Színházak találkozása
Dátum: 2006. április 3., hétfő, 22:25
Tizennégy produkció szerepel a június 8-án kezdődő Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) idei versenyprogramjában - tudatta a Magyar Színházi Társaság.

A magyar színházi világ legnagyobb rendezvényének előadásait Márton András színművész választotta ki a magyar nyelvterületen általa szemlézett 140 darab közül - írta közleményében a társaság.

A kaposvári Csiky Gergely Színház két produkcióval vesz részt a találkozón. Michael Frayn Veszett fejsze című darabját Mohácsi János, Szép Ernő Tűzoltó című művét Molnár Keresztény Gabriella rendezésében láthatja a közönség.

A budapesti Örkény Színház társulatától Roland Schimmelpfennig Nő a múltból, a szintén fővárosi Katona József Színháztól pedig William Shakespeare műve, a Troilus és Cressida látható. A rendező Ascher Tamás, illetve Silviu Purcărete.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című darabjával szerepel Pécsett, az előadást Vladiszlav Troitskiy rendezte. A Miskolci Nemzeti Színház Paolo Magelli-Alexander Balanescu-®eljka Udovičić Agyő Európa, Európa agyő című művét viszi színre, a rendező Paolo Magelli.

A budapesti Új Színház művészei Vidnyánszky Attila rendezésében Line Knutzon Közeleg az idő című darabjával lépnek fel, a Pécsi Harmadik Színház Háy János Gézagyerek című darabját adja elő, a rendező Vincze János.

A zsűri és a publikum Georg Büchner Woyzeck című darabját a Kolozsvári Állami Magyar Színház, Friedrich Hölderlin Empedoklész című művét a budapesti Bárka Színház előadásában láthatja. A rendező Mihai Măniuţi, illetve Balázs Zoltán.

A Budapesti Kamaraszínház társulata Jean Anouilh Médeia című darabjával lép fel, amelyet Victor Ioan Frunză rendezett, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színészei pedig Bodó Viktor rendezésében Manuel Buno Esztrád sokk című művével vesznek részt az eseményen.

Pintér Béla és társulata Budapestről a Pintér Béla által írt és rendezett, Anyám orra című darabbal lép a bírálók és a közönség elé, a budapesti Krétakör Színház és a Thália Színház közösen Henrik Ibsen Peer Gynt című művével jelentkezik.

Jordán Tamás, a rendezvénysorozat ügyvezetője korábban arról tájékoztatott, hogy a június 17-ig tartó találkozó üzleti terve mintegy 180 millió forint, amelyből 140 milliót Pécs városa és a kulturális tárca fele-fele arányban áll. A fennmaradó részt a jegyeladásokból és szponzori hozzájárulásokból fedezik. A jegyeket május 9-től árusítják.

A rendezők valószínűsítik, hogy a fesztivál 10 napja alatt a legtöbb előadást telt ház előtt játsszák majd, és a vendéglátóhelyek is megtelnek vendégekkel. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a POSZT mintegy 50 ezer látogatót vonz, ebből 10 ezren láthatják a versenyprogramban szereplő előadásokat.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
Aforizmák
„Ne azt várjuk, hogy a művészet váljon a mi számunkra hozzáférhetővé, hanem mi nyíljunk meg a művészet számára."
Werner Hofman
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ