Bárka Fesztivál
Dátum: 2008. október 17., péntek, 17:34
Régi és új vendégekkel, nemzetközi és hazai produkciókkal, két helyszínen várja a színház szerelmeseit a III. Bárka Fesztivál november 4-től egy héten át Budapesten.

A Bárka Fesztivál egyik első számú célja az, hogy nyisson a külföldi művészek, produkciók, tehetségek felé, és egy fajta hidat képezzen Kelet és Nyugat között - mondta el a rendezvénysorozatot beharangozó pénteki sajtótájékoztatón Seress Zoltán, a Bárka Színház igazgatója.

A harmadik alkalommal megrendezett színházi fesztivál az előadások, koncertek és kiállítások mellett találkozásoknak, beszélgetéseknek, egymás jobb megismerésének is teret ad - tette hozzá Bérczes László, a fesztivál egyik szervezője.

A Bárka Színház épülete mellett a Kesztyűgyár Közösségi Házban megrendezett programsorozat egyik legizgalmasabb előadásának Alvis Hermanis A csend hangjai avagy Simon és Garfunkel 1968-as rigai koncertje, mely soha nem történt meg... című produkciója ígérkezik. A Rigai Új Színház társulata a Bárka Fesztivál visszatérő vendégei közé tartozik. Az idei előadás a tavaly bemutatott Hosszú élethez hasonlóan lírai és csendes: a darab szereplői szavak nélkül idézik meg a hatvanas évek álmodozó hangulatát.

A Bárka Színház régi ismerősei közé tartozik Tim Caroll is, aki évekkel ezelőtt improvizatív Hamlet-előadásával aratott osztatlan sikert. Színházi kísérletét londoni színpadokon gondolta tovább - ez az újszerű produkció érkezik most Magyarországra: az előadáson az angol Factory és a Bárka társulatának tagjai először találkoznak a színpadon, ahol mindenféle előzetes próba nélkül játszanak majd együtt.

A szervezők elmondták: fogalmuk sincs mi fog kisülni a Hamlet-kísérlet "csak itt és csak most történő" előadásából, egyelőre az sem dőlt el, hogy ki milyen nyelven fog beszélni, illetve milyen szerepet fog játszani.

Andrej Mogucsij és szentpétervári társulata sokadszor jár Magyarországon, de Bolondok iskolája című darabjukkal először lépnek a Bárka "fedélzetére". Bérczes László reményét fejezte ki, hogy a következő évadban Mogucsij és Caroll rendezései egyaránt színesítik majd a színház repertoárját.

A nemzetközi meghívottak mellett a Bárka Fesztiválon több hazai művész, illetve társulat is képviselteti magát - a szervezők szerint a magyar előadók azt az irányt jelzik, amerre a színházi találkozó nyitni szeretne a jövőben: a műfajokat ötvöző, komplex színházi nyelv, illetve a fiatal közönséget újszerű darabokkal megszólító előadások felé.

Az előbbiek közé tartozik Nagy József táncos-koreográfus legfrissebb, a hagyományokhoz híven a fesztiválon debütáló előadása, a Sho-bo-gen-zo, az igazlátás ösvényei, valamint a zenét, táncot és prózát ötvöző Piaf Piaf című előadás a Bárka társulatának előadásában. A fiatalokat megszólító újszerű produkció lesz a Budapesti Színművészeti Egyetem hallgatóinak Fáj című előadása, valamint Ödön von Horváth Ismeretlen ifjúság című darabjának magyarországi bemutatója.

Fotó: Bárka Színház

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„ Csak a közepes művek kifogástalanok – a nagy művek sohasem."
Lucian Blaga
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ