Ma van a színház világnapja
Dátum: 2010. március 27., szombat, 12:39
Ma van a színházi világnap, ebből az alkalomból számos programot rendeznek Budapest mellett több vidéki helyszínen, valamint Erdélyben is.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

A világnap idei üzenetét az ITI felkérésére Judi Dench Oscar-díjas brit színésznő fogalmazta meg. Az üzenetet a hagyományok szerint az esti előadások előtt felolvassák a teátrumokban.

Az alábbiakban szó szerint közöljük az angol művész üzenetének hivatalos magyar fordítását, amelyet a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központja juttatott el az MTI-hez.

"A Színházi Világnap megteremi a lehetőséget, hogy a maga sokféleségében ünnepeljük a Színházat, amely nemcsak a szórakoztatás és az inspiráció forrása, hanem a világ minden táján képes a különböző kultúrájú emberek sokaságát egyesíteni. A színház még ennél is több : a nevelés és a tudás átadásának lehetősége.

Mindenhol van színház, és nem pusztán hagyományos színházi keretek között : játszani lehet egy kicsi, afrikai faluban, az örmény hegyek lábánál, a Csendes-óceán pici szigetén. A színháznak pusztán térre és közönségre van szüksége. A színház képes megnevettetni, megríkatni bennünket, de el is gondolkodtat és cselekvésre késztet.

A színházi előadás csapatmunka gyümölcse. A közönség csak a színészeket látja, a háttérben azonban rengeteg ember dolgozik, de őket nem látjuk. Pedig ugyanolyan fontosak, mint a színészek. Sokféle, speciális ismerettel rendelkeznek és hozzáértésükkel lehetővé teszik egy előadás megszületését, bemutatását. A sikerekből, diadalokból nekik is jár.

Március 27. a színházi világnap hivatalos dátuma. De minden napnak színházi világnapnak kellene lennie, mert a mi felelősségünk, hogy fenntartsuk a közönség szórakoztatását, nevelését és épülését szolgáló hagyományt, amely nélkül létezni sem tudnánk".

Budapesten számos programmal, köztük a Katona József Színházban nyílt próbával, a Bárkában játékokkal, az Új Színházban kulisszajárással várják az érdeklődőket. A fővárosban két kiállítás is nyílik a színházi világnapon: az Olof Palme Házban Látványtár címmel mintegy 30 díszlet- és jelmeztervező iparművész mutatja be 110 pályaművét; a legjobbak a délutáni megnyitón vehetik át Az Év Díszlettervezője és Az Év Jelmeztervezője elismeréseket. A Bajor Gizi Színészmúzeumban A hétköznapokon túl című tárlat a közép-európai színházi építkezés történetét mutatja be látványos formában.

A Miskolci Nemzeti Színház változatos programokkal várja a közönséget idén kétnaposra bővített rendezvénysorozatán: a látogatók kulisszatitkokkal ismerkedhetnek meg, baráti hangulatú beszélgetéseken vehetnek részt a művészekkel vagy akár velük közösen megalkothatnak egy színpadi jelenetet is.

A színházi világnaphoz kapcsolódva rendezik meg a XV. Drámaíró Versenyt, amelynek idén Békéscsaba ad otthont. A versenyt rendező XXI. század Magyar Drámájáért Alapítvány vezetése az idén három határon túli szerzőt, Brestyánszky Boros Rozáliát, Láng Zsoltot és Gobby Fehér Gyulát kérte fel, hogy a Békés Megyei Hírlap szombaton megjelenő számának egy-egy híre alapján színdarabot írjon. A darabokat vasárnap este hat órától mutatják be Békéscsabán a Jókai színházban, s azt követően hirdetik ki a verseny eredményeit.

Minden erdélyi és partiumi magyar színtársulat is megünnepli a színházi világnapot. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata pénteken színészbált szervezett, a kolozsváriak épp Budapesten vendégszerepelnek, Nagyváradon pedig szombaton nyílt napon várják az érdeklődőket. Próbára és teára várja a nézőket a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház.

 


(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
Aforizmák
„ Ha már Ádám evett a tudás fájáról, evett volna eleget."
Kner Izidor
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ