Kezdődik a IX. Kortárs Drámafesztivál
Dátum: 2010. november 26., péntek, 16:41
A magyar színház legérdekesebb produkcióinak bemutatása mellett innovatív külföldi előadásokkal várja a közönséget szombattól egy héten át a IX. Kortárs Drámafesztivál Budapest (KDF), melynek díszvendége az Amerikai Egyesült Államok.

Az idei válogatásba négy kőszínházi és három független előadás került be: a Hát akkor itt fogunk élni (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza), a Szutyok (Pintér Béla és Társulata), a Kasimir és Karoline (Örkény Színház), az Oidipusz király (Csiky Gergely Színház, Kaposvár), a Mein Kampf (Nemzeti Színház), a Völgyhíd (Kolibri Színház), valamint a Kupidó (ALKA.T, Nézőművészeti Kft., Orlai Produkciós Iroda, Örkény Színház).

A szervezők korábbi sajtótájékoztatójukon arról számoltak be, hogy elsősorban "jó előadásokat" akartak meghívni, függetlenül attól, hogy azok kortárs vagy klasszikus, magyar vagy külföldi szerzők műveit dolgozták-e fel. Tekintettel voltak arra is, hogy a szemleprogram a meghívott külföldi színházi szakemberek számára is befogadható legyen. A KDF Visitor's Programja 2005 óta hív meg nemzetközi fesztiváligazgatókat, szervezőket és kritikusokat, elsősorban a fesztivál magyar előadásaira.

Az amerikai díszvendégség keretében New York egyik legprogresszívebb produkciós műhelye, a PS122 segítségével négy kísérletező, a műfaji határokat feszegető produkció érkezik a Trafó Kortárs Művészetek háza és a MU Színház színpadára. A Temporary Distortion Isten hozott a semmiben! című, "Lynch-i világot megidéző" előadása a road movie zsánerét gondolja újra, míg Reggie Watts, a tíz oktávnyi hangterjedelmű beat-boxer személyében igazi világsztár látogat Budapestre. Az utolsó nagy némafilmként számon tartott, 1928-ban készült Szent Johannát dolgozza fel Reid Farrington Passió-projektje, a Young Jean Lee's Theatre Company Szállítmány című előadása pedig a rasszizmus témájához nyúl társadalomkritikus szatírájában.

Emellett lesz a lengyel és magyar dráma kapcsolatát vizsgáló programsorozat, s a lengyel és amerikai dráma jegyében zajlik idén a KDF felolvasószínházi sorozata is.

A KDF programjairól az érdeklődők a http://dramafestival.hu weboldalon tájékozódhatnak részletesen.

 



(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
Aforizmák
„ Többnyire rettenetesen unatkozunk azok társaságában, akiket untatunk."
Francois De La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ