Tizenegy produkció versenyez a Debreceni Alternatív Színházi Szemlén
Dátum: 2010. május 27., csütörtök, 8:54
Az elmúlt év legegyedibb és legszínvonalasabb produkcióit láthatja a közönség a XVI. Debreceni Alternatív Színházi Szemlén, amelynek versenyprogramjában tizenegy előadás kapott helyet - hangzott el a rendezvényt beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

A szeptember 10. és 14. között tartandó seregszemle versenyprogramját idén Szalai-Szabó István, a Városi Színház és a Sirály ügyvezető igazgatója állította össze mintegy százhatvan produkció megtekintése után.

Mint arra Hudi László, a Független Színházak Szövetségének elnöke emlékeztetett, Budapest és Szeged után három éve tartják Debrecenben az 1994 óta minden évben megrendezett seregszemlét, amely kiemelkedő bemutatkozási lehetőség a független és alternatív színházak számára. Az elnök sajnálatosnak nevezte, hogy az elmúlt tizenhat évben nem sikerült megbízható anyagi hátteret teremteni a fesztiválnak, holott - mint fogalmazott - "a terület hihetetlen energiával van jelen a színházi aktivitások között".

Hozzátette: idén a szemlén Irányok címmel egy új programsorozatot is megrendeznek, a szintén Szalai Szabó István által válogatott produkciókkal a színház más kortárs műfajok felé történő útkeresését mutatják be.

Az előadások mellett szakmai beszélgetések és koncertek is várják majd a közönséget. Hudi László példaként a Színházi Kritikusok Céhe által szervezett, Kritikus Óra című közönségtalálkozókat említette, valamint elmondta, hogy a Színházi Kritikusok Nemzetközi Szervezete is jelen lesz a fesztiválon. Szervezés alatt áll egy színész workshop is, amelyet a philadelphiai Pig Iron Company művészei és vezetője, Quinn Bauriedel tart majd.

Magács László, a Merlin Színház igazgatója és a fesztivál szervezéséért felelős Befogadó Színházak Társulásának elnöke elmondta, szeretnék, hogy Debrecen városa magáénak érezze a rendezvényt, ezért a Csokonai Színház és a Modem mellett az idén új helyszínt is avatnak, terveik szerint a zsinagógában és a megyei könyvtár épületében is lesznek programok. Célként a kommunikáció, a párbeszéd erősítését nevezte meg, aminek köszönhetően remélhetőleg új társulatok születnek.

"Nem az a célja a fesztiválnak, hogy egy hétre felforgassuk a várost, hanem hogy elindítsunk egy folyamatot, amelynek köszönhetően egyre több társulat jön létre" - tette hozzá. Reményei szerint újabb és újabb városok kapcsolódnak majd az alternatív színházi életbe, egy hálózatot hozva létre, amelynek keretében a vidéki városokba is eljuthatnak ezek a produkciók.

Szalai Szabó László elmondta: nagy kihívást jelentett az előadások kiválasztása, hiszen több mint húszéves szakmai múltját kellett háttérbe tolnia, hogy előítélet-mentesen nézhesse az előadásokat. Úgy vélte, nagyon jó minőségű produkciók kerültek a versenyprogramba.

Pintér Béla és Társulata A Szutyok című előadásával érkezik, a Maladype Színház Zsótér Sándor rendezésében az Alfred de Musset műve nyomán készült Lorenzacciót hozza el. Versenybe került Fehér Ferenc és társulatának Tao Te című előadása, Gergye Krisztián Társulata, a Bárka Színház és a MU Színház koprodukciós előadásai, az egy-egy Nádas Péter-művet feldolgozó a Temetés és a Találkozó, valamint a Duda Éva Társulat Lunatika című előadása.

Meghívást kapott továbbá Szabó Réka rendezése, a Tünet Együttes előadása, Az élet értelme, míg a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Urbán András Társulata az Albert Camus Közöny című regénye alapján készült The Beach című előadást veszi színre, a Hólyagcirkusz Társulat pedig Thomas Bernhard-feldolgozását, a Kant című előadást hozza Debrecenbe.

Kőszínházból érkezik, de alternatív eszközökkel dolgozott a szombathelyi Weöres Sándor Színház stúdiósaival Jeles András rendező: Victor Hugo A nevető ember című műve alapján készült előadással lesznek jelen a fesztiválon. Meghívást kapott továbbá a Szputnyik Hajózási Társaság is, amely Bodó Viktor rendezésével, a Kockavetővel szerepel Debrecenben.

 



(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„ Minden nevetés nélkül töltött nap elvesztegetett idő."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ