Kulka János kapta a Páger Antal-díjat
Dátum: 2009. február 8., vasárnap, 19:32
Kulka János kapta idén a Páger Antal-díjat; a Jászai- és Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész vasárnap vehette át a makói önkormányzat elismerését a Maros-parti városban.

A díjat minden esztendőben az a színész kapja, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség.

A díjat odaítélő kuratórium a város és színházkedvelő közönségének szeretetét is kifejezve egyhangúlag döntött arról, hogy idén Kulka János kapja a Páger Antal-színészdíjat.

Kulka János 1958-ban született, a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1981-ben a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött. 1985-től 1993-ig a Kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, majd a Radnóti Színház, 2003-tól pedig a Nemzeti Színház művésze.

A színművész az MTI-nek elmondta, gyerekkorát Szegeden a nyarak nagy részét pedig a makói Maros-parton töltötte, így nagyon kellemes emlékek kötik a városhoz.

Kulka János - mint mondta - leginkább filmjeiről emlékszik a díj névadójára, színpadon már nem sokat láthatta. Páger Antal korát messze meghaladóan modern, rendkívül lényegi, nagyon eszköztelen színész volt - fogalmazott a művész, aki ezért is megtisztelőnek tartja, hogy nevét együtt említik Págerével, s a díjat korábban elnyerő színésztársaival.

Páger Antal szülővárosa 1999 óta minden évben ünnepi programokkal tiszteleg az 1986-ban elhunyt mester emléke előtt.

Makó város közgyűlése 2001-ben határozott a díj alapításáról: "Téni bácsi" legendás arany pecsétgyűrűjének pontos mását az önkormányzat a Páger-család hozzájárulásával készítteti el évről évre.

2002-ben Halász Judit, majd Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter és Kern András részesült az elismerésben, tavaly pedig Törőcsik Mari vehette át a díjat.

A vasárnapi díjátadást megelőzően az ünnepség résztvevői koszorút helyeztek el Páger Antal szülőházánál; az önkormányzat ezt az utcaszakaszt a színészről nevezte el, aki 1964-ben a cannes-i filmfesztivál legjobb férfialakítás megosztott díját kapta a Pacsirta című filmben nyújtott alakításáért.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„ Két rossz közül mindig azt választom, amelyiket még nem próbáltam."
Mae West
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ