Bánsági Ildikó kapta a Páger Antal-díjat
Dátum: 2010. január 31., vasárnap, 12:09
Bánsági Ildikó kapta idén a Páger Antal-díjat; a Jászai- és Kossuth-díjas művész vasárnap vehette át a makói önkormányzat elismerését a Maros-parti városban.

A díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség. A díjat odaítélő kuratórium a város és színházkedvelő közönségének szeretetét is kifejezve egyhangúlag döntött arról, hogy idén Bánsági Ildikó kapja a díjat.

Bánsági Ildikó a színiakadémia elvégzése után 1972-ben Debrecenbe szerződött, majd 1973-tól a József Attila Színháznál, 1976-tól a Vígszínháznál, 1987-től újból a József Attila Színháznál játszott. 1990 és 1993 között a Nemzeti Színház, majd 1996-ig a Művész, illetve Thália Színház tagja. Ezután a Thália Társulat, a Kelemen László Színkör művésze volt, majd 1998-ban az Új Színházhoz szerződött. A színpadi sikerek mellett több filmben is emlékezetes alakítást nyújtott.

A színésznő a díjátadó előtt újságíróknak elmondta, kevés személyes emléke van Páger Antalról: bár amikor a Vígszínházba került, a színészóriás ott játszott, ő azonban csak a nézőtérről csodálta. Kapcsolatuk főként a büfébeli beszélgetésekre szorítkozott.

- Egyszer Ruttkai Évától kaptam egy fekete kiscicát, Páger évődve kérte, ajándékozzam oda neki az aprócska macskát, én azonban nem adta. - emlékezett vissza a ma már némileg megbánt egykori határozottságára a színésznő, aki nagyon büszke arra, hogy a Páger Antal nevét viselő díj tulajdonosa lehet.

Páger Antal szülővárosa 1999 óta minden évben ünnepi programokkal tiszteleg az 1986-ban elhunyt mester emléke előtt.

Makó város közgyűlése 2001-ben határozott a díj alapításáról: "Téni bácsi" legendás arany pecsétgyűrűjének pontos mását az önkormányzat a Páger-család hozzájárulásával készítteti el évről évre. Bánsági Ildikó - mint mondta - viselni fogja az ékszert, felváltva azzal a gyűrűvel, amelyet az Örökös tagságért vehetett át a közelmúltban.

A színészdíjat 2002-ben Halász Judit, majd Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Kern András és Törőcsik Mari vehette át, tavaly pedig Kulka János részesült az elismerésben.

A vasárnapi díjátadást megelőzően az ünnepség résztvevői koszorút helyeztek el Páger Antal szülőházánál; az önkormányzat ezt az utcaszakaszt a színészről nevezte el, aki 1964-ben a cannes-i filmfesztivál legjobb férfialakítás megosztott díját kapta a Pacsirta című filmben nyújtott alakításáért.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
Aforizmák
„ A rossz, amit elkövetünk, nem zúdít ránk annyi üldözést és gyűlöletet, mint jó tulajdonságaink."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ