Deszka Fesztivál Debrecenben
Dátum: 2009. február 18., szerda, 14:53
Több mint két tucat produkcióval várja a Deszka (Debreceni Színházi Kerekasztal) Fesztivál március 1. és 8. között a közönséget; a kortárs magyar dráma seregszemléjén idén először láthat idegen nyelvű előadást a közönség - közölte Vidnyánszky Attila, a Csokonai Színház igazgatója a fesztivált beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.

Mint elmondta, az idei mustrán, amelynek díszvendége Hubay Miklós Kossuth-díjas író, a kortárs magyar dráma kiemelkedő alakja lesz, 8 nagyszínpadi és 18 stúdió-, illetve kamaraszínházi produkciót mutatnak be. A seregszemlén, amelynek harmadik alkalommal ad otthont a cívis város, hat budapesti, hat vidéki, valamint négy határon túli - két szabadkai, egy nagyváradi és egy aradi társulat - mutatkozik be. A debreceni Csokonai Színház négy saját produkcióját láthatja a közönség.

Most először egy előadást - Schwajda György Himnusz című darabját - idegen nyelven, románul hallhat a közönség, ami már előrevetíti azt a távlatos célt, hogy a Deszka valamikor "nagy nemzetközi megmérettetés legyen" - jelezte Vidnyánszky Attila hozzátéve, hogy idén először kapcsolódik be előadással és helyszínként is a fesztiválba a debreceni Vojtina Bábszínház.

Az idei Deszka programját Egressy Zoltán, Horváth Péter és Szilágyi Andor válogatta, a szakmai programot - együttműködve a Csokonai Színház művészeti műhelyével - Németh Ákos állította össze. A válogatás elsődleges szempontja a sokszínűség és a szövegcentrikusság volt - mondta Vidnyánszky Attila, aki szerint a szakmai programok "óriási vitákra, nagyszerű beszélgetésekre, igazi, komoly szellemi kalandra" adnak lehetőséget.

"Új, kortárs művek megjelenése nélkül nincs jövő" - jegyezte meg a debreceni Csokonai Színház igazgatója.

Mint az a sajtótájékoztatón elhangzott, az idei Deszka Fesztivál 26 millió forintba kerül. A Nemzeti Kulturális Alap 6 millió forinttal támogatja a találkozót, a többit a 865 millió forintos összköltségvetésű Csokonai Színház biztosítja.

A Deszka Fesztivál ötletgazdája egyébként a Drámaíró Kerekasztal, amely Kiss Csaba író kezdeményezésére alakult 2004-ben. Mint arra Kiss Csaba korábban rámutatott, a seregszemlét létrehozó folyamat kiindulópontja elsősorban a kulturális tárca által indított Katona József-pályázat volt, amely nemcsak kortárs drámák születését, hanem bemutatását is ösztönzi.

A Katona József-pályázat és az annak mintájára létrehozott Weöres Sándor bábprodukciós pályázat nyertesei idén is ott lesznek a fesztiválon.

A seregszemlére egyébként a színházat és a várost is kreatívan "felöltöztetik" a Kaposvári Színművészeti Egyetem díszlet- és jelmeztervező szakos diákjai, a fesztiválkávéházat (a színház büféjét) pedig a helyi Medgyessy Ferenc Gimnázium képzőművész szakos diákjai varázsolják barátságos találkozóhellyé.(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„ Erényeink többnyire csak álcázott bűnök. "
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ