Magas állami kitüntetés Bródy Vera bábművésznek
Dátum: 2010. november 5., péntek, 13:33
A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét veheti át szombaton Bródy Vera báb-, díszlet- és jelmeztervező a Párizsi Magyar Intézetben (PMI) - tájékoztatta az MTI-t a kulturális központ.

A kitüntetést a magyar színházművészet nemzetközi megismertetése érdekében végzett sokoldalú munkásságért kapja Bródy Vera, akinek kezei közül olyan jellegzetes bábfigurák kerültek ki, mint Mazsola, a Futrinka utca egyes lakói vagy a Fából faragott királyfi alakjai. Az elismerést Trócsányi László rendkívüli és meghatalmazott nagykövet adja át a Párizsban élő, Munkácsy- és Jászai Mari-díjas művésznek.

A PMI közleményében emlékeztet arra, hogy generációk nőttek fel a 86 éves Bródy Vera darabjain: a Fából faragott királyfi 1964 óta folyamatosan szerepel a budapesti bábszínház (korábban Állami Bábszínház, ma Budapest Bábszínház) repertoárján, 1961óta játsszák a Misi mókus vándorútont, 1978 óta a Diótörőt. A színházon kívül méltán hozott nagy népszerűséget Bródy Verának számos televíziós bábjáték szereplőinek, köztük Mazsolának a megalkotása.

Bródy Vera 1968-óta él Párizsban, ahol grafikákat, bábokat, könyvillusztrációkat készít, és gimnáziumi csoportjával bábelőadásokat is létrehozott. Kapcsolata azonban nem szakadt meg a Budapest Bábszínházzal. Rendezőként is nagy sikerrel újította fel 2001-ben a Háry Jánost, amely annak idején az Avignoni Színházi Fesztivál közönségét is elbűvölte. Az előadás bemutatóját az együttes Párizsban tartotta a MagyArt kulturális évadon. Bródy Vera munkásságát a színház négy kontinenst átfogó vendégjátékai alkalmából írt külföldi kritikák egyöntetű elismeréssel méltatták.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„ Ne veszítsétek el a fejeteket. Az élet még szeretné megsimogatni"
Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ