Átadták a színház- és filmművészeti Junior Prima Díjakat
Dátum: 2008. október 28., kedd, 22:51
Első alkalommal adták át a színház- és filmművészeti Junior Prima Díjakat kedden Budapesten.

Junior Prima Díjat kapott a színművészek közül Pálmai Anna (Katona József Színház), Jordán Adél (Katona József Színház), Hámori Gabriella (Örkény István Színház), Gulyás Attila (békéscsabai Jókai Színház), Varju Kálmán (Vígszínház), Keresztes Tamás (Katona József Színház) és Tornyi Ildikó (Vígszínház), valamint Érdi Tamás zongoraművész, Oláh Zoltán balettművész és Farkas Tamás világosító (Új Színház). Az alábbiakban közöljük a díjazottak rövid életrajzát.

Pálmai Anna színművész 1984. január 23-án született Budapesten. A Vörösmarty Mihály Gimnázium drámatagozatán érettségizett. A Színház- és Filmművészeti Egyetem előtt egy évig a Bárka Színház stúdiósa volt, az egyetemen Máté Gábor és Horvai István osztályában végzett. Gyakorlatát a budapesti Katona József Színházban töltötte, amelynek immár két éve tagja. A színpad mellett több filmben, többek között a Rosszfiúk, a 9 és fél randi, a Szezon és a Para című alkotásában is láthatta őt a közönség.

Jordán Adél színművész 1980. szeptember 14-én született Kaposváron. A József Attila Gimnáziumban érettségizett, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Máté Gábor osztályába járt. Gyakorlati évét Kaposváron töltötte a Csiky Gergely Színházban, majd az egri Gárdonyi Géza színházba szerződött, ahol három évadot töltött el. 2006 óta a budapesti Katona József Színház tagja. Színpadi szerepei mellett több filmben, például a Csak szex és más semmi, az S.O.S. Szerelem, valamint a 9 és fél randi című alkotásokban is játszott.

Hámori Gabriella színművész 1978. november 1-jén született Szarvason. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2001-ben végzett Marton László osztályában. Miközben három évig tagja volt a Radnóti Színháznak, más kőszínházi és alternatív produkcióban is vendégeskedett. 2004 óta az Örkény István Színház társulatának a tagja. A színház mellett gyakran vállal szerepet filmekben is. A mozirajongók láthatták őt például az I love Budapest, a Magyar szépség, a Szezon, a Csodálatos vadállatok, az Állítsátok meg Terézanyut! és az Eszter hagyatéka című alkotásokban.

Gulyás Attila színművész 1983. május 12-én született, gyermekkorát Mezőberényben töltötte, iskoláit is ott kezdte, majd bőrtárgykészítőnek tanult. Érettségi után sikeresen felvételizett a Békés megyei Jókai Színház színiiskolájába. Ennek befejezése óta színészként dolgozik a Jókai Színházban, levelező tagozaton egyetemi hallgató vallásbölcseleti szakon.

Varju Kálmán színművész 1980. január 29-én született Debrecenben. 2005-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, azóta a Vígszínház tagja. Színpadi szerepei mellett a televízióban is láthatta a közönség a Tűzvonalban című sorozat egyik rendőreként. Szerepelt többek között a Cinka Panna és a Fej vagy írás című filmekben. Tavaly elnyerte az Ajtay Andor-díjat és a színikritikusok díját, idén pedig Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt kapott.

Keresztes Tamás színművész 1978. március 24-én született Debrecenben. Az Ady Endre Gimnázium drámatagozatán tanult, ez idő alatt a debreceni Csokonai Színház statisztája, majd három évig tagja volt. 2005-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Hegedűs D. Géza osztályában. Jelenleg a Katona József Színház tagja. Színházi szerepei mellett több filmben is játszott, így láthatta a közönség a Rokonokban és a Szabadság, szerelemben is. Két éve Máthé Erzsi-díjat kapott, 2005-ben a POSZT-on elnyerte a legjobb 30 év alatti színésznek járó elismerést, valamint megkapta a színikritikusok díját a legígéretesebb pályakezdő kategóriában.

Tornyi Ildikó színművész 1983. július 23-án született Berettyóújfalun. Gimnáziumi tanulmányait Debrecenben, az Ady Endre Gimnázium drámatagozatán végezte. 2005-ben diplomázott a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, három éve a Vígszínház tagja. 2006-ban elnyerte a színikritikusok díját a legígéretesebb pályakezdő kategóriában, 2007-ben pedig Varsányi Irén-emlékgyűrűt kapott.

Érdi Tamás zongoraművész 1979. november 23-án született Budapesten, koraszülött volt és egy hibás inkubátor-kezelés következtében elveszítette a látását. Nyolcévesen a Vigadóban lépett először pódiumra, tizenöt évesen Moszkvában első helyezést ért el a Louis Braille Nemzetközi Zongoraversenyen. Dupla pontszámmal vették fel a Bécsi Zeneakadémiára. 2002-ben a Torontói Royal Konzervatóriumban szerzett diplomát. Rendszeresen koncertezik Magyarországon és a világ különböző pontjain, fellépett számos híres művésszel és zenekarral. Decemberben a New York-i ENSZ-palotában koncertezik, jövő januárban a vak gyerekek javára ad jótékonysági koncertet a Zeneakadémián.

Oláh Zoltán balettművész 1982. január 30-án született Budapesten, 2001-ben végzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán, mesterei Gál Jenő, Simon Mottram és Dózsa Imre voltak. A világ számos országában vett részt kurzusokon, vendégszerepelt Kubában, Ausztriában, Kínában, Görögországban, Ukrajnában. Az 1998-as pécsi II. Országos Balett Versenyen és az 1999-es bécsi III. Nemzetközi Balett Versenyen második lett. 2001 szeptembere óta tagja a Magyar Állami Operaháznak. 2006-ban Harangozó-díjat és Oláh Gusztáv Plakettet kapott, tavaly a Gundel Művészeti Díj mellett a Philip Morris Magyar Balett- és Kortárstánc-művészetért Fődíjjal is kitüntették.

Farkas Tamás világosító 1980. április 17-én született Székesfehérváron. Az Árpád Szakképző Iskola és Kollégiumban épületvillamossági szerelőnek, majd számítástechnikai műszerésznek tanult. 2002 óta dolgozik világosítóként az Új Színházban. Idén pedig megkapta az Új Színház társulatának szakmai elismerését, a Cortina Díjat.
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„ A lángész számára a földön csak egy hely van, ahol menedéket élvezhet, és ez – a sír."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ