Indul a III. Debreceni Alternatív Színházi Szemle
Dátum: 2010. szeptember 10., péntek, 8:31
Szeptember 10-én indul az Alternatív Színházi Szemle a Merlinben, ami 1994 óta nyújt bemutatkozási lehetőséget a független színházi terület kiemelkedő társulatai számára. A szemle mindig az aktuális évben született, különböző műfajú, innovatív szemléletű, alternatív és független színházi előadásokat gyűjti össze és bocsátja szemlére. Ami a kőszínházaknak a POSZT, az az alternatív és független színházaknak az Alternatív Színházi Szemle – az éves, rendszeres és legrangosabb seregszemle: mértékadó és kiemelt fontosságú bemutatkozási fórum.

A Szemle az első nyolc évben Budapesten, majd 2003-tól 2007-ig, öt alkalommal Szegeden zajlott. 2008 óta a Befogadó Színházak Társulása és a Független Színházak Szövetsége együtt rendezi az eseményt, s az elmúlt két évben Debrecen adott otthont a rendezvénynek.

A XVI. Alternatív Színházi Szemle 2010-ben a pályázati támogatások radikális csökkenése miatta a Merlin Színházban kerül megrendezésre.

A szemle megrendezésére jelen pillanatban 4,5 millió forint áll rendelkezésre, mely a NEFMI és az NKA pályázataiból, illetve a MasterCard támogatásából adódik össze.

Így a Duda Éva Társulat, Fehér Ferenc, Gergye Krisztián Társulata és a Bárka Színház, a Hólyagcirkusz Társulat, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház – Urbán András Társulata, a Maladype Színház, Pintér Béla és Társulata, a Szputnyik Hajózási Társaság és a Tünet Együttes művészei ingyen lépnek fel a fesztiválon.

Az előadások előtt – szombaton és kedden 15.00 órai kezdettel – a Merlin Klubjában beszélgetéseket szervezünk a függetlenek helyzetéről, a változó Előadó-művészeti törvényről.

A szemlén részt vevő 11 előadást Szalai-Szabó István, a Városi Színház/Sirály ügyvezető igazgatója válogatta, melyek közül egyeztetési nehézségek miatt a szombathelyi Weöres Sándor Színház Stúdiósainak Jeles András rendezte Victor Hugo: A Nevető Ember című előadása nem szerepel a programban.

A 2010-es fesztivál zsűrije:

Iulia Popovici – kritikus
Árkosi Árpád – rendező   
Pálfi György – filmrendező

A MERLiN Színházban látható előadások:

Duda Éva Társulata: Lunatika, koreográfus: Duda Éva

Fehér Ferenc: Tao Te, koreográfus: Fehér Ferenc

Gergye Krisztián Társulata – Bárka Színház: Nádas Péter: Találkozás, rendező-koreográfus: Gergye Krisztián

Gergye Krisztián Társulata – Bárka Színház: Nádas Péter: Temetés, rendező-koreográfus: Gergye Krisztián

Hólyagcirkusz Társulat: Kant, rendező: Hólyagcirkusz Társulat

Maladype Színház: Lorenzaccio – Alfred de Musset műve nyomán, rendező: Zsótér Sándor

Pintér Béla és Társulata: Pintér Béla: A szutyok (az előadás helyszíne a Szkéné Színház), rendező: Pintér Béla

Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház – Urbán András Társulata: The Beach – Albert Camus Közöny című regénye alapján, rendező: Urbán András

Szputnyik Hajózási Társaság: Kockavető, rendező: Bodó Viktor

Tünet Együttes: Az élet értelme, rendező: Szabó Réka

A fesztiválhoz a philadelphiai Pig Iron Theatre Company művészeti vezetőjének, Quinn Bauriedel- nek, “Piros orr” workshopja kapcsolódik a Tűzraktérben.

További információk: www.aszsz.eu

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ Az igazak álma! Az igazaknak nem volna szabad aludniuk."
Jules Renard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ