Bán János Trebbia Európai díjat kapott
Dátum: 2011. március 14., hétfő, 9:26
Bán János színművész, a budapesti Katona József Színház tagja Trebbia Európai Díjat kapott művészeti tevékenységéért vasárnap Prágában.

A magyar színész életművét, munkásságát és személyiségét Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező méltatta.

A díjakat jótékony célú gálaest keretében, a Prágai Reprezentációs Házban nyújtották át a kitüntetetteknek. Az olaszországi Trebbia folyóról elnevezett díjakat a művészet támogatásáért és művészeti tevékenységért ítélik oda immár 11 éve.

A jelölteket a Trebbia Nemzetközi Bizottság választja ki, amelynek tiszteletbeli tagja egyebek között Václav Havel, volt csehszlovák, illetve cseh köztársasági elnök.

Az ünnepségen életműdíjat vett át Otakar Vávra, a legendás cseh filmrendező, aki február végén ünnepelte 100. születésnapját. A mostani kitüntetettek között volt még Oleg Tabakov orosz rendező, a moszkvai Művész Színház művészeti igazgatója, Tibor Huszár szlovák fényképész, valamint a Cseh Centrumok, vagyis a külföldön működő cseh kulturális központok.

A Trebbia Európai Díjakat a prágai Miro Galéria alapította 2000-ben. A díjkiosztásra mindig egy jótékonysági gálaest keretében kerül sor, amelyen művészeti alkotásokat árvereznek el. A befolyt pénzt különféle alapítványoknak utalják át.

Az elmúlt években olyan művészek nyerték el a díjat, mint Bob Geldof vagy Ronnie Wood.

A kétórás ünnepélyes ceremóniát a cseh és a szlovák közszolgálati televízió elő adásban közvetítette.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„Az ember olyan, mint az olajbogyó: akkor adja ki magából, ami benne a legjobb, ha sajtolják."
Bohumil Hrabal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ