Elismerések a MASZK gálaestjén
Dátum: 2010. március 30., kedd, 10:34
A színházi világnap (március 27.) alkalmából az idén is odaítélték a Gobbi Hilda-, a Soós Imre-, a Hevesi Sándor- és a Vámos László-díjakat. Harmadszor szerepel az elismerések között az Amphiteátrum-díj, amelyet a Szabadtéri Színpadok Szövetsége hozott létre – közölte a hétfő esti budapesti díjátadó gálát szervező MASZK Országos Színészegyesület.

A MASZK és az Oktatási és Kulturális Minisztérium által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat az idén Lán Józsefnek, a fővárosi József Attila Színház művészének ítélték oda.

A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat Herczeg Adrienn, a Pécsi Nemzeti Színház tagja, valamint Kerényi Miklós Máté, a Budapesti Operettszínház művésze kapta.

A Hevesi Sándor-díjjal - a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központja, a kulturális tárca és a Fővárosi Önkormányzat közös elismerésével - Bérczes Lászlót, a Bárka Színház művészeti vezetőjét, Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház igazgatóját és Ladányi Andrea táncművészt tüntették ki idén. Az elismerést olyan személyiségek nyerhetik el, akik tevékenységükkel jelentősen elősegítették a magyar színházművészet nemzetközi megismertetését és elismertetését.

Vámos László-díjjal Almási Tóth András rendező munkásságát jutalmazták. Az elismerést az 1996-ban elhunyt Kossuth-díjas rendező, Vámos László emlékének megőrzésére alapította Psota Irén, a nemzet színésze.

Harmadszor ítélték oda az Amphiteátrum-díjat, amelyet a Szabadtéri Színpadok Szövetsége hozott létre. Az elismerést Miklós Tibor dalszövegírónak, zeneszerzőnek adományozták.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ Van, aki hosszan fejezi ki magát, hátha közben eszébe jut valami."
Feleki László
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ