Díjkiosztóval indult a fővárosi színházi évad
Dátum: 2009. szeptember 17., csütörtök, 11:42
Kiosztották szerdán a Fővárosi Színházi Díjakat: a legjobb rendezésért járó elismerést Ascher Tamás, a legjobb női alakítás díját Ónodi Eszter, a legjobb férfi alakításért odaítélt elismerést pedig Mucsi Zoltán kapta.

Az elismeréseket a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága adományozza a Színházi Kritikusok Céhének döntése alapján. A díjak mellé pénzjutalom is jár, egyenként átlagosan bruttó 300 ezer, összesen 1,65 millió forint.

A legjobb rendezés díját Ascher Tamás kapta a Barbárok című előadás színreviteléért a Katona József Színházban. Magács László, a Merlin Nemzetközi Színház igazgatója Koltai Tamás az Élet és Irodalomban megjelent kritikáját idézve elmondta: „az emberi együttélés szövevényét s benne a legkülönfélébb érzelmi és ideggócokat ma egyedül Ascher tudja polifonikus hangszerelésben bemutatni".

A legjobb női alakítás díját a Barbárok egyik szereplője, Ónodi Eszter kapta. Mivel Ascher Tamás és Ónodi Eszter jelenleg épp a Gorkij-darabbal turnézik Szentpéterváron, a Katona igazgatója, Zsámbéki Gábor vette át az elismeréseket Horváth Csaba főpolgármester-helyettestől.

A legjobb férfi alakítás díját Mucsi Zoltánnak ítélték a Bárka Színház két produkciójában, a Tengeren és a De Sade pennája című előadásokban nyújtott játékáért.

A legjobb alternatív előadásnak járó díjat a Stúdió K érdemelte ki a Hű, de messze van Petuski című előadásáért, amelyet Tamási Zoltán rendezett, s amelynek főszerepét is ő játssza.

A Kreatív-különdíjat Benedek Mari jelmeztervező kapta a Magyar Állami Operaház Xerxes, a József Attila Színház Éjjeli menedékhely és a Nemzeti Színház Atália című produkciójának jelmezeiért.

Horváth Csaba a díjátadó előtt elmondta: az elismeréssel az elmúlt évad legjelentősebb teljesítményeire szeretnék felhívni a figyelmet. „Az elismerések remélhetőleg a nézőknek is segítenek a választásban" - jegyezte meg a főpolgármester-helyettes, aki nem mulasztotta el megemlíteni, hogy az életbe lépett előadóművészeti törvénynek köszönhetően a színházak jelentős többlettámogatással számolhatnak. "Ez az összeg 2009-ben 559 millió forint, ami a teljes fenntartási támogatás tíz százalékának felel meg" - hangsúlyozta Horváth Csaba, jelentős összegnek nevezve az emelést.

Elismerte ugyanakkor, hogy „ennek az összegnek a többszörösét is ki lehetett volna osztani jogos igények alapján". Megerősítette: a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága a tavaly megalakult Budapesti Színházi Tanács véleményére alapozva döntött a pénz elosztásáról. "Hosszú vita előzte meg a döntést" - mutatott rá a főpolgármester-helyettes, aki az eredményt tisztességesnek és vállalhatónak nevezte.

Horváth Csaba elmondta azt is, hogy a „pesti Broadwayn", a Nagymező utcában szeptember 26-án avatják majd fel a Halhatatlanok Társulatába beszavazott új örökös tagok gránitba foglalt lábnyomait. Horváth Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy 13 lábnyomot - Benkő Gyuláét, Gábor Miklósét, Simándy Józsefét, Tolnay Kláriét, Tábori Nóráét, Bessenyei Ferencét, Sinkovits Imréét, Gregor Józsefét, Agárdi Gáborét, Zenthe Ferencét, Lukács Margitét, Havas Ferencét és Hofi Gézáét - árverésre bocsátják szeptember 19-én; a bevételt az Ódry Árpád Színészotthon támogatására fordítják majd. A lábnyomok kikiáltási ára 50 ezer forint.



(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„Csak ámulunk, hogy elmúlunk. "
József Attila
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ