Október 12-én indul a Gyulai Várszínház őszi-téli kamaratermi sorozata - közölte a teátrum honlapján.

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi-testvérek átiratában tér vissza a teátrumba. Az élő zenével kísért előadás főbb szerepeiben Waskovics Andrea, Stohl András, Kovács Patrícia és Medveczky Balázs lép színpadra.

Wass Albert korábban bemutatott Tizenhárom almafa című művének folytatásával, az Elvásik a veres csillag szeptember 29-i bemutatójával indul az új évad a Békéscsabai Jókai Színház Sík Ferenc Kamaraszínházában.

Szombaton mutatja be az Erkel Színházban Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékát a Magyar Állami Operaház. A darabot négyszer tűzik műsorra, majd az Erkel Színház őszi évadában befogadószínházként működik tovább.

Tizenhárom - köztük egy vajdasági - társulat méretteti meg magát a szeptember 21. és 24. között zajló 9. Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) versenyprogramjában - közölték a seregszemle szervezői az MTI-vel.

Drogprevenciós előadással, szerzői projektekkel és zenés produkcióval készül a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a 2023/2024-es évadra - közölte Mészáros Gábor, a teátrum igazgatója az MTI-vel kedden.

Agatha Christie Gyilkosság meghirdetve című regénye színpadi változatának bemutatójával veszi kezdetét az új évad szeptember 15-én a Békéscsabai Jókai Színházban.

Puccini Bohémélet című operájának október 7-ei bemutatójával kezdődik az idei évad a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban - jelentették be az évadnyitó társulati ülésen szombaton.

Balázs Zoltán rendezése, Susan Sontag Alice az ágyban című abszurd darabja nyitja a 63. MESS Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyet Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban rendeznek meg október 1. és 9. között.

Családja, barátai, pályatársai és tisztelői kísérték utolsó útjára Balázsovits Lajost, a nemzet színészét, színházi rendezőt és színigazgatót, érdemes művészt kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.

Tizenkét bemutatóval készül az új évadban az újjászületett Csokonai Nemzeti Színház - Debrecen. A teátrum szeptember közepén nagyszabású gálával indítja a szezont.

Szeptember 9-én szervezi meg az Örkény Színház évadnyitó programját, az Örkény Kertet, amelyen a közönség a teátrum művészeivel találkozhat, koncerteken, gyerekprogramokon vehet részt és kedvezményesen válthat jegyet az előadásokra.

Két játszóhellyel vág neki a debreceni Vojtina Bábszínház az új évadnak, amelyben kiemelt feladat lesz, hogy a második játszóhelyet megtöltsék szakmai tartalommal, integrálják a mindennapokba, és előkészítsék a Vitéz László interaktív bábteret - közölte Asbóth Anikó igazgató a bábszínház csütörtöki évadnyitóján.

Szeptember 25-én nyolcvanéves Csomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a nemzet színésze. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

A családi összetartozás fontosságára hívja fel a figyelmet a kecskeméti Ciróka Bábszínház Családfa-mesék című új darabja, amelyhez játékos foglalkoztató füzet is készült.

Öt fiatal művésznek ítélte oda idén a szakmai zsűri a Junior Prima Díjat színház-, film- és táncművészet kategóriában.

Száznegyven éve, 1883. szeptember 21-én mutatták be a budapesti Nemzeti Színházban Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményét. 1984 óta ez a nap a magyar dráma napja, az új Nemzeti Színház 2002-ben a magyar drámairodalom klasszikusának előadásával nyílt meg. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

A Vígszínház 2023/24-es évadának első bemutatója szeptember 23-án Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka lesz Mohácsi János rendezésében, míg a Pesti Színházban október 7-én Hanoch Levin, izraeli drámaíró Krum című tragikomédiáját láthatják a nézők Valló Péter rendezésében.

Tizennégy előadással, köztük két magyar nyelvű produkcióval várja a legkisebbeket az idén a szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál, amelyet szeptember 17. és 22. között rendeznek meg - közölték a szervezők kedden.

Néhány héttel a Patkó Lovas és Szabadtéri Színház sikeres nyári programjának lezárását követően szeptember végén elkezdődik a kőszínház évad Mórahalmon - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Hét bemutatóval várja az érdeklődőket a Thália Színház az új évadban: az első bemutató a Groucho Marx életéről szóló vígjáték, Arthur Marx és Robert Fisher Nőt vagy életet! című darabja lesz Paczolay Béla rendezésében.

Négy új bemutatóra, köztük egy felnőtteknek szóló darabra és a Magyarországi Bábszínházak 16. Találkozójára is készül a 2023/2024-es évadban a kecskeméti Ciróka Bábszínház társulata.

Négy bemutatót tervez a 2023/2024-es évadban a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, kiemelten megcélozva idén a felnőtt közönséget is - mondta Varga Anna marketingmenedzser kedden az MTI-nek.

A SZINkópé Fesztivállal kezdi évadát hétvégén a szegedi Kövér Béla Bábszínház - tájékoztatta a kulturális intézmény az MTI-t.

Idén tizenhárom produkció lesz látható az eSzínház Fesztiválon, az eszinhaz.hu weboldalon szeptember 22. és október 1-je között.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„ A férfi mindig egyidős a nővel, akit szeret."
Pablo Picasso
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ