Díjak a MASZK gálaestjén
Dátum: 2011. március 29., kedd, 10:15
A színházi világnap (március 27.) alkalmából az idén is odaítélték a Gobbi Hilda-, a Soós Imre-, a Hevesi Sándor- és a Vámos László-díjakat. Negyedszer szerepel az elismerések között az Amphiteátrum-díj, amelyet a Szabadtéri Színpadok Szövetsége hozott létre - közölte a hétfő esti budapesti jótékonysági és díjátadó gálát szervező MASZK Országos Színészegyesület.

A MASZK és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat az idén N. Szabó Sándornak, a Pécsi Nemzeti Színház művészének ítélték oda.

A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat Orosz Ákos, a Maladype Színház tagja, valamint Schruff Milán, az egri Gárdonyi Géza Színház művésze kapta.

Vámos László-díjjal Bozsik Yvette koreográfus, rendező munkásságát jutalmazták. Az elismerést az 1996-ban elhunyt Kossuth-díjas rendező, Vámos László emlékének megőrzésére alapította Psota Irén, a nemzet színésze.

Negyedszer ítélték oda az Amphiteátrum-díjat, amelyet a Szabadtéri Színpadok Szövetsége hozott létre. Az elismerést Erkel László "Kentaur" díszlettervező kapta.

A Hevesi Sándor-díjjal Tompa Gábor rendezőt, Bagossy Levente díszlettervezőt és Lengyel Anna dramaturgot tüntették ki idén. A Hevesi Sándor-díj a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központ kezdeményezésére jött létre. A díjat évente három olyan művész, kultúraközvetítő kapja a színházi világnap alkalmából, aki sokat tett a magyar színház nemzetközi megismertetéséért, elismertetéséért. A színházak az ITI Magyar Központjához juttatják el előzetesen javaslataikat, majd az így kialakult lista alapján a NEFMI és az ITI Magyar Központjának képviselőiből álló kuratórium dönt a díjazottak személyéről.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
Aforizmák
„ Hősnek lenni a legrövidebb lejáratú foglalkozás a földön."
Rogers
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ