Kovalik Balázsé az AEGON Művészeti Társdíj
Dátum: 2008. október 28., kedd, 16:12
A 2008-as AEGON Művészeti Díjjal kitüntetett Térey János költő Kovalik Balázs rendezőt jelölte a társdíjra. A Magyar Állami Operaház és a Budapesti Őszi Fesztivál művészeti vezetője csütörtökön este veszi át a díjat a Nemzeti Színházban a Képzett társítások - AEGON-estek című sorozat első idei rendezvényén - hangzott el a társdíj odaítélése kapcsán tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Térey János, aki Asztalizene című drámájáért nyerte el 2008 tavaszán a művészeti díjat, így indokolta választását: Kovalik Balázs "ébren tartja a figyelmünket, folyamatosan rákérdez az alapokra. (...) Elsősorban teremtői, másodsorban osztályfőnöki képessége van. (...) Nem isten. És mégis teremtenie kell. Kovalik Balázs képes teremteni."

Kovalik Balázs azt hangsúlyozta, hogy Térey János tájékozottsága, minden mű és műfaj iránti önzetlen érdeklődése, lényeglátása biztos pont az életében. Ezért egyszerre megrendítő és megtisztelő számára Térey választása - fűzte hozzá a rendező.

Kovalik Balázs Térey Jánossal együtt lesz Alföldi Róbert vendége a Képzett társítások első estjén, csütörtökön a Nemzeti Színházban, ahová Alföldi Róbert főigazgatói kinevezésével került át a sorozat.

Az esten, amelyen Kovalik Balázs átveszi a társdíjat, Térey János műveiből Péterfy Bori és Rába Roland olvas fel. Mint a sorozat előző két évadjában, a Bárka Színházban, a beszélgetésre, a felolvasásokra és a vetítésekre ezúttal is kitűnő zenészek reagálnak a maguk nyelvén: zenével, csütörtökön Dés András ütőhangszereken és Lukács Miklós cimbalmon.

Az első AEGON Művészeti Díjat Spiró György vehette át 2006-ban a Fogság című regényéért, ő Jeney Zoltán zeneszerzőt jelölte meg társdíjasnak. A 2007-es díjazott Rakovszky Zsuzsa költő volt, aki Vojnich Erzsébet festőművészt választotta.

Az idei társdíjas Kovalik Balázs a tanulmányait Münchenben végezte. 1984-től a Budapesti Pinceszínház tagja, 1987-től pedig a Nemzeti Színház Színiakadémiájának növendéke lett. 1991-től a Magyar Állami Operaház rendező-asszisztenseként működött. 1993-tól a Bayerische Theaterakademie/Hochschule für Musik in München rendező szakos hallgatója volt, August Everding növendéke. Itt 1997-ben szerzett rendezői diplomát. Ugyanettől az évtől tanít a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera tanszakán.Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ Diplomata az,aki megjegyzi egy nő születésapját, de elfelejti a korát."
Szép Ernő
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ