Átadták a színikritikusok díjait
Dátum: 2011. szeptember 26., hétfő, 7:22
Az Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című produkció kapta a legjobb előadásnak járó elismerést a Színházi Kritikusok Céhe gálaestjén vasárnap a Magyar Színházban, ahol Törőcsik Mari átvette korábban odaítélt életműdíját.

"Nyugodtan elmondhatom, hogy ez egy boldog pillanat, van annak is előnye, ha az ember közel nyolcvanéves" - mondta a díjat átvéve Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, a Nemzeti Színház művésze, akit a közönség állva ünnepelt. "Szerencse nélkül ez a pálya katasztrófa, nehéz küzdelem" - fogalmazott. A kritikusoknak megköszönte: azt, hogy ebben a szerencsében ő részesül, többször tudomására hozták.

Az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit elismerő díjakat 15 kategóriában nyújtották át. Budapest Értékei Díj elnevezéssel Zsámbéki Gábor, a Katona József Színház korábbi igazgatója a színház három évtizedes szakmai és művészeti vezetéséért, a színház nemzetközi sikereiért vette át a Fővárosi Önkormányzat elismerését, amelyet Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes adott át a Színikritikusok Díja 2011 gálaestjén. Mint mondta, közel kétszáz éve Budapest értékei közé tartoznak a színházaink. "Budapest értéke a Katona József Színház 1982 óta, amely az egyik legfontosabb szerepet játssza Budapest és az ország színházi életében" - fogalmazott.

Kovács Márton-Mohácsi István-Mohácsi János Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című Mohácsi János rendezte előadás, a Nemzeti Színház produkciója kapta a legjobb előadásnak járó elismerést. A legjobb rendezésért Bagossy Lászlónak ítélték a díjat, aki a János király című előadást állította színpadra az Örkény Színházban.

A legjobb női főszereplő díját ketten kapták: Molnár Piroska, a Nemzeti Színház Én vagyok a Te, és Mészáros Sára az egri Gárdonyi Géza Színház A selyemcipő című előadásában nyújtott alakításáért. A legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést pedig Mucsi Zoltán vehette át, a Bárka Színház Nehéz című produkciójában megformált szerepéért.

Térey Jánosnak ítélték a kritikusok a legjobb új magyar drámáért járó díjat a Jeremiás, avagy Isten hidege című darabért.

Bella Máté vehette át a legjobb színházi zene díját a Nemzeti Színház Magyar ünnep című előadásához készített munkájáért. Ignjatovic Kristina a legjobb jelmez díját kapta a János király kosztümjeiért, míg a legjobb díszletnek járó elismerést Antal Csaba a Magyar Állami Operaház Mefistofele című előadásáért vehette át.

Orosz Ákos, a Maladype Színház társulatának tagja kapta a legígéretesebb pályakezdő díját, Bíró Kriszta pedig különdíjat vehetett át az Örkény Színház nőNYUGAT című előadásának létrehozásáért.

A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Lázár Kati vette át a Bárka Színház Nehéz című darabjában nyújtott alakításáért, a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést pedig Kulka János kapta a Nemzeti Színház Egyszer élünk ... című produkciójában megformált szerepeiéért.

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadásnak járó díjat megosztva a szombathelyi Weöreös Sándor Színház A kis lord című előadása, Jeles András rendezése, és a Vidovszky György rendezte Cyber Cyrano című produkció, a Kolibri Színház előadása kapta.

A legjobb zenés szórakoztató előadás díját a Centrál Színház Cabaret című előadásának ítélték a kritikusok, amelyet Bozsik Yvette állított színpadra, Marozsán Erika és Keresztes Tamás főszerepélésével.

A legjobb független színházi előadás kategóriában az elismerést a Korijolánusz című darab Polgár Csaba rendezte előadása, a HOPPart Társulat produkciója kapta. Mint elhangzott: a kritikusok remélik, hogy ezt a díjat jövőre is ki tudják adni, lesz jövőre is független színház Magyarországon.

A nagyközönség számára nyitott gála műsorvezetője Csákányi Eszter és Pál András volt, az est rendezője Pelsőczy Réka. A Színházi Kritikusok Céhe immár 31. alkalommal ítélte oda az elismeréseket. A kritikusok legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolnak a legjobbakra. A tizenöt kategória mindegyikében három-három - vagy szavazategyenlőség esetén több - jelölt verseng, s hogy közülük ki kapja a díjat, az csak vasárnap este derült ki.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„ Erényeink többnyire csak álcázott bűnök. "
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ