgy és Bess komponistája.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
Aforizmák
„ Erényeink többnyire csak álcázott bűnök. "
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ