Átadták a színikritikusok díjait
Dátum: 2011. szeptember 26., hétfő, 7:22
Az Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című produkció kapta a legjobb előadásnak járó elismerést a Színházi Kritikusok Céhe gálaestjén vasárnap a Magyar Színházban, ahol Törőcsik Mari átvette korábban odaítélt életműdíját.

"Nyugodtan elmondhatom, hogy ez egy boldog pillanat, van annak is előnye, ha az ember közel nyolcvanéves" - mondta a díjat átvéve Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, a Nemzeti Színház művésze, akit a közönség állva ünnepelt. "Szerencse nélkül ez a pálya katasztrófa, nehéz küzdelem" - fogalmazott. A kritikusoknak megköszönte: azt, hogy ebben a szerencsében ő részesül, többször tudomására hozták.

Az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit elismerő díjakat 15 kategóriában nyújtották át. Budapest Értékei Díj elnevezéssel Zsámbéki Gábor, a Katona József Színház korábbi igazgatója a színház három évtizedes szakmai és művészeti vezetéséért, a színház nemzetközi sikereiért vette át a Fővárosi Önkormányzat elismerését, amelyet Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes adott át a Színikritikusok Díja 2011 gálaestjén. Mint mondta, közel kétszáz éve Budapest értékei közé tartoznak a színházaink. "Budapest értéke a Katona József Színház 1982 óta, amely az egyik legfontosabb szerepet játssza Budapest és az ország színházi életében" - fogalmazott.

Kovács Márton-Mohácsi István-Mohácsi János Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című Mohácsi János rendezte előadás, a Nemzeti Színház produkciója kapta a legjobb előadásnak járó elismerést. A legjobb rendezésért Bagossy Lászlónak ítélték a díjat, aki a János király című előadást állította színpadra az Örkény Színházban.

A legjobb női főszereplő díját ketten kapták: Molnár Piroska, a Nemzeti Színház Én vagyok a Te, és Mészáros Sára az egri Gárdonyi Géza Színház A selyemcipő című előadásában nyújtott alakításáért. A legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést pedig Mucsi Zoltán vehette át, a Bárka Színház Nehéz című produkciójában megformált szerepéért.

Térey Jánosnak ítélték a kritikusok a legjobb új magyar drámáért járó díjat a Jeremiás, avagy Isten hidege című darabért.

Bella Máté vehette át a legjobb színházi zene díját a Nemzeti Színház Magyar ünnep című előadásához készített munkájáért. Ignjatovic Kristina a legjobb jelmez díját kapta a János király kosztümjeiért, míg a legjobb díszletnek járó elismerést Antal Csaba a Magyar Állami Operaház Mefistofele című előadásáért vehette át.

Orosz Ákos, a Maladype Színház társulatának tagja kapta a legígéretesebb pályakezdő díját, Bíró Kriszta pedig különdíjat vehetett át az Örkény Színház nőNYUGAT című előadásának létrehozásáért.

A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Lázár Kati vette át a Bárka Színház Nehéz című darabjában nyújtott alakításáért, a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést pedig Kulka János kapta a Nemzeti Színház Egyszer élünk ... című produkciójában megformált szerepeiéért.

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadásnak járó díjat megosztva a szombathelyi Weöreös Sándor Színház A kis lord című előadása, Jeles András rendezése, és a Vidovszky György rendezte Cyber Cyrano című produkció, a Kolibri Színház előadása kapta.

A legjobb zenés szórakoztató előadás díját a Centrál Színház Cabaret című előadásának ítélték a kritikusok, amelyet Bozsik Yvette állított színpadra, Marozsán Erika és Keresztes Tamás főszerepélésével.

A legjobb független színházi előadás kategóriában az elismerést a Korijolánusz című darab Polgár Csaba rendezte előadása, a HOPPart Társulat produkciója kapta. Mint elhangzott: a kritikusok remélik, hogy ezt a díjat jövőre is ki tudják adni, lesz jövőre is független színház Magyarországon.

A nagyközönség számára nyitott gála műsorvezetője Csákányi Eszter és Pál András volt, az est rendezője Pelsőczy Réka. A Színházi Kritikusok Céhe immár 31. alkalommal ítélte oda az elismeréseket. A kritikusok legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolnak a legjobbakra. A tizenöt kategória mindegyikében három-három - vagy szavazategyenlőség esetén több - jelölt verseng, s hogy közülük ki kapja a díjat, az csak vasárnap este derült ki.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ A képmutatás a bűn hódolata az erény előtt."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ