A budapesti Stúdió K Színház Heilbronni Katica című előadásával kezdődik péntek este az idei Desiré Central Station kortárs nemzetközi színházi fesztivál Szabadkán, amely november 25. és 30. között tíz előadással, valamint egy Lajkó Félix-koncerttel várja a közönséget.

Csaknem 45 millió forint pótlólagos forrást biztosít Zalaegerszeg önkormányzata a Hevesi Sándor Színház biztonságos működéséhez; az intézmény a Griff Bábszínházzal együtt sűrítve játssza végig a teljes évadot, így azt tavasszal egy hónappal korábban zárja le - közölte a város polgármestere csütörtökön.

Félelem/remény tematikával rendezik meg Kolozsváron november 17. és 27. között a nyolcadik Interferenciák nemzetközi színházi fesztivált.

Görbe János Kossuth-díjas színművész, az egyszerű vidéki emberek kiváló megformálója száztíz éve, 1912. november 15-én született Jászárokszálláson. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Tamási Áron Vitéz lélek című darabját láthatták hátrányos helyzetű felnőttek ingyenesen az #anemzetimindenkie program részeként a Nemzeti Színházban - tájékoztatta a színház szombaton az MTI-t.

No filter, azaz Szűrő nélkül alcímmel rendezik meg az idei Desiré Central Station nemzetközi színházi fesztivált Szabadkán november 25. és 30. között - jelentette be Urbán András főszervező pénteken Szabadkán.

Péntektől vasárnapig először rendezik meg Budapest 9. kerületében a Ráday Utcai Színházi Találkozót (RUSZT), amelyen az utca színházainak előadásai mellett képzőművészeti, irodalmi, zenei eseményekkel, workshopokkal, művészeti foglalkozásokkal várják a látogatókat.

Robert Wilson, Tom Waits és William S. Borroughs kultikus "zenés meséje", a The Black Rider premierjére készül az Örkény István Színház. A darabot, amelyet korábban csak szcenírozott koncerten láthatott a magyar közönség, december 21-én mutatják be Polgár Csaba rendezésében.

Egy témájában, nyelvezetében és formájában is határokat feszegető előadást, a K utazásait mutatja be a Vígszínház. Komán Attila első drámájának ősbemutatóját november 5-én tartják a Házi Színpadon.

Takarékossági okból november 1-jétől előreláthatólag a fűtési szezon végéig látogatói üzemszünet lesz a Soproni Petőfi Színházban, az előadásokat a színház helyett a Liszt-központban tartják meg - közölte a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. pénteken az MTI-vel.

Elek Tibor lett újabb öt évre a Gyulai Várszínház igazgatója a gyulai képviselő-testület csütörtöki egyhangú döntése értelmében - közölte az önkormányzat közleményben az MTI-vel.

Elhunyt 48 éves korában Tompa Klára színművész, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja - közölte szerdán az erdélyi teátrum.

Október 27-én lesz hetvenöt éves Szacsvay László Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

A Békéscsabai Jókai Színházban november 23-án mutatják be Tamási Áron Ördögölő Józsiás című mesejátékát Koltay Gábor rendezésében.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója előtt tiszteleg a kecskeméti Ciróka Bábszínház új, első saját felnőtt előadása a Barguzin - lehullt csillag fénye című produkció, amelyet Fábián Péter írt és rendezett.

Gálffi László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész november 16-án tölti be hetvenedik életévét. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Folytatódik az Éjszaka a Bábszínházban című programsorozat: november 25-ére és december 27-ére egész éjszakás kalandjátékra hívja a 10-12 éves gyerekeket a Budapest Bábszínház a teátrum épületébe.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetősége kifogásolta, hogy nem hallgatta meg őket az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának delegációja budapesti látogatása során, így nem számolhattak be az intézmény működésével kapcsolatos pozitív fejleményekről - hangzott el az SZFE sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten.

Megalakulásának 70. évfordulóján az indulás éveit eleveníti fel Facebook-oldalán az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI), amely új sorozatában az intézet első szerzeményeit mutatja be.

November 3-án lesz hetvenöt éves Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színésznő, rendező, érdemes művész. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Mészáros Árpád, az Újvidéki Színház művésze vehette át a legrangosabb vajdasági színházi elismerést, a Pataki Gyűrű díjat szombaton Szabadkán.

Október 30-án ünnepli újranyitásának 10. évfordulóját a Játékszín; az évad első bemutatóját Teltház címmel december 10-én tartják, az évfordulót 17-én a Menopauza című darab díszelőadásával ünneplik.

Fényeskedjék neki címmel kortárs magyar dráma ősbemutatójára készül a Szkéné Színház; Szivák-Tóth Viktor darabját a szerző rendezésében pénteken és szombaton láthatja a közönség a Műegyetemen.

Több hónapos betegség után, október 25-én este, életének 70. évében meghalt Korcsmáros György Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes művész, a győri Nemzeti Színház egykori igazgatója.

Lesz, ami lesz címmel improvizációs sorozat indul a Pesti Színházban pénteken. A havonta jelentkező sorozat első estjén a Vígszínház művészei Borúra derű, avagy válságkezelési útmutató alcímmel fognak rögtönözni.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„ A nevetés bölcsebbé tesz minket, mint a bosszankodás."
Gotthold Ephraim Lessing
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ