Venczel Vera kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt
Dátum: 2011. december 29., csütörtök, 9:00
Venczel Vera színésznő vehette át a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt az elmúlt évben nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért a Vígszínház szerdai ünnepségén.

A társulati tagok titkos szavazata alapján odaítélt elismerést a hagyománynak megfelelően a művésznő leánya, a díjat alapító Gábor Júlia nyújtotta át a Jászai Mari-díjas, érdemes művésznek, aki 2003-ban egyszer már elnyerte a díjat.

Az 1927. december 31-én született és 1986 szeptemberében elhunyt Ruttkai Éva - Kossuth-díjas, kiváló művész - nevét viselő elismerést

minden évben Ruttkai Éva születésének évfordulója alkalmából ítélik oda.

Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója a színésznőre emlékezve felidézte: Ruttkai Éva még nem volt hároméves, amikor először szerepelt színpadon Lakner bácsi híres gyerekszínházában. Egymondatos szerepe ennyi volt: „Parancsolj velem, tündérkirálynő!” Azóta ez a szó elválaszthatatlan Ruttkai Évától: ő lett az ország „tündérkirálynője”.

Mint elmondta, állítólag Hevesi Sándor dicséretének köszönhető, hogy színésznő lett Ruttkai Évából, mert a rendező már megsejtette benne a zseniális művészt, amikor a legenda szerint így bíztatta őt: „kislány, ha nem bízod el magad, belőled nagyon jó színésznő lesz”.

Ruttkai Évára 1945-ben figyelt fel Jób Dániel, a Vígszínház akkori igazgatója, és azonnal leszerződtette. 1948-tól 1951-ig a Nemzeti Színházban játszott, majd 1951-ben visszatért a Vígszínházhoz, amelynek haláláig, 1986-ig tagja maradt.

Az ünnepségen a színésznő alakját fotókkal és az általa előadott Mostan színes tintákról álmodom című Kosztolányi-verssel idézték fel.

Venczel Vera a díjat átvéve elmondta: ugyanezzel a verssel felvételizett annak idején a Színművészeti Főiskolára. „Ruttkai Évának nagy része van abban, hogy itt vagyok, hiszen fiatalon elfogadott, bízott bennem, partnere lehettem” – emlékezett.

Kollégáinak megköszönve a díjat úgy fogalmazott: a Szepes Mária A vörös oroszlán című művéből készült monodrámának - amelyet Bodor Böbe rendezett - köszönheti az elismerést, emellett a Csongor és Tünde, valamint a Hegedűs a háztetőn előadásának is része volt abban, hogy a díjat elnyerte.

A társulat az adott naptári évben bemutatott előadásokban nyújtott alakítások alapján ítéli oda a díjat, a gyűrűt a Vígszínház bármely művésze megkaphatja, akár többször is.

A leadott szavazatokat tartalmazó lepecsételt urnát a Vígszínház nagyszínpadán a Hegedűs a háztetőn előadása után, annak díszletében

megrendezett ünnepségen nyitották fel a közönség előtt. Várnai Péter, a színház művészeti főtitkára az összes beérkezett szavazatot felolvasta, miközben Hegyi Barbara, a tavalyi év díjazottja számolta az egyes művészekre beérkezett voksokat.

Venzel Vera 1968-ban végzett a Színművészeti Főiskolán, azóta a Vígszínház tagja. Több mint 100 filmben, tévéjátékban és sorozatban nyújtott kiemelkedő alakítást. 1975-ben Jászai Mari-díjat, 1977-ben Varsányi Irén-emlékgyűrűt, 1987-ben Kazinczy-díjat, 2004-ben Ajtay Andor-emlékdíjat, 2005-ben Páger-gyűrűt és Premier-díjat, 2010-ben érdemes művész kitüntetést kapott. 2008-ban a Halhatatlanok Társulatának tagja lett.

A színésznő aláírásával díszített Ruttkai-gyűrűvel elsőként, 1987-ben Tordy Gézát jutalmazta a Vígszínház társulata. A kitüntetettek sorában van a tavalyi díjazott Hegyi Barbara mellett Eszenyi Enikő, Darvas Iván, Pap Vera, Gálffi László, Kaszás Attila, Lukács Sándor, Tábori Nóra, Jánoskúti Márta, Kútvölgyi Erzsébet, Igó Éva, Alföldi Róbert, Hajdu István, Csőre Gábor, Harkányi Endre, Börcsök Enikő, Rajhona Ádám, Danis Lídia, Epres Attila és Reviczky Gábor.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„ Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ