Nemzetközi színházi konferencia Egerben
Dátum: 2006. április 23., vasárnap, 11:46
Öt nemzet színházigazgatói találkoztak Egerben, a Gárdonyi Géza Színházban a hétvégén. Csizmadia Tibor és Laurent Maindon, francia rendező kezdeményezésére nemzetközi színházi konferenciát rendeztek a Szerb Nemzeti Színház, a francia Rictus Theatre, a lengyel stettini teátrum, a sepsiszentgyörgyi színház igazgatói részvételével. A szakmai fórumon egy nemzetközi színházi fesztivál alapjait rakták le.

A szövetség megalakulásával elindult egyfajta gondolatcsere is. Ez mindenki számára érdekes és előnyös kezdeményezés. Nemcsak Európában, hanem világszerte is kevés tematikus színházi fesztivált rendeznek, ezért megszületett egy olyan találkozó ötlete, amely előre meghatározott témákban hívna darabokat, sőt előadások létrejöttét is inspirálná.

A néhány évvel ezelőtt megrendezett Három Nővér Találkozónkhoz hasonlóan ez is egy-egy darab és a benne megfogalmazott gondolat köré rendeződik majd, azzal a különbséggel, hogy nemcsak fogadna előadásokat, hanem ösztönözné is megszületésüket – mondta Csizmadia Tibor. Az egri színház igazgató-főrendezője szerint kétévente valamennyi partnervárosban találkozna a közönség a fesztivállal, a közbeeső idő elég ahhoz, hogy a színházak létrehozzák az előadásokat. Ehhez európai uniós támogatásra számítunk, már találtunk forrásokat, amikre lehet alapozni. Megpróbáljuk megmutatni az országok, színházak közötti különbözőségeket Az a cél, hogy a különböző kultúrák és a színházról-társadalomról való gondolkodás összehasonlítható legyen. Ez véleményem szerint nemcsak szakmailag, hanem a közönség szempontjából is izgalmas lehet – mondta a direktor.

Laurent Maindon, francia rendező szerint újdonságot jelent a vándorfesztivál, melyet 2008-tól kétévente más téma köré szerveznének. Az előadások akár háromhavonta más helyszínen kerülnének színpadra.

A konferencián elhangzott: a résztvevő országok színházigazgatói negyedévente találkoznak más-más helyszínen.
Legközelebb június végén a lengyelországi Stettinben.

pcs

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„ A jóságnak legyen ökle."
Jevgenyij Jevtusenko
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ