Indul a III. Debreceni Alternatív Színházi Szemle
Dátum: 2010. szeptember 10., péntek, 8:31
Szeptember 10-én indul az Alternatív Színházi Szemle a Merlinben, ami 1994 óta nyújt bemutatkozási lehetőséget a független színházi terület kiemelkedő társulatai számára. A szemle mindig az aktuális évben született, különböző műfajú, innovatív szemléletű, alternatív és független színházi előadásokat gyűjti össze és bocsátja szemlére. Ami a kőszínházaknak a POSZT, az az alternatív és független színházaknak az Alternatív Színházi Szemle – az éves, rendszeres és legrangosabb seregszemle: mértékadó és kiemelt fontosságú bemutatkozási fórum.

A Szemle az első nyolc évben Budapesten, majd 2003-tól 2007-ig, öt alkalommal Szegeden zajlott. 2008 óta a Befogadó Színházak Társulása és a Független Színházak Szövetsége együtt rendezi az eseményt, s az elmúlt két évben Debrecen adott otthont a rendezvénynek.

A XVI. Alternatív Színházi Szemle 2010-ben a pályázati támogatások radikális csökkenése miatta a Merlin Színházban kerül megrendezésre.

A szemle megrendezésére jelen pillanatban 4,5 millió forint áll rendelkezésre, mely a NEFMI és az NKA pályázataiból, illetve a MasterCard támogatásából adódik össze.

Így a Duda Éva Társulat, Fehér Ferenc, Gergye Krisztián Társulata és a Bárka Színház, a Hólyagcirkusz Társulat, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház – Urbán András Társulata, a Maladype Színház, Pintér Béla és Társulata, a Szputnyik Hajózási Társaság és a Tünet Együttes művészei ingyen lépnek fel a fesztiválon.

Az előadások előtt – szombaton és kedden 15.00 órai kezdettel – a Merlin Klubjában beszélgetéseket szervezünk a függetlenek helyzetéről, a változó Előadó-művészeti törvényről.

A szemlén részt vevő 11 előadást Szalai-Szabó István, a Városi Színház/Sirály ügyvezető igazgatója válogatta, melyek közül egyeztetési nehézségek miatt a szombathelyi Weöres Sándor Színház Stúdiósainak Jeles András rendezte Victor Hugo: A Nevető Ember című előadása nem szerepel a programban.

A 2010-es fesztivál zsűrije:

Iulia Popovici – kritikus
Árkosi Árpád – rendező   
Pálfi György – filmrendező

A MERLiN Színházban látható előadások:

Duda Éva Társulata: Lunatika, koreográfus: Duda Éva

Fehér Ferenc: Tao Te, koreográfus: Fehér Ferenc

Gergye Krisztián Társulata – Bárka Színház: Nádas Péter: Találkozás, rendező-koreográfus: Gergye Krisztián

Gergye Krisztián Társulata – Bárka Színház: Nádas Péter: Temetés, rendező-koreográfus: Gergye Krisztián

Hólyagcirkusz Társulat: Kant, rendező: Hólyagcirkusz Társulat

Maladype Színház: Lorenzaccio – Alfred de Musset műve nyomán, rendező: Zsótér Sándor

Pintér Béla és Társulata: Pintér Béla: A szutyok (az előadás helyszíne a Szkéné Színház), rendező: Pintér Béla

Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház – Urbán András Társulata: The Beach – Albert Camus Közöny című regénye alapján, rendező: Urbán András

Szputnyik Hajózási Társaság: Kockavető, rendező: Bodó Viktor

Tünet Együttes: Az élet értelme, rendező: Szabó Réka

A fesztiválhoz a philadelphiai Pig Iron Theatre Company művészeti vezetőjének, Quinn Bauriedel- nek, “Piros orr” workshopja kapcsolódik a Tűzraktérben.

További információk: www.aszsz.eu

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„ Bármennyi jót mondanak is rólunk, ezzel semmi újat nem adnak a tudtunkra."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ