Federico Fellini örökérvényű filmjét viszik színre egy cirkuszi játék keretében a Békéscsabai Jókai Színház művészei. A színpadi adaptációt Kiss József készítette és rendezi.

A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, szerdán Kolozsváron, Vidnyánszky Attila rendezésében.

Tizennegyedik alkalommal rendezik meg március 23. és 29. között a magyar nyelvű színészképző intézmények találkozóját, a SZÍN-TÁR-t Kecskeméten - közölte Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója az MTI-vel.

Március 19-én kezdődik a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten; a VI. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 15 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.

A Farsang című darabot mutatja be szombaton a budapesti Thália Színház. Ion Luca Caragiale a nagyvárosi kisemberről írt vígjátékát Hamvai Kornél új fordításában és átdolgozásában, Keszég László rendezésében láthatja a közönség.

Benedek Elek Az égig érő fa című meséjét dolgozta fel a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Az egyórás mesejáték előbemutatója március 13-án és 14-én lesz Szentesen, a darabot Békéscsabán tavasszal játsszák.

Hat nagyszínpadi bemutatóval készül a 2023/24-es évadra a Hevesi Sándor Színház. A műsorterv összeállításánál változatosságra törekedtek: a szeptembertől májusig tartó időszakban vígjátékot, falusi bohózatot, színművet és musicalt is színpadra állítanak - közölte a teátrum igazgatója a jövő évadot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón.

Három modulra bontva szervezik meg idén a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivált a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön, az első modult márciusban tartják - jelentették be szerdán a szervezők.

Százhúsz éve, 1903. március 1-jén született Marosvásárhelyen Tőkés Anna Kossuth-díjas színésznő, tragika. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Március 10-én mutatják be a Budapesti Operettszínházban Huszka Jenő és Szilágyi László történelmi ihletésű operettjét, a Mária főhadnagyot - közölte a zenés színház az MTI-vel.

Életének 79. évében elhunyt Konter László Jászai Mari-díjas rendező - tudatta az MTI-vel a Magyar Színházi Társaság.

Pályázatot ír ki a kaposvári önkormányzat a Csiky Gergely Színház igazgatói posztjára, a direktor 2023. szeptember 1-jétől öt éven át töltheti be a tisztséget.

A Tüskevár című zenés játékot mutatják be március 9-én a Pesti Magyar Színházban Gémes Antos rendezésében.

Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a Dunakanyarba; a 10. jubileumát tartó VéNégy Fesztivál június 22. és 25. között a 10. Színházi Olimpia részeként várja a közönséget Nagymaroson.

Rex címmel az emberiség jövőjéről szóló előadás látható Valerij Fokin rendezésében a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán.

A Macska a forró bádogtetőn című darabot tűzi műsorra a Vígszínház; Tennessee Williams Pulitzer-díjas drámáját új fordításban, a cselekményt az 1990-es évekbe helyezve mutatják be Valló Péter rendezésében szombaton a Pesti Színházban.

Március 25-én lesz 40 éve, hogy a Madách Színház bemutatta a Macskák című musicalt; az évforduló alkalmából ezen a napon különleges, jubileumi előadásokkal várják a közönséget.

Lenni vagy nem lenni? címmel jótékonysági gálaestet rendez a nehéz gazdasági helyzetben lévő Pécsi Harmadik Színház (PHSZ) március 15-én - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

Március 5-én volt nyolcvanéves Balázs Péter Kossuth-díjas színész, a szolnoki Szigligeti Színház volt igazgatója, aki társulatában csak olyan szerepet játszott el, amelyről úgy vélte, hogy azt az ország más színházaiban is rá osztották volna. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Ötven éve mutatták be a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt, Presser Gábor első színházi munkáját a Vígszínházban.

Száznegyven éve, 1883. március 3-án (házassági anyakönyvi kivonata szerint március 8-án) született Munkácson Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Két premierre készül az Örkény Színház áprilisban: A várományos című darabot Ascher Tamás rendezi a nagyszínpadon, a Hat medúza egy tepsiben című művet a szerző, Fekete Ádám állítja színpadra a stúdióban.

Berekméri Katalin színművészt nevezték ki a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház művészeti igazgatójává, aki szeptember óta ideiglenesen töltötte be ezt a tisztséget - közölte pénteken az erdélyi teátrum.

Idén folytatódik Békéscsabán az Ádámok és Évák Ünnepe elnevezésű program, amelynek keretében diákcsoportok pedagógusok és színházi szakemberek segítségével hoznak létre produkciókat. Az idei téma Madách Imre Az ember tragédiája című műve - közölte a teátrum csütörtökön az MTI-vel.

Hetvenhárom éves korában szerdán elhunyt Dunai Tamás Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„ ..lángolunk a legnemesebb eszményekért, csak éppen azzal a feltétellel, hogy maguktól váljanak elérhetővé...és főleg ingyen."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ