Színházi Világnap
Dátum: 2006. március 24., péntek, 11:37
Szakmai és rendhagyó programokkal ünneplik a színházi világnapot hétfőn országszerte; az előadások előtt ezen a napon a magyarországi teátrumokban is hagyományosan felolvassák az év ünnepi üzenetét.

Az idén is számos helyen rendeznek irodalmi és színházi eseményeket, kiállításokat, s a közönség néhol betekinthet a kulisszák mögé is. Van, ahol korábban ünnepelnek, például Miskolcon már szombaton, mivel a hétfő a teátrumban szünnap.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) 1961-es bécsi közgyűlésének határozata alapján tartják 1962 óta annak emlékére, hogy 1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

Az első világnapra Jean Cocteau írt ünnepi köszöntőt, majd 1975-ben határozott úgy a Nemzetközi Színházi Intézet kongresszusa, hogy 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntsék e napot.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet - és tágabb értelemben a kultúra - fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

Az ünnepi üzenetet minden évben egy-egy neves színházi szakember vagy drámaíró fogalmazza meg; az idén Víctor Hugo Rascón Banda mexikói drámaíró.

Reménysugár című üzenetében azt írta: sokan a kezdetek óta a színház haldoklását jósolják, s ez különösen felerősödött a mozi, a televízió és az újabb médiumok felbukkanása és fejlődése óta.

"A technológia arra tett kísérletet, hogy tűzijátékká vagy vásári mutatvánnyá változtassa a színházat" - fűzte hozzá köszöntőjében, amelyet az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet juttatott el az MTI-hez.

Víctor Hugo Rascón Banda szerint azonban ma azt tapasztaljuk, hogy a színház újra a színész és a néző szembesülésének, találkozásának a színhelye lesz, "a szó visszatér a színpadra".

Mint írta, a színház lemondott a tömegkommunikációról, de felismerte saját lényegét: emberek érzelmeket élnek át és közvetítenek, érzéseket, álmaikat osztják meg egymással, s legfőként reményt sugároznak. A színház ma nem történeteket mesél, hanem gondolatokat ad át, abban a mai társadalom szólal meg.

A mexikói drámaíró úgy látja: árt a színháznak, ha hiányzik a gyermekek művészeti nevelése, ami egyértelműen megnehezíti a művészet felfedezését, befogadását.

"A szegénység behálózza a világot, elidegeníti a közönséget az előadás színhelyeitől, s ezt sokszor a kormányok közömbössége és megvetése is tetézi" - tette hozzá.

Üzenete szerint a mai bolond világban a színház hitet tesz a józan igazság értéke, az emberség mellett, és a saját sorsunk iránti felelősségre int. Segít abban, hogy megértsük, mi történik velünk, "hogy megfogalmazzuk érzéseinket, beszéljünk fájdalmainkról, hogy a mindennapi káoszból és rémálomból kiemelkedve a reményről szóljunk".

Víctor Hugo Rascón Banda jelentősebb színdarabjai között szerepel: Contrabando (Csempészek, 1991), La mujer que cayó de cielo (Az égből pottyant asszony, 1999), Sazón de mujer (Az asszony íze, 2001), Apaches (Apacsok, 2003).

A világnapi üzenetet a Magyar Televízióban hétfőn este a Radnóti Színház igazgatója, Bálint András olvassa fel. Ezt követően az m1 képernyőjén az Örkény István Tóték című színművéből készült tévéjátékot láthatják a nézők a Radnóti Miklós Színház előadásában, Gothár Péter rendezésében. A főszerepeket Hegedűs D. Géza, Csomós Mari, Csonka Szilvia, Csányi Sándor, Szervét Tibor alakítja - közölte a közszolgálati médium az MTI-vel.

E napon adják át a MASZK Országos Színészegyesület Gobbi Hilda-életműdíját és Soós Imre nevét viselő, pályakezdőknek adományozott díjait a Madách Színházban.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet hétfőn rendhagyó irodalomórát rendez Rómeó és Júlia avagy a szerelem passiója címmel, majd kiállítással és könyvbemutatóval várja a közönséget. A Teátralitás dicsérete - orosz színházelméletek a XX. század elején című kötetet Han Anna irodalomtörténész, Gothár Péter rendező, Radnóti Sándor esztéta és Tompa Andrea szerkesztő mutatja be.

A Bárka Színházban rendhagyó sajtó- és közönségtalálkozót tartanak, amelyen ismertetik a Koldusopera című, Alföldi Róbert által rendezett előadás bemutatójának időpontját és szereposztását, majd a jövő évad terveit. Ezt követően este, a világnapi üzenet felolvasása után tartják a Koldusopera nyilvános próbáját.

A Miskolci Nemzet Színházban az érdeklődők szombaton és hétfőn is betekinthetnek a kulisszák mögé, a gyerekeknek rajzversenyt hirdetnek, mindemellett a teátrum színháztörténeti totót jelentet meg.

A világnap alkalmából kedden este adják át a Súgó Csiga-díjat a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában. A Súgó színházi programmagazin játékában a nagyközönség szavazatai alapján dől el, ki lesz a 2005-ös év legnépszerűbb magyar színésze. A vándordíjat a tavaly legtöbb közönségszavazatot kapott Alföldi Róbert adja át.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„ Jótettért azt várd, hogy további jótetteket várjanak tőled."
Osvát Ernő
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ