A Színészkirályra emlékezve
Dátum: 2006. szeptember 8., péntek, 14:48
Ma kezdetét veszi az egykori színészkirályra emlékező programsorozat Veszprémben. Latinovits Zoltán színházáról szakemberek tartanak előadást 17.30-tól a Petőfi Színházban, majd levetítik a Séd Tv által készített Utca embere Latinovitsról című összeállítást.
Az Országos Színházi Intézet igazgatója, a Petőfi Színház egykori dramaturgja Nagy András Latinovits Zoltán által megálmodott színházról tart előadást. Ezt követően Gajdó Tamás színháztörténész Latinovits Zoltánról megjelent könyvek alapján mutatja be a színészt, rendezőt. Az előadásokat felolvasások teszik színesebbé. A teátrum művészei: Koblicska Lőte, Gula Péter, Tóth Loon, Trinfuj Mihály a Séd Tv operatőrével járta Veszprém utcáit, és a sétáló embereket kérdezte Latinovits Zoltánról. Az itt felvett véleményekből, beszélgetésekből készült anyagot is bemutatják délután.

A tartalmas délutánt kötetlen beszélgetés zárja a Nivegy-völgyi Borok Házában.

Hiller István levele a veszprémi Latinovits Emléknapok megnyitójára a művész születésének 75. évfordulója alkalmából

Latinovits Zoltán 75 éves. Nem csak lenne ma a születésnapja, hanem van is. Latinovitsról ugyanis nem beszélhetünk múlt időben. Ő velünk él ma is, és nincs színházi vagy színházszerető ember és művész, aki mást mondana. Ma is igaz, amit annak idején Ruttkay Éva mondott róla. Hiszen amit ránk hagyott, az ma is maga az élet, mert még most is tele van energiával, gondolattal, erkölcsi és szellemi sugárzással. Emlékszünk rá Rómeóként, Festőként és Őrnagyként, vagy hogy mekkorát alakított Cipolla szerepében. Az is eszükben jut, hogy több mint ötven filmben játszott, köztük A Pendragon legendában, a Szindbádban, a Szegénylegényekben. Ő azonban nem csak a szerepei által és nem csak az emlékeinkben él velünk, hanem a hétköznapi művészlétben sokkal valóságosabban is.

Akik annak idején Latinovits-csal dolgozhattak, azoknak meghatározó élmény volt vele próbálni, verseket elemezni, közösen alkotni, létrehozni valami magasabb rendűt. Kérdezzék csak Cserhalmi Györgyöt vagy Jordán Tamást. De hát hogyne lenne életre szóló hatása annak, ha valaki ennyire tökéleteset akar mindig mindenben. Asztalostanoncként, vitorlásversenyzőként, előadóművészként egyaránt. Megszállottan és hajthatatlanul küzdött a jobbért, az igényesebbért. Nemcsak kollégáit, de a nézőket is megperzselte a belőle áradó tűz, és ma is felkavar bennünket a szenvedélye és az intelligenciája. „Igazságomból nem engedtem soha – nyilatkozta egyszer. – Káros szenvedélyem a dohányzás, meg az, hogy tehetségtelen, ezért rosszakaratú emberekkel összeférhetetlen vagyok.”

Folyton ingerelte a környezetét, amely nem adott neki elég teret. A Gundel család leszármazottjaként megszenvedte a rendszer diszkriminatív politikáját, számtalan vetélytársa és irigye pedig változatos módszerekkel igyekezett őt ellehetetleníteni. Pedig a vadzseni, az őstehetség, a színészkirály nemes célokért élt: „Szeretném életemet arra szentelni, hogy a világ rólunk alkotott véleménye a helyes irányban változzék, és hogy egyáltalában legyen rólunk vélemény a világban.”

Ez volt talán legmélyebb küldetése. Keresni és megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyekben színészként és emberként jó szolgálatokat tehet. Hitt abban, hogy az értékek egészséges összefogása, az előrevivő közös akarat és munka, amely a tudáson és a szereteten alapszik, a lehetőség a fejlődéshez. Ezért gondolom, remélem, hiszem, hogy Latinovits ma is köztünk van. Köztünk kell lennie. Szükségünk van rá. A szellemiségére, az akaratára, a tántoríthatatlanságára. Az elkövetkező három napban ezért próbáljuk meg nem csak felidézni őt, hanem meglátni, meghallani, érezni és megérteni is. Tanuljunk tőle és vele. Hiszen neki talán ez lenne a legnagyobb születésnapi ajándék.

Budapest, 2006. szeptember 8.

Fotó: MTI
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„A nő akkor a legerősebb, ha gyöngeséggel vértezi fel magát."
George Sand
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ