Díjazott epizodisták
Dátum: 2008. december 16., kedd, 17:10
Átadták a 2008-as Aase-díjakat; a Gobbi Hilda által alapított elismerést Péva Ibolya, Zsurzs Kati, Csuha Lajos és Uri István vehette át Hiller István oktatási és kulturális minisztertől kedden a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Gobbi Hilda színművész végakaratának megfelelően évente adják át "az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, az epizodisták számára" alapított díjat, amelyet minden esztendőben négyen kaphatnak meg. A huszadik alkalommal kiosztott elismerést egy-egy vidéki és fővárosi színész illetve színésznő vehette át.

"A színház az a különös intézmény, ahol a rivaldafény azokra irányul, akik a főszerepeket játsszák. Pedig lehet tudni, kis szerep nincs, egy nagy színész minden szerepben nagy" - méltatta az epizodisták fontos feladatát az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója.

Nagy András elmondta, a díj elnevezése Henrik Ibsen Peer Gynt című drámai költeményéből származik: az elismerés alapítójának egyik felejthetetlen epizódalakítása éppen Aase anyó, a címszereplő édesanyjának szerepe volt.

Molnár Piroska színművész hangsúlyozta, "Gobbi Hilda egész életében mindig csak adott. (...) Az Aase-díj csodálatos adománya, mellyel az volt a szándéka, hogy olyan kollégák kapják, akik egész életüket a színpadnak áldozták, még akkor is, ha főszerepekben esetleg nem sokszor mutatkozhattak meg".

Hiller István hozzátette: az "igen tekintélyes kuratórium által kiválasztott, nagyszerű, a legkülönbözőbb területeken aasényi alakításokkal bizonyító művészeknek megköszönjük, hogy kikapcsoltak, örömmel töltöttek el bennünket".

Az idei Aase-díjasok közül Péva Ibolya a Miskolci Nemzeti Színház örökös tagja. Fő- és karakterszerepeket egyforma sikerrel játszik, többek között a Sok hűhó semmiért, a Tartuffe és a Szarvaskirály című előadásokban nyújtott emlékezetes alakításokat.

Zsurzs Kati a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának tagja. Sok más szerep mellett eljátszotta Melindát Katona József Bánk bánjában és Iszménét Szophoklész Antigonéjában. A színészi feladatai mellett rendez is.

Csuha Lajos színész, zeneszerző, több zenekar után a Rock Színház alapító tagja. A teátrum megszűnése óta a Budapesti Operettszínház társulatában játszik.

Uri István jelenleg a budapesti Játékszín művésze, főként epizód- és karakterszerepeket alakít, többek között a Lila ákác, a Vízkereszt, a Rómeó és Júlia, illetve A salemi boszorkányok című darabokban. 1984-ben Jászai Mari-díjjal jutalmazták.

Az Aase-díj kuratóriumát öt színművész alkotja: 2005-től a testület tagja Molnár Piroska, Felföldi Anikó, Csikos Sándor, Epres Attila, valamint idén Őze Áron helyett Igó Éva.

A Gobbi Hilda által alapított elismerés átadása előtt Koncz Boglárka, a Miskolci Nemzeti Színház művészeti főtitkárhelyettese vehette át a Bálint Lajos-emlékgyűrűt Vajda Mártától, a Magyar Színházi társaság ügyvezető titkárától.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„Sokáig csak az a munka tart, amelyet nem merünk elkezdeni."
Charles Baudelaire
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ